Konec kupovaných taveňáků! Vyrobte si domácí tavený sýr z poctivého tvarohu
Jste milovníkem sýrů a rádi máte přehled o tom, co jíte? Čerstvý tavený sýr tak, jak vám bude chutnat, si můžete vyrobit doma. Vyhnete se tak zbytečným „éčkům“ a umělým dochucovadlům, která na vás můžou číhat v obchodech.
Připravit si domácí tavený sýr může ve své kuchyni každý. Není to nic náročného a pro jeho výrobu vám budou stačit pouze tři suroviny. Sýry hrají v našem jídelníčku nezastupitelnou roli, a to zejména proto, že jsou zdravé a podobně jako ostatní mléčné výrobky obsahují potřebné bílkoviny, vitamíny a minerální látky, které naše tělo potřebuje, aby mohlo fungovat tak, jak má.
Mléčné výrobky pro správný vývin kostí
Z minerálních látek stojí za zmínku především vápník, který je v mléčných produktech bohatě zastoupený, z vitamínů je to pak zejména vitamín D, který je nezbytný pro správné ukládání vápníku v kostech. Mléko je důležitou surovinou pro správný vývoj kostry, a to hlavně kvůli ideálnímu poměru vápníku, fosfátů a hořčíku. Dalšími důležitými látkami, které v mléku a mléčných produktech najdeme a které stojí za zmínku, jsou železo a jód.
I přesto, že je mléko zdravé, objevují se často diskuze o tom, v jakém množství a v jaké formě bychom ho měli konzumovat. Kromě mléčných produktů, které jsou pro naše zdraví příznivé, můžeme v obchodech narazit na výrobky, které pro naše tělo příliš významným přínosem nejsou, ba naopak. Jaké produkty do jídelníčku zařadit a kterým se naopak vyhnout?
Kupované tavené sýry jsou plné nebezpečných tavicích solí
K oblíbeným druhům mléčných výrobků patří bezpochyby sýry. Díky snadné roztíratelnosti a dlouhé trvanlivosti pak zejména sýry tavené. Na trhu si můžeme vybrat z nespočetného množství příchutí a forem, od tučných tavených sýrů po dietní „light“ sýry. I přesto, že jsou sýry prospěšné pro naše zdraví, měli bychom si dávat pozor na průmyslově vyráběné tavené sýry, na které běžně v obchodě narazíme.
Jejich hlavní nevýhodou je používání tavicích solí při jejich výrobě, konkrétně především polyfosfátů, které brání správnému vstřebávání vápníku z přijaté potravy, proto nejsou vhodnou volbou pro děti, které potřebují budovat kostní hmotu, ani pro dospělé, kteří si silné kosti potřebují udržet. Dalším problémem u tavených sýrů dostupných v marketech je také vysoký obsah soli, který si však při výrobě domácího taveného sýru můžeme sami ohlídat.
Domací tavený sýr nasladko i naslano
Domácí tavený sýr má v sobě oproti běžně kupovaným tavených sýrům řadu benefitů navíc, vyhnete se chemii a nežádoucím „éčkům“, jeho výroba není nijak náročná a nezruinuje vás ani finančně. Pro ty z vás, kteří si chtějí dopřát zdravý a chutný domácí tavený sýr, přinášíme recept. Pro výrobu domácího taveného sýru budeme potřebovat pouze kostku měkkého tvarohu, lžičku jedlé sody a máslo, případně bylinky, koření nebo jiné suroviny, kterými si sýr můžeme dochutit podle svého gusta.
Domácí tavený sýr - recept
Ingredience
- kostka měkkého tvarohu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička másla
- sůl, bylinky nebo jiné přísady na dochucení
Postup
- Do misky dáme tvaroh, který pomocí vidličky rozmačkáme.
- Do rozmačkaného tvarohu přidáme lžičku jedlé sody, důkladně promícháme a necháme 10 minut odležet. Pokud chceme tavený sýr dochutit, přidáme společně se sodou například šunku, pažitku, česnek či jiné přísady dle naší chuti.
- V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme.
- Vzniklou směs necháme vychladit v misce a domácí tavený sýr je hotový.
- Sýr, který hned nespotřebujeme, uchováváme přikrytý nebo v alobalu.
Domácí tavený sýr je výborný naslano s pečivem, uzenou šunkou, nivou, pažitkou nebo jinými bylinkami či kořením. Vychutnat si jej můžeme nejen přímou konzumací. Tavený sýr má široké využití také v kuchyni, například při vaření omáček. Milovníky sladkého pak potěší jeho využití zejména při pečení.
Pro ty z vás, kteří rádi a zdravě mlsají, přinášíme jednoduchý recept na koláčky z taveného sýru, kterým jednoduše neodoláte.
Koláčky z taveného sýra
Ingredience
- 250 g tuku na pečení
- 2 kostky domácího taveného sýra bez příchuti
- 2 hrnky hladké mouky
- povidla nebo tvaroh dle chuti
Postup
- Hladkou mouku, tavený sýr a tuk na pečení smícháme v misce a vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta vytvoříme malé bochánky, které vyskládáme na plech na pečící papír.
- Do bochánků uděláme důlky, například korkovým špuntem od vína, do kterých přidáme náplň podle chuti.
- Rozehřejeme troubu na 180° stupňů a následně do ní dáme na 20 minut naplněné koláčky.
- Hotové koláčky můžeme obalit v moučkovém cukru.
- Dobrou chuť.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Konec kupovaných taveňáků! Vyrobte si domácí tavený sýr z poctivého tvarohu
RE: Konec kupovaných taveňáků! Vyrobte si domácí tavený sýr z poctivého tvarohu