Staňte se pravým Italem! Vyrobte si domácí mozzarellu
Mozzarellu – italský sýr – který se v originále vyrábí z buvolího mléka, má rád asi každý. Pokud se chcete blýsknout před rodinou nebo přáteli, vrhněte se na výrobu domácího italského sýra. Je to snadné a chuť je delikátní.
MLÉKO
Aby se mozzarella povedla na jedničku, je třeba věnovat výběru mléka velkou pozornost. Vybírejte mléko ideálně rovnou od kraviček – tedy z nejbližší farmy nebo statku. Naprosto tabu jsou mléka upravovaná a pasterizovaná – například trvanlivá mléka. Ta už v sobě neobsahují žádné živé kultury, které jsou pro domácí sýr nezbytné.
SYŘIDLO
Syřidlo se do sýru přidává proto, aby zhrudkovatěl – tedy aby se z mléka začala oddělovat syrovátka. Syřidlo seženete na internetu nebo v domácích potřebách.
KYSELINA CITRÓNOVÁ
Domácí mozzarella se neobejde také bez třetí důležité přísady, kterou je kyselina citrónová. Ta se nachází v hojném množství také v citrusech, teoreticky ji tedy můžete nahradit citrónovou šťávou.
Do mléka ji můžete přidat v práškovém stavu, nebo ji předem rozmíchat v trošce vody.
Domácí mozzarella recept
Co budete potřebovat?
- 3 litry čerstvého mléka z farmy
- ¾ čajové lžičky mlékárenského syřidla
- 1,5 lžičky kyseliny citrónové (koupíte v drogerii)
- teploměr
Postup:
- V hrnci si zahřejte mléko a rozmíchejte v něm metličkou kyselinu citrónovou.
- Nyní si vezměte na pomoc teploměr a mléko zahřejte na 38 stupňů. Jakmile teplota dosáhne této hodnoty, do hrnce nalijte syřidlo a krátce promíchejte. Hrnec zakryjte poličkou a nechte stát, plamen vypněte.
- Nyní musíte počkat, dokud syřidlo nezačne z mléka oddělovat syrovátku. Může to trvat několik minut až hodinu. Proto buďte trpěliví.
- Poté si mozzarellu ještě v hrnci překrájejte na čtverečky, aby se s ní lépe pracovalo. Scezený sýr přemístěte do dostatečně velké mísy a přilijte asi hrnek vody. Domácí mozzarella se teď musí ručně vytvarovat. Proto sýr hněteme a tvarujeme.
- V případě potřeby si přilijeme další hrnec horké vody a ze sýra vytvarujeme středně velké kuličky. A domácí mozzarella je na světě!
TIP:
Pokud máte hrnec nebo velkou pánev ve čtvercovém tvaru, použijte ji, mozzarella se vám bude pak lépe porcovat.
Jak mozzarellu uchovávat?
Existují dva způsoby, jak mozzarellu uchovávat:
- Hotové sýrové koule vložte do studené vody, kterou jste osolili. Pokud sýr nekontaminujete bakteriemi, v lednici vám vydrží 5 až 10 dní.
- Druhým způsobem je připravit si odolnější roztok – smíchejte 250 ml vody, 250 ml syrovátky (tekutina, která se oddělila z mléka) a lžičku soli.
Italské recepty, ve kterých využijete domácí mozzarellu
1. Jednoduchý salát caprese
Kdo navštívil Itálii nebo má rád italskou kuchyni, pak asi tuší, co je to salát caprese. Jedná se o jednoduchý salát, který obsahuje jen několik ingrediencí. Proto je třeba mít na jeho výrobu ty nejlepší suroviny – a těmi nepochybně bude i vaše domácí mozzarella.
2. Pizza Margherita
Kdo by nemiloval pizzu. A právě na „pramáti“ tohoto italského chleba – tedy základní verzi pizzy – využijete domácí mozzarellu. Se sýrem nešetřete, pizza bude krásně vláčná. Nakonec ji zasypejte bazalkou.
3. Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty
Pokud jste ještě nezkoušeli zapečený plněný lilek, měli byste to napravit. Tohle jednoduché italské jídlo přímo voní slunným létem a voňavými bylinkami. Servírovat ho můžete jako předkrm i hlavní chod.
Recept na zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Staňte se pravým Italem! Vyrobte si domácí mozzarellu
RE: Staňte se pravým Italem! Vyrobte si domácí mozzarellu