Brusinka obecná /Rhodococcus vitis-ideae/

img

Brusinka obecná – popis

Brusinka obecná je stálezelený nízký a hustě větvený keřík. Má plazivé, až 70 cm dlouhé výhonky, ze kterých vyrůstají vzpřímené olistěné stonky. Listy jsou silně kožovité, krátce řapíkaté, shora lesklé a tmavě zