Vyrobte si domácí sýr z tvarohu - i bez syřidla
Na přípravu domácího sýra obvykle potřebujeme použít syřidlo. Tentokrát si ale ukážeme recept na domácí sýr z tvarohu, k jehož přípravě syřidlo nepotřebujeme a všechny potřebné ingredience máme běžně doma. Výhodou domácí přípravy sýra je nejen, že víme, co obsahuje, ale také že si ho můžeme dochutit podle vlastní chuti a fantazie.
Domácí sýr z tvarohu – ingredience
K výrobě tohoto domácího sýra budeme potřebovat:
- 250 g kostku tučného měkkého tvarohu
- 250 ml mléka
- 1 lžíci másla
- půl lžičky jedlé sody
- sůl a koření podle chuti
Tipy k výrobě sýra:
Pro domácí sýr z tvarohu je lepší tvaroh v kostce než z vaničky – i ten se dá použít, ale vyrobíte méně sýra a zpracování může být pracnější. Mléko použijte ideálně čerstvé, farmářské (ne trvanlivé) a plnotučné, lze však vyrobit sýr i z polotučného mléka.
Domácí sýr z tvarohu můžete připravit čistý bez bylinek a koření nebo jej dochutit podle libosti. Mezi oblíbené varianty patří drcený barevný pepř, mletý kmín a chilli, sušená bazalka nebo pažitka, ořechy, sušená rajčata atd.
Jako vedlejší produkt při výrobě sýra se oddělí syrovátka, kterou můžete vypít. Syrovátka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a čistí organismus.
Domácí sýr z tvarohu – postup
- Rozdrobený tvaroh a mléko vložíme do hrnce. Ideální je hrnec s dvojitým dnem nebo teflonový.
- Tvaroh s mlékem za stálého míchání zahříváme, dokud se nezačne srážet hustá sýrová hmota (sýřenina) a neoddělí se syrovátka.
- Pokud by nedošlo ke srážení, můžeme přidat lžičku citronové šťávy, která tomu pomůže.
- Na čistý hrnec nebo mísu položíme sítko a vyložíme jej plátnem nebo utěrkou.
- Na plátno přelijeme směs z hrnce, necháme odkapat syrovátku a hmotu v plátnu ještě vymačkáme, abychom se zbavili veškeré syrovátky.
- Do původního hrnce dáme máslo, přidáme sýrovou hmotu a jedlou sodu a směs za stálého míchání zahříváme.
- Sýr by se měl začít tavit. Pokud se dostatečně netaví, přidáme ještě malé množství jedlé sody.
- Hrnec s roztaveným sýrem odstavíme z plotny, přidáme do něj sůl, bylinky nebo koření podle našeho výběru a vše zamícháme.
- Domácí sýr z tvarohu formujeme buď v silikonových formičkách nebo, pokud použijeme pevnou nádobu, vložíme do ní potravinovou fólii, aby se nám později ztuhlý sýr dobře vytahoval z formy.
- Hmotu přendáme do formy a domácí sýr z varohu dáme ztuhnout do lednice, ideálně přes noc.
- Z uvedeného množství ingrediencí získáme asi 200 gramů domácího sýra.
Vyzkoušíte domácí sýr z tvarohu?
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Vyrobte si domácí sýr z tvarohu - i bez syřidla
RE: Vyrobte si domácí sýr z tvarohu - i bez syřidla