Grilování: recepty, co vás dostanou

Grilování: recepty, co vás dostanou

Nastalo období, kdy se z mnoha zahrad, teras a balkónů linou příjemné vůně grilovaných pokrmů. Grilování se stalo velice oblíbenou činností, pro mnohé až rituálem, bez kterého si neumí představit prosluněné chvíle volna. Pokud i vy patříte k fanouškům grilování a upřednostňujete tento způsob přípravy jídla kdykoliv je to možné, pak vás jistě následující řádky potěší. Na nich vás čekají nejen výtečné recepty, které určitě stojí za vyzkoušení, ale také zajímavé informace, které vám prozradí o grilování vše podstatné.

Čtěte také:

7 nejlepších receptů na dipy ke grilovanému masu, které budete zbožňovat

Výsledek grilování ovlivňuje nejen typ grilu, ale také postup, který při přípravě zvolíte. Chcete-li, aby maso bylo co nejlahodnější, nezapomeňte ho před grilování naložit do marinády. Pokud si ho takto připravíte den předem, tím lépe. Gril a jeho povrch (mřížka, rošt) by měl být řádně očištěný. Maso během grilování nepropichujte, aby neztrácelo šťávu, dále se také doporučuje vyhýbat se grilování příliš tučných kusů. Odtékající tuk by zbytečně rozpaloval uhlí (v případě klasického grilu) a pokrm by se mohl spálit. Nezapomeňte také na to, že grilovaná pochoutka by se měla konzumovat hned, jakmile ji sundáte z grilu. Pokud se teprve chystáte rozšířit řadu šťastných majitelů grilu, přečtěte si, čím se od sebe liší jednotlivé druhy grilu – elektrický, plynový, na dřevěné uhlí.

Při grilování se neobejdete bez nástrojů, které pomohou upravovat jednotlivé suroviny tak, aniž by cokoliv ztrácely ze své specifické chutě či vůně. Pro vybavení zajděte do osvědčeného obchodu a vždy žádejte takové, které má certifikát o zdravotní nezávadnosti. Určitě by vám neměly chybět grilovací kleště na obracení jídla, grilovací jehly a grilovací štětec na potírání marinádou. Ta je vlastně jedním z klíčových tajemství grilování.

Marináda na grilování – proč je tak důležitá?

Základem chuti je marináda na grilování. Může být sladká, kyselá, pikantní i ovocná, výjimečné nejsou ani exotické a na první dojem nesourodé kombinace příchutí v ní. Rozhodně se vyplatí experimentovat a zkoušet, jak která marináda na grilování ovlivní výsledek. V každém případě je díky ní maso jemné, nevysušené a ochucené. Základní pravidlo hovoří o tom, že na libové maso je lepší olejová marináda na grilování (nejlépe z olivového oleje), naopak na to s tukem jsou vhodnější různé vinné a octové varianty. Nepatří do ní sůl, který by z masa vytáhlad vodu, a tak by ho nadměrně vysušila ještě před tepelnou úpravou.

Marináda na grilování: hlavní zásady

  • před naložením maso omyjte a osušte v utěrce
  • maso musí být ponořeno celé
  • používejte plastové, keramické nebo nerezové misky (od hliníku či kovu by maso získalo „železnou chuť“)
  • nádobu s marinádou a masem zavřete, můžete ji ještě překrýt kusem látky, uložte ji na chladné a tmavé místo

Tip: chilli marináda na grilování s medem a česnekem (nejlépe v kombinaci s vepřovou krkovicí)

Ingredience (množství uzpůsobte dle potřeby):

  • cca 200 ml oleje
  • 2 až 3 lžičky středně pálivého chilli v prášku
  • 2 lžíce medu
  • cca 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • čerstvé bylinky – například rozmarýn

Recepty na grilování masa

  • Česnekové kuře

Ingredience:

  • 1 celé kuře bez drobů
  • 8 stroužků česneku
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř
  • trocha sladké papriky
  • trocha sušeného česneku
  • 2 červené cibule
  • půl kostky másla

Jak se česnekové kuře připraví?

