Kokosový kefír jako zdravá potravina 21. století. V čem je lepší než obyčejný kefír?
Kefír obsahuje spoustu cenných látek a je doslova požehnáním pro zdravé zažívací ústrojí. Vzhledem k tomu, že jde o fermentovanou potravinu, starají se obsažené probiotické bakterie a kvasinky o správně pracující střeva, posilují odolnost vůči nemocem a pomáhají budovat pevné kosti. A kokosový kefír je ještě o kousek zdravější.
Kokosový kefír především neobsahuje žádnou mléčnou složku ani laktózu, je tedy skvělou volbou pro jedince s intolerancí laktózy. Oproti mléku, ze kterého se klasický kefír připravuje, v sobě ukrývá kokosový kefír mnohem více prospěšných látek. Nechybí ale pochopitelně ani bioaktivní sloučeniny a až 30 kmenů lidskému organismu prospěšných bakterií.
Kokosový kefír ve sklenici
Dáte si? Fermentovaný nápoj z kokosového mléka či kokosové vody chutná ještě o něco lépe než běžný kefír. Je lahodný, pikantní a lehce kyselý. Především je ale bezlaktózový a bezlepkový, což jistě přijde mnohým vhod. Kokosový kefír, stejně jako ten mléčný, pak naše střeva zásobuje spoustou prospěšných bakterií, které posilují imunitní systém, trávicí systém a pomáhají tělo bojovat s případnými infekcemi.
Tibetská houba - připravte si z ní léčivý kefír, který mohou i alergici na laktózu!
Domácí kefír pro zdravou střevní mikroflóru i zažívání. Vyrobte si ho snadno doma
Domácí kondenzované mléko pro vegany a alergiky na mléčné výrobky
Vodní kokosový kefír a výživové hodnoty
Kokosový kefír obsahuje pouze vodu z mladého kokosu a prospěšné bakterie z kefírových zrn. Samotná kokosová voda obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a fytonutrientů, které jsou pro lidské zdraví naprosto skvělé. Nechybí například draslík nebo cytokininy (rostlinné hormony), které mohou snižovat růst rakovinných buněk. Fermentovaná kokosová voda, tedy kokosový kefír, pak obsahuje vysoké množství vitamínu B12, vápník, hořčník, vitamín K2, biotin, kyselinu listovou, enzymy a probiotika.
Kokosový kefír pro zdraví
Kokosový kefír patří mezi jednu z nejlepších probiotických potravin. Díky obsahu těch správných bakterií pomáhá tělo chránit i před škodlivými bakteriemi, jako je salmonela nebo E. coli. A zároveň podporuje růst a množení těch správných bakterií. Kokosový kefír je i antimikrobiální potravinou. Pomáhá bojovat proti symptomům candidy (kvasinek) a dokonce urychluje hojení drobných ran.
Kokosový kefír jako potrava pro mikrobiom
Mikrobiom neboli střevní flóra se skládá z mikroorganismů, které “bydlí” v našem zažívacím traktu a ovlivňují naše zdraví. My je značně můžeme ovlivnit tím, co jíme a pijeme. Právě pravidelná konzumace kokosového kefíru je skvělý způsob, jak náš střevní mikrobiom dokonale optimalizovat. Pomůže to nejen s lepší imunitou, ale také podpoří proces vyprazdňování, je skvělým podpůrným prostředkem při užívání antibiotik a ochrání před parazitálními i virovými infekcemi.
I alergie může kokosový kefír potlačit
Díky vysokému obsahu probiotik je kokosový kefír potravinou, kterou by měli užívat lidé trpící alergiemi či astmatem. Často jsou právě tato onemocnění spojována s vnitřním zánětem a rovněž i zdravím střev. Kefír snižuje množství zánětlivých buněk v organismu, ale reguluje i hromadění hlenu a chrání nás před přehnanými reakcemi našeho imunitního systému.
Kokosový kefír: Jak na to?
Přísady:
- 1 litr kokosové vody
- vodní kefírové kultury
- cukr dle chuti (není potřeba)
Příprava:
Kefírové kultury jednoduše nasypeme do kokosové vody. Přidáme-li cukr, pak bude výsledný kefír výraznější a rovněž i více perlivý. Sklenici uzavřeme a necháme stát zhruba 48 hodin při pokojové teplotě. Z hotového kokosového kefíru odebereme 200 ml pro příští dávku a zbytek můžeme vypít nebo jej třeba přidat do smoothie.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Kokosový kefír jako zdravá potravina 21. století. V čem je lepší než obyčejný kefír?
RE: Kokosový kefír jako zdravá potravina 21. století. V čem je lepší než obyčejný kefír?