Připravte si domácí balkánský sýr – lepší než z obchodu a hotový za 5 minut
Ještě v 70. a 80. letech minulého století bylo Československo mistry v produkce slaných odleželých sýrů - balkánských sýrů, chcete-li. Tyto sýry jsme vyváželi do mnoha zemí, jejich chuť byla výtečná a cena byla přijatelná. Dnes je tomu ale jinak.
Balkánský sýr se dá dnes v obchodě běžně koupit. Často má ale nedobrou chuť, špatně se drobí (což by měla být jeho podstata), je předražený nebo příliš slaný. A právě nadbytečné množství soli z něj dělá noční můru všech výživových poradců.
Sůl totiž, jak známo, zadržuje vodu v těle a její nadbytečná konzumace má neblahý vliv na vylučovací i trávicí soustavu. Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je 8 gramů. Sůl je obsažená téměř v každém jídle, které denně zkonzumujete a tak – pokud sníte na posezení polovinu koupeného balkánského sýra – máte denní dávku soli vyčerpanou. Odborníci navíc zdvihají varovný prst, že nadbytečná konzumace soli zvyšuje krevní tlak.
Proč je balkánský sýr slaný?
Možná se tedy ptáte, proč se do balkánského sýru sůl při výrobě vůbec přidává? Odpověď je prostá. Balkánský sýr, jak název napovídá, pochází z Balkánu, kde je tropické počasí a teploty tam v létě dosahují až 40 stupňů. V takovém horku se lidé více potí, a tím vylučují ze svého těla sůl. Konzumace slaných sýrů jim proto umožňuje sůl v adekvátním množství do jejich těla vrátit.
Další důvod souvisí s trvanlivostí sýru. Balkánský sýr se nakládá do slaného nálevu, který zvyšuje jeho trvanlivost, a díky soli tak vydrží čerstvý i po dlouhou dobu.
Domácí balkánský sýr ulehčí rodinnému rozpočtu
Kromě toho, že jsou dnešní průmyslově vyráběné balkánské sýry přesolené, jsou také poměrně drahé. Za balíček o váze 200 - 250 gramů zaplatíte 35 až 40 korun, záleží na výrobci. A teď počítejte s námi. Dejme tomu, že máte 4 člennou rodinu a budete si dvakrát týdně chtít dopřát šopský salát. Za dvě balení sýrů zaplatíte až 70 korun. A pokud byste měsíčně zkonzumovali, řekněme 10 balíčků, zaplatíte za kupovaný sýr až 350 korun. A to už je hodně peněz, co říkáte?
Proto se domácí balkánský sýr jeví jako přijatelná varianta, jak odlehčit rodinnému rozpočtu, dopřát si sýr tak akorát slaný, a navíc si i užít pocit z dobře připraveného domácího jídla.
Domácí balkánský sýr – recept
Recept na domácí balkánský sýr je až směšně jednoduchý. Budete potřebovat kostku tvrdého tvarohu, sůl a převařenou vodu. A to je vše.
Jak se domácí balkánský sýr povede, nejvíce záleží na typu použitého tvarohu. Doporučujeme použít takový tvrdý tvaroh, který má pěknou strukturu, je kompaktní a chuťově vyhovující ve stavu před naložením do soli.
Ingredience
-
250 g tvrdého tvarohu
-
1 litr vody
-
50 g soli (můžete použít i více)
Postup
1. Vodu svařte se solí a nechte odstát.
2. Tvaroh vybalte z obalu, vložte do uzavíratelné krabičky a zalijte zchladlým slaným nálevem.
3. Domácí balkánský sýr vložte do lednice a nechte ho tam odležet 3 až 7 dní.
4. V lednici ho uchovávejte vždy ponořený ve vodě.
A to je celý recept, jak snadné, že! Výsledný domácí balkánský sýr bude méně slanější, než jak ho znáte z obchodu, a proto můžete do receptu přidat až 100 gramů soli.
Stejně tak můžete regulovat odleženost sýra. Čím déle ho necháte v lednici, tím bude vyzrálejší. Dobrou chuť!
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Připravte si domácí balkánský sýr – lepší než z obchodu a hotový za 5 minut
RE: Připravte si domácí balkánský sýr – lepší než z obchodu a hotový za 5 minut
Jarek