Vyrobte si domácí korbáčiky! Jsou chutnější a levnější než z obchodu
Korbáčiky jsou oblíbenou pochoutkou pro návštěvy nebo jen tak na doma. Jejich příprava není složitá, vyžaduje ale opatrnost při práci s horkou vodou. Odměnou vám budou velmi chutné domácí korbáčiky, které zmizí tak rychle, že příště už možná nebudete ztrácet čas jejich zamotáváním.
Domácí korbáčiky - recept
Domácí korbáčiky připravíme z čerstvého sýra, který můžeme koupit nebo si sami vyrobit.
Postup
- Na korbáčiky si připravíme hrnec s horkou vodou a také budeme potřebovat mísu se studenou slanou vodou.
- Tu připravíme smícháním 200 ml vody a 50 g kuchyňské soli – sůl ve vodě mícháme, dokud se nerozpustí.
- Celý kus sýra vložíme do horké neosolené vody a necháme ho chvíli prohřát.
- Vytáhneme sýr z vody a několikrát ho natáhneme a přeložíme.
- Poté ze sýra rukama začneme tahat nitě ve tvaru provázků, jejichž tloušťku si určíme sami.
- Nitě rovnou vkládáme do mísy se studenou vodou, kde je necháme vychladnout.
- Pokud nám mezitím blok sýra příliš zchladnul, vložíme ho zpět do horké vody a postup opakujeme.
- Vychladlé korbáčiky vyndáme ze studené vody a necháme okapat.
- Nitě nastříháme na stejnou délku.
Poté vezmeme 3 nitě zároveň, jejich střed zachytíme o vařečku a směrem k sobě obě poloviny zamotáme do copu a na konci uděláme uzel. Můžeme je uchovat několik dní v lednici nebo hned spotřebovat.
Domácí korbáčiky z mozzarelly - recept
Další možností, jak připravit domácí korbáčiky, je z domácí mozzarelly. Budeme potřebovat:
- 250 g sýru mozzarella
- 7 kávových lžiček soli
- 2 hrnce s vodou
Postup
Postup je podobný jako v předchozím případě. V prvním hrnci si připravíme horkou vodu, osolíme ji čtyřmi lžičkami soli a mícháme, dokud se sůl nerozpustí. Do druhého hrnce připravíme studenou vodu a rozpustíme v ní zbývající 3 lžičky soli.
Mozzarellu nakrájíme na kousky a vložíme ji do horké osolené vody. Mozzarellu ve vodě lžící promícháme a ve chvíli, kdy se kousky začnou lepit na lžíci, je můžeme postupně začít vytahovat.
Každý lepivý kousek sýra prohněteme jako těsto a vytvarujeme v rukách do kuličky. Z kuliček pak vytahujeme nitky, které ihned vkládáme do hrnce se studenou vodou. Dál nitě stříháme a korbáčiky motáme stejně jako výše.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Vyrobte si domácí korbáčiky! Jsou chutnější a levnější než z obchodu
RE: Vyrobte si domácí korbáčiky! Jsou chutnější a levnější než z obchodu