Staňte se pravým Italem! Vyrobte si domácí mozzarellu

img
23. 04. 2018 Přečteno: 9494x

Mozzarellu – italský sýr – který se v originále vyrábí z buvolího mléka, má rád asi každý. Pokud se chcete blýsknout před rodinou nebo přáteli, vrhněte se na výrobu domácího italského sýra. Je to snadné a chuť je delikátní.

MLÉKO

Aby se mozzarella povedla na jedničku, je třeba věnovat výběru mléka velkou pozornost. Vybírejte mléko ideálně rovnou od kraviček – tedy z nejbližší farmy nebo statku. Naprosto tabu jsou mléka upravovaná a pasterizovaná – například trvanlivá mléka. Ta už v sobě neobsahují žádné živé kultury, které jsou pro domácí sýr nezbytné. 

Čtěte také:

Připravte si domácí balkánský sýr – lepší než z obchodu a hotový za 5 minut

SYŘIDLO

Syřidlo se do sýru přidává proto, aby zhrudkovatěl – tedy aby se z mléka začala oddělovat syrovátka. Syřidlo seženete na internetu nebo v domácích potřebách.

KYSELINA CITRÓNOVÁ

Domácí mozzarella se neobejde také bez třetí důležité přísady, kterou je kyselina citrónová. Ta se nachází v hojném množství také v citrusech, teoreticky ji tedy můžete nahradit citrónovou šťávou.

Do mléka ji můžete přidat v práškovém stavu, nebo ji předem rozmíchat v trošce vody

Domácí mozzarella recept

Co budete potřebovat?

  • 3 litry čerstvého mléka z farmy
  • ¾ čajové lžičky mlékárenského syřidla
  • 1,5 lžičky kyseliny citrónové (koupíte v drogerii)
  • teploměr 

Postup:

  1. V hrnci si zahřejte mléko a rozmíchejte v něm metličkou kyselinu citrónovou.  
  2. Nyní si vezměte na pomoc teploměr a mléko zahřejte na 38 stupňů. Jakmile teplota dosáhne této hodnoty, do hrnce nalijte syřidlo a krátce promíchejte. Hrnec zakryjte poličkou a nechte stát, plamen vypněte. 
  3. Nyní musíte počkat, dokud syřidlo nezačne z mléka oddělovat syrovátku. Může to trvat několik minut až hodinu. Proto buďte trpěliví.
  4. Poté si mozzarellu ještě v hrnci překrájejte na čtverečky, aby se s ní lépe pracovalo. Scezený sýr přemístěte do dostatečně velké mísy a přilijte asi hrnek vody. Domácí mozzarella se teď musí ručně vytvarovat. Proto sýr hněteme a tvarujeme.
  5. V případě potřeby si přilijeme další hrnec horké vody a ze sýra vytvarujeme středně velké kuličky. A domácí mozzarella je na světě!

domaci-mozzarella

TIP:

Pokud máte hrnec nebo velkou pánev ve čtvercovém tvaru, použijte ji, mozzarella se vám bude pak lépe porcovat.  

Jak mozzarellu uchovávat?

Existují dva způsoby, jak mozzarellu uchovávat:

  • Hotové sýrové koule vložte do studené vody, kterou jste osolili. Pokud sýr nekontaminujete bakteriemi, v lednici vám vydrží 5 až 10 dní.
  • Druhým způsobem je připravit si odolnější roztok – smíchejte 250 ml vody, 250 ml syrovátky (tekutina, která se oddělila z mléka) a lžičku soli.

Italské recepty, ve kterých využijete domácí mozzarellu 

1. Jednoduchý salát caprese

Kdo navštívil Itálii nebo má rád italskou kuchyni, pak asi tuší, co je to salát caprese. Jedná se o jednoduchý salát, který obsahuje jen několik ingrediencí. Proto je třeba mít na jeho výrobu ty nejlepší suroviny – a těmi nepochybně bude i vaše domácí mozzarella.

Recept na salát caprese

 Domácí mozzarella4

2. Pizza Margherita

Kdo by nemiloval pizzu. A právě na „pramáti“ tohoto italského chleba – tedy základní verzi pizzy – využijete domácí mozzarellu. Se sýrem nešetřete, pizza bude krásně vláčná. Nakonec ji zasypejte bazalkou.  

Recept na pizzu Margheritu

Domácí mozzarella1

3. Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Pokud jste ještě nezkoušeli zapečený plněný lilek, měli byste to napravit. Tohle jednoduché italské jídlo přímo voní slunným létem a voňavými bylinkami. Servírovat ho můžete jako předkrm i hlavní chod.  

Recept na zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Domácí mozzarella2



Napsat komentář: Staňte se pravým Italem! Vyrobte si domácí mozzarellu

RE: Staňte se pravým Italem! Vyrobte si domácí mozzarellu

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.