Zapomeňte na kupované jogurty a vyrobte si domácí jogurt

Zapomeňte na kupované jogurty a vyrobte si domácí jogurt
15. 01. 2018 Přečteno: 18260x

Tento článek navazuje na náš mini seriál, ve kterém se věnujeme domácí výrobě mléčných výrobků. Zatím jsme takhle společně vyzkoušeli vyrobit domácí máslo, abychom zjistili, že finančně se příliš nevyplatí, ale chuťově je výtečné. Následovalo domácí mascarpone a dnes si společně vyrobíme domácí jogurt

Tak se přiznejte hned na začátek, patří jogurty do vašeho běžného jídelníčku? Pokud ne, pak je to škoda. Domácí jogurt totiž ve 100 gramech obsahuje až 10 g bílkovin, 3,6 g sacharidů a jen 0,4 g tuků. Navíc po bílém neochuceném jogurtu příliš nepřiberete, obsahuje totiž jen 58 kcal. A proto je vhodný i při hubnutí

Čtěte také:

Domácí máslo jako hit posledních týdnů! Finančně se příliš nevyplatí, ale je chutnější než kupované

Pokud i vaše rodina ráda konzumuje jogurty, možná jste se i vy ocitli v konzumní - supermarketové tísni, aniž o tom víte. Jaké jogurty kupujete? Čisté bílé, které si pak doma ochutíte podle potřeby nebo už ochucené jogurty, tzv. pro děti? Pokud spadáte do druhé kategorie, pak by vás mohlo zajímat, že domácí jogurt a jeho výroba by vám mohla přinést odlehčení rodinného rozpočtu. Počítejte s námi.

Domácí jogurt se finančně vyplatí

Vezměme si příklad běžné čtyřčlenné rodiny, která má dvě děti. Každé sní průměrně čtyři jogurty týdně. To máme osm jogurtů za týden a více než 30 za měsíc a to za předpokladu, že dospělí tyto mléčné produkty nejedí. Zůstaňme ještě chvíli na příkladu průměrné české rodiny. Ta nekupuje velké balení bílého jogurtu, ale jogurty malé, ochucené. A to z praktických důvodů nebo jen ze zvyku. Malý ochucený jogurt (ovocný nebo čokoládový) o váze 150 g průměrně stojí 8 až 9 korun. Částka při jednom nákupu zanedbatelná. Měsíčně ale naše rodina za jogurty zaplatí mezi 250 až 290 korunami. A to už je hodně, nemyslíte?

Pokud k tomu připočítáme produkci odpadů, které nám po konzumaci mléčných výrobků zbude, má tato rovnice jasný výsledek. Domácí jogurt se vyplatí hned z několika důvodů!

U počítání ještě chvíli zůstaneme, chceme se totiž dozvědět, kolik zaplatíme za domácí jogurt, který si vyrobíte doma. Na litr jogurtu budeme potřebovat 1 litr čerstvého mléka a lžíci bílého jogurtu s živou kulturou. Malý jogurt s živou kulturou seženeme za 10 Kč, litr čerstvého mléka za 23 až 24 Kč. Za částku 35 Kč tedy vyrobíme litr domácího jogurtu, což odpovídá zhruba 8 malým kelímkům jogurtů. A to už se vyplatí, co říkáte? 

Domácí jogurt v bio kvalitě? Žádný problém

Ještě více se domácí jogurt bez jogurtovače vyplatí v případě, že si kupujete bio výrobky. Stejným postupem si můžete během chvilky vyrobit 1 lir bio jogurtu, ve kterém nebudou žádná éčka, přidané látky, emulgátory ani konzervanty. Své rodině tak dáte to nejlepší, budete mít dobrý pocit a ušetříte. 

Domácí jogurt - recept

Tento recept slouží na vytvoření 1 litru jogurtu. Poměry můžete upravovat. Pokud víte, že vaše rodina sní týdně hodně mléčných produktů, udělejte dávku ze 2 až 3 litrů mléka najednou. Ušetříte si tak čas. 

Jakmile vám zbude poslední sklenička jogurtu, použijte ho vždy k výrobě nové dávky jogurtu. Je to podobné s kváskem. 

Ingredience

  • 1 litr čerstvého mléka, pasterovaného
  • 1 velká lžíce jogurtu s živými kulturami
  • teploměr
  • čisté sterilní sklenice

Jaký je postup?

  1. Čerstvé pasterované mléko zahřejte na 40 až 45 stupňů. Přidejte živý jogurt a promíchejte metličkou.
  2. Mléko nalijte do připravených čistých sterilních sklenic a udržujte v teplotě 40 stupňů po dobu 6 hodin. Lze to udělat tak, že domácí jogurt dáte do peřin nebo ke kamnům.
  3. Poté jogurt uchovávejte v lednici.
  4. Domácí jogurt lze kombinovat s granolou, jahodovou marmeládou, stejně jako s dalšími marmeládami. Dále můžete jogurt přidat do smoothie, vyrobit z něho jogurtový dip a připravit další skvělé recepty. 

Jak vyrobit domácí jogurt (2) 



Napsat komentář: Zapomeňte na kupované jogurty a vyrobte si domácí jogurt

RE: Zapomeňte na kupované jogurty a vyrobte si domácí jogurt

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Kama

    24. 6. 2022 16:07
    jediné jogurty které kupuji jsou smetanové krémy
  • Redakce - Spektrum Zdraví

    9. 10. 2018 11:14
    Dobrý den Kristino,

    domácí jogurty vydrží v lednici průměrně 7 dní. Jen si dávejte pozor, ať při odebírání jogurtu neinfikujete jogurt - proto vždy používejte čistou lžíci.

    Pěkný den, Anička, SZ
    • Heva-Kladno

      6. 2. 2022 19:27
      Takto jsem se naučila dělat jogurt od Bulharů-sousedů před 50ti roky.Jen jsme neměli k tomu teploměr,tak stejně jako sousedé jsme ponořili ukazováček do teplého mléka a počítali do 16 asi jako když počítáte vteřiny , pokud to bylo horké,tak ještě počkat ! No a to bylo akorát,přiklopit a zabalit do… celý příspěvek
  • Kristina

    8. 10. 2018 13:19
    Dobrý den, prosím, jak dlouho jogurt při ohřevu mléka na 40stupnu (ne na 80 - 85stupnu, jak pisi jine postupy přípravy) v lednici vydrží? Jak dlouho otevřený a jak dlouho neotevreny? Dekuji za odpoved.
  • Redakce Spektrum Zdraví

    24. 1. 2018 10:57
    Dobrý den Danuše, nejjednodušším způsobem je připravit si bílý jogurt podle našeho receptu, a poté si do něj přidat marmeládu, ovoce, kakao nebo oříšky podle chuti.
    Pěkný den, Anička, Redakce SZ
  • Danuše

    24. 1. 2018 10:12
    Pěkný článek, a jak si můžu připravit ochucený ovocný jogurt, tak jak ho znám z obchodu?