Nejprve je nutné kuře pořádně omýt a vysušit. Poté ho potřeme šťávou z citronu a necháme zhruba 40 minut v chladu odležet. Česnek prolisujeme, po uplynutí doby odležení kuře důkladně osolíme a opepříme, přidáme papriku a sušený česnek. Ten prolisovaný vetřeme do masa. Vnitřek naplníme na větší kusy nakrájenou cibulé a máslem. Pomocí nitě a jehly kuře zašijeme. Následně se kuře napíchne na grilovací jehlu tak, aby jím bylo možné po celou dobu otáčet. Grilujeme zhruba 50 minut, dáváme pozor, aby žár nebyl příliš velký.

  • Vepřové špízy s hořčičným dipem

Ingredience:

  • 500 g vepřové panenky
  • 2 paličky česneku
  • sůl a pepř
  • 200 g kořeněné hořčice
  • 200 g tvarohu
  • 50 g šlehačky
  • 1 lžička chilli v prášku

Jak se vepřové špízy s hořčičným dipem připraví?

Omyté maso nakrájíme na kousky, které budeme moci napichovat na grilovací jehly. Česnek pokrájíme na tlustší plátky, aby se při napichování nerozpadl. Střídáme maso a česnek, osolíme a opepříme, ne příliš. Hotové špízy potíráme hořčicí. Co nám z ni zbyde, to využijeme na dip. Ten vytvoříme smícháním s tvarohem a šlehačkou, nakonec přimícháme chilli. Špízy vložíme na grilovací misku a opekáme do zlatohněda. Podáváme s dipem.

Recepty na grilování ryb

  • Grilovaný losos

Ingredience:

  • 2 plátky lososa
  • sůl a pepř
  • 50 g česnekového másla
  • čerstvá pažitka
  • 1 středně velká cibule
  • olivový olej
  • šťáva z citronu

Jak se grilovaný losos připraví?

Omyté a osušené plátky lososa opepříme a osolíme, poté nakrájíme cibuli na tenká plná kolečka. Položíme je na talíř a na ně ochucený plátek lososa, poslední vrstvu opět utvoříme z cibule. Do olivového oleje přidáme zhruba 2 lžičky citronové šťávy a touto směsí polijeme lososa i s cibulí. Přikryjeme a necháme v chladu a temnu 30 minut odležet. Na středně rozpáleném oleji opečeme na každé straně po dobu zhruba 8 minut. Na hotový plátek položíme kousek česnekového másla a zasypeme nakrájenou pažitkou.

  • Pstruh s tymiánem

Ingredience:

  • pstruh
  • sůl a pepř
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje

Jak se pstruh s tymiánem připraví?

Nejprve rybu důkladně, ale opatrně omyjeme a osušíme v utěrce. Pstruha naplníme snítkami tymiánu, jednu si necháme do oleje. Poté ho osolíme a zlehka opepříme. Gril by měl být roztopen tak, aby mřížka byla rozpálená. Potřeme jí trochou olivového oleje a do jeho zbytku pak přidáme rozmělněný tymián. Pstruha grilujeme necelých 10 minut, a to na každé straně. Během pečení ho potíráme olejem, ve kterém je tymián.

Recepty na grilování zeleniny

  • Grilovaná rajčata s bazalkou, česnekem a šunkou

Ingredience:

  • 6 rajčat (nesmí být příliš měkká)
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • 3 stroužky česneku
  • 3 plátky šunky
  • sůl a pepř
  • zázvorový olej
  • alobal

Jak se grilovaná rajčata s bazalkou, česnekem a šunkou připraví?

Rajčata pořádně omyjeme a osušíme. Rozpůlíme je a obě plochy osolíme a opepříme. Přidáme bazalku a na tenké plátky nakrájený česnek. Plátek šunky si natrháme tak, aby bylo možné dát ho mezi obě poloviny rajčete, aniž by příliš přečníval. Obě poloviny spojíme zpět a vložíme do alobalu. Ještě než ho zabalíme, pokapeme rajče zázvorovým olejem. Na několika místech v horní polovině alobalu ho lehce propíchneme vidličkou. Opékáme na silnějším žáru zhruba 10 minut.

