Staňte se francouzským gurmánem. Vyrobte si domácí creme fraiche (krém freš)

Staňte se francouzským gurmánem. Vyrobte si domácí creme fraiche (krém freš)
07. 05. 2018 Přečteno: 5633x

Pokud patříte mezi tajné obdivovatele francouzské kuchyně, pak jste už asi slyšeli o legendární smetaně creme fraiche. Česky řečeno krém freš - je hladký krém s jemnou strukturou, který chuťově připomíná něco mezi šlehačkou a zakysankou.  

Jeho výhodou je jemná chuť – není štiplavý, spíše hladký a lahodný. Navíc lze vyšlehat a nesráží se při tepelné úpravě, což se právě o zakysané smetaně nedá říct. Používá se tedy v teplé i studené kuchyni a upravuje se nasladko i naslano.

Čtěte také:

Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón

Domácí krém freš z vás udělá mistry kuchaře

O fraiche rozhodně nemůžeme mluvit jako o dietní potravině, neboť se vyrábí ze smetany o minimální tučnosti 30%, která se očkuje podmáslím.

Krém freš ale můžeme použít ve všech receptech, jejichž chuť chceme pozvednout a udělat z nich gurmánský zážitek.

Další výhodou je cena domácího krém freš oproti kupovanému produktu. V českých obchodech se sice mohou objevovat mléčné výrobky, které v názvu nesou spojení creme fraiche. Mnohdy se ale jedná o pouhé napodobeniny, které s originální francouzskou delikatesou nemají nic společného. 

Základní recept na domácí creme fraiche (krém freš) 

Co budete potřebovat? 

  • 1 hrnek šlehačky (alespoň 30 % tučnosti a více)
  • 2 polévkové lžíce podmáslí

Postup:

Šlehačku smíchejte s podmáslím a nalijte do uzavíratelné nádoby. Nechte stát při pokojové teplotě (zhruba 21-22 stupňů) 8 až 24 hodin, dokud není domácí creme fraiche pořádně hustý. Měl by zároveň jít ale stále míchat.

Poté nádobu přemístěte do lednice nebo rovnou zpracujte. Domácí creme fraiche vám v lednici vydrží až 10 dní, pozor jen na případnou kontaminaci jinými výrobky nebo bakteriemi. 

Co připravovat z creme fraiche?

1. Krémová brokolicová polévka

creme fraiche je senzační na zjemnění krémových zeleninových polévek. Použít ho můžete všude tak, kam byste normálně dali smetanu. 

Recept na krémovou brokolicovou polévku 

 Recepty z craime fraiche1

2. Chřestové rizoto s hráškem

Když se spojí italská a francouzská kuchyně, výsledek musí být naprostá lahoda. creme fraiche vyzkoušejte přidat do základů italského rizota, budete příjemně překvapení. 

Recept na chřestové rizoto s hráškem

 Recepty z craime fraiche3

3. Houbová omáčka na smetaně

Kdo by nemiloval houbovou omáčku. Navíc teď, když začínají růst první houby. Už jste vyrazili na první hříbky? Až si úlovek přinesete domů, přidejte k němu krém freš. 

Recept na houbovou omáčku na smetaně

Recepty z craime fraiche2 

4. Pěna z bílé čokolády

Nenechte se zmást, krém freš rozhodně nepatří jen do slaných jídel. Své zastoupení má také ve sladkých dezertech. Vyzkoušejte ho v pěnách, koláčích, na polevách, v dortech, tiramisu nebo créme brulée. 

Recept na pěnu z bílé čokolády

Recepty z craime fraiche4 



Napsat komentář: Staňte se francouzským gurmánem. Vyrobte si domácí creme fraiche (krém freš)

RE: Staňte se francouzským gurmánem. Vyrobte si domácí creme fraiche (krém freš)

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.