Vykouzlete si sami jednoduše kvalitní domácí sýr eidam různých chutí

Vykouzlete si sami jednoduše kvalitní domácí sýr eidam různých chutí
31. 10. 2019 Přečteno: 14060x

Připravit domácí sýr typu eidam je velmi snadné. Navíc nejen, že víte, jaké ingredience jste do sýru dali, ale můžete si pohrát s jeho chutí i tvarem a ohromit tak i své okolí. Cenově vás sice domácí sýr vyjde dráž než v obchodě, protože vyrobené množství je vzhledem k objemu přísad poměrně malé, ale kvalitou a chutí se vám domácí sýr eidam určitě vyplatí. 

Domácí sýr eidam – ingredience

Na výrobu domácího sýru eidam budeme potřebovat čerstvé mléko, může být pasterizované. Důležité je, aby bylo co nejtučnější, alespoň se 4 % tuku. Použít nelze mléko trvanlivé, protože prošlo záhřevem vysokými teplotami. Také u másla dejte pozor na složení, aby se jednalo o skutečné máslo, a ne o některou jeho upravenou verzi s rostlinnými oleji.

Čtěte také:

Domácí nakládané sýry: Lahodná pochoutka za pár korun

Na domácí sýr eidam si připravíme:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • lžičku soli
  • lžičku opravdového másla
  • lžičku jedlé sody 

Domácí sýr eidam – recept

  1. Začneme tím, že do hrnce nalejeme mléko, přidáme tvaroh a lžičkou tvaroh v mléce rozmělníme na menší kousky. Není nutné, aby vznikla jednotná konzistence, jen nám jde o to, aby tvaroh nezůstal příliš vcelku. Na mírném stupni mléko s tvarohem zahříváme, dokud se nezačnou oddělovat bílé hrudky od nažloutlé tekutiny – syrovátky – to zabere asi 5 minut. Ještě asi minutu necháme obojí společně povařit.
  2. Zatímco se směs vaří, připravíme si formu. Použít můžeme malou zapékací misku nebo formičku na muffiny. Tu vyložíme potravinovou fólií, abychom později sýr lépe vyklopili.
  3. Hotovou směs slijeme přes cedník – syrovátka proteče dolů a v cedníku zůstanou hrudky sýřeniny. Syrovátku nevyhazujeme, můžeme ji vypít nebo použít na výrobu domácího kváskového chleba nebo do kynutých těst.
  4. Do čistého hrnce přesuneme obsah cedníku, přidáme sůl, sodu a máslo a za neustálého míchání vše společně na mírném stupni zahříváme. Cílem je celou směs roztavit na hladkou hmotu bez hrudek. Pokud se nám sýr příliš přichytává na dno hrnce, můžeme tento proces provádět ve vodní lázni – hrnec vložíme do většího hrnce s vroucí vodou. Dáváme si ale pozor na opaření unikající párou!
  5. V momentě, kdy je sýr hladký a žlutý, jej stěrkou přesuneme do nachystané formy a upěchujeme. Sýr necháme alespoň hodinu vychladnout a můžeme jej již podávat. Ideálně jej ale ještě zakryjeme potravinovou fólii a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice. Bude se nám tak lépe krájet. 

Domácí sýr eidam – tipy

  • Během výroby můžeme domácí sýr eidam také samozřejmě různě ochutit. Mezi oblíbené ingredience patří nadrobno nakrájená sušená rajčata, olivy, drcený pepř nebo různé bylinky. Momentem pro jejich přidání je v okamžiku, kdy máte v hrnci hotový roztavený sýr – tedy před jeho přesunem do formy. Přísady se sýrem dobře promícháme, aby se rozmístily co nejrovnoměrněji.
  • Při příležitosti oslav nebo jen tak pro radost můžete také připravit domácí sýr eidam do formiček různých tvarů– sýrová hmota je tvárná a po důkladném vychladnutí drží tvar.

SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky



Napsat komentář: Vykouzlete si sami jednoduše kvalitní domácí sýr eidam různých chutí

RE: Vykouzlete si sami jednoduše kvalitní domácí sýr eidam různých chutí

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.