  • Brambory plněné nivou

Ingredience:

  • 4 větší brambory
  • cca 100 g nivy
  • jarní cibulka
  • pepř
  • grilovací koření
  • olivový olej
  • sladká paprika
  • sušená bazalka
  • alobal

Jak se brambory plněné nivou připraví?

Brambory uvaříme ve šlupce, nesmí být však příliš měkké. Poté je podélně rozřízeneme a z obou polovin vydlabeme vnitřek, asi ze dvou třetin. Nevyhazujeme ho, dál ho použijeme. Nivu si nastrouháme na hrubo, smícháme s najemno posekanou jarní cibulkou. Přidáme vydlabaný vniřek brambor, pepř, sladkou papriku a špetku bazalky. Touto směsí naplníme vydlabané brambory, pokapeme olivovým olejem a vložíme do alobalu. Poklademe na mřížku a na středním žáru grilujeme zhruba 20 minut.

Grilování a přílohy

Lámete si často při grilování hlavu nad tím, jaká je nejvhodnější příloha? Obvykle se podává čerstvé pečivo (tmavé i světlé, vhodné nejsou rohlíky a toastový chléb) nebo samotná zelenina. K masu si můžete ugrilovat i brambory, příloha nesmí přebíjet chuť ani aroma hlavního jídla. Platí jedno pravidlo, a to že všechny suroviny, jako na samotné grilování, musí být zcela čerstvé. Máte-li možnost upéct si domácí chléb, neváhejte. A když nevíte, jak na to, nezapomeňte si přečíst článek „Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet“.

Grilované ovoce aneb tip na vitaminový zákusek

V tuzemských domácnostech se při grilování nejčastěji používají různé druhy masa a uzenin. Ale mimo zeleninu můžete grilovat i ovoce. A pokud k němu přidáte třeba trochu skořice (článek o ní najdete ZDE) a medu, získáte lahůdku, kterou můžete nahradit odpolední zákusek. Grilovat se dají třeba banány, jablka, ananas, mango, hrušky. Ovoce vhodné na gril nesmí být příliš vodnaté a měkké. Také se vyplatí vkládat ho do alobalu a péct spíše na mírnějším žáru. Někteří lidé takto grilují i citron a limetku, a to především k rybám či mořským plodům. Jak je vidno, fantazii se při grilování rozhodně meze nekladou.

Grilování je nejen možností, jak si připravit lahodné jídlo, ale také příležitostí, při které se může sejít celá rodina nebo přátelé. Nezáleží na tom, jak bude hostina bohatá, záleží jen na tom, aby chvíle při grilování byly chvílemi pohody a klidu. Na závěr si připomeňte bezpečnostní zásady, aby se odpolední grilování neproměnilo v katastrofu.

Bezpečnostní zásady grilování

  • Nenechávejte gril bez dozoru.
  • V okolí grilu nesmí být hořlavé látky, suchá tráva a listí, co by mohlo od jisker vzplanout.
  • Gril umístěte na pevný povrch, aby se nemohl převrátit.
  • Mějte u grilu nachystanou nádobu s vodou, kterou můžete v případě potřeby ihned využít.
  • Po grilování vyčkejte, až uhlíky vychladnou, poté je uložte do nehořlavé nádoby.
  • Při grilování by se kolem grilu neměly pohybovat malé děti.
  • Buďte zvláště obezřetní při grilování na otevřeném ohni na balkoně.
  • Na rozpálený gril neodkládejte grilovací náčiní ani další předměty.

 

Grilujete? Podělte se s ostatními o váš oblíbený recept, napište ho do komentářů pod článkem!



Diskuse k článku

  • Hahanka

    10:10 27. 6. 2012 0
    Já třeba zbožňuju grilovaný hermelín. stačí ho rozkrojit vložit do něj koření a třeba i kus šunky, pořádně česneku (plátky), cibule (kroužky), pak se to dá do alobalu, aby to drželo. a hodí se to na nějakých 20 minut na gril. lahoda jak se ty chutě pak spojí.

    tady v tom článku mě zaujaly brambory plněné nivou, vyzkouším to!!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!