Raclette si zamilujete. Jak na něj?

Raclette si zamilujete. Jak na něj?

Raclette je švýcarský sýr z kravského mléka a používá se k pokrmu, který nese název zcela identický. Tuto aromatickou pochoutku si zamilují především ti, kteří sýrům fandí obecně a rádi experimentují s jejich výraznými chutěmi. Skvělý je s jakýmkoliv druhem masa, nebo se zeleninou.

Čtěte také:

Domácí nakládané sýry: Lahodná pochoutka za pár korun

K letnímu setkání s přáteli je raclette doslova zrozený. Společnost se u jeho přípravy náležitě zabaví a každý si svou porci zhotoví a dochutí podle svého. Na trhu lze zakoupit velice sofistikované raclette grily, které dokonale splní všechny vaše požadavky.

Raclette a jeho vznik

Okolo tohoto výrazně ochuceného sýru se tradují různé pověsti, které jsou spojovány s jeho vznikem. Jedna z nich praví, že prsty ve vzniku raclette sýru mají jistí vinaři ze švýcarské oblasti Valais. Ti si údajně kdysi rozpékali sýr nad ohněm a aby se jim netavil do plamenů, nechali ho roztékat na kousek čerstvého chleba. Tato kombinace jim natolik zachutnala, že se rozhodli ji jíst pravidelně. Druhá pověst zase praví, že vznik raclette sýru má na svědomí velký požár skladů zrajících sýrů v jedné švýcarské vesnici. Spolu s hasiči se tehdy okolo skladů sešli i obyvatelé vsi, protože je přilákala příjemná vůně roztaveného sýra. Jeho chuť prý vyzkoušeli a od té doby si jej mazali na chléb a jiné pečivo. Kdo ví, jak to celé vlastně ve skutečnosti bylo. Nutno však podotknout, že raclette si své příznivce na celém světě dozajista získal.

Raclette a jeho charakteristika

Sýr Raclette obsahuje až 45 % tuku, konzistence bývá obvykle polotvrdé. Vyrábí se především z kravského pasterizovaného, nebo čerstvého plnotučného mléka. Nejčastěji se raclette zhotovuje ve tvaru velkého kulatého bochníku o průměru 35 centimetrů. Také něco váží, jeho hmotnost bývá kolem šesti až sedmi kilo. Tento aromatický sýr zraje asi čtvrt roku, právě dlouhý čas mu dodá tolik specifickou chuť. Čím déle bude zrát, tím výraznější chuť bude mít. Někteří výrobci jej dochucují bylinkami, kořením, či dokonce bílým vínem. Tyto kombinace jsou také velice chutné. Kůrka sýru raclette je obvykle světle hnědá a vnitřní struktura bývá do béžova zbarvená. Konzistence této pochoutky je lehce krémová, přesto však drží tvar.

raclette-4836889_960_720 

Raclette a nevhodnější grily

Pakliže zatoužíte po výborném sýru raclette, je nasnadě se pořídit kvalitní raclette gril a příslušenství k němu. Na trhu se objevuje celá řada různých typů. Každý si jistě najde ten pravý. Cenová relace se nepohybuje nikterak vysoko. Ty nejlevnější grily na raclette seženete už od 300 korun. Při výběru ale určitě myslete na svou bezpečnost a vybírejte spíš kvalitnější produkty. Ke grilům obvykle přísluší i sada lopatiček a dřevěných stěrek, které vám přípravu a servírování sýra značně usnadní. Téměř všechny produkty jsou vyráběny z nepřilnavého materiálu, proto si nemusíte dělat těžkou hlavu s tím, že by se raclette snad při roztavení připaloval.

Raclette a příprava věhlasného pokrmu

Až si pořídíte raclette gril a poprvé jej vyzkoušíte, budete natolik unešení, že tento druh grilování v zápětí několikrát zopakujete. Grily jsou vybavené vrchní nepřilnavou plochou na ogrilování jakéhokoliv druhu masa a zeleniny. Nejvíce se používá maso kuřecí (prsa), nebo hovězí (svíčková). Nejlépe uděláte, když před přípravou dáte maso i zeleninu marinovat do oblíbené směsi koření. Skvěle se na raclette hodí malé rané brambůrky, cuketa, nebo paprika. Kdo má rád slaninu a klobásky, je možné také použít. Fantazii a chutím se meze nekladou. Princip raclette grilování spočívá v tom, že si každý ugriluje, na co má chuť a poté vše přelije sýrem raclette. Na jeho roztavení jsou určené přiložené speciální lopatky, které po většinou umístíte pod grilovací plochu. Tento pokrm vám učaruje, pokud máte rádi výrazné chutě. Raclette hodování je perfektní zábava pro větší společnost. Grilovat lze doma, na balkoně, nebo terase, zkrátka kdekoliv, kde máte možnost přívodu elektřiny. Skvěle kombinaci sýru a masa se zeleninou doplní čerstvé zeleninové salátky a láhev bílého, nebo červeného vína na zapití. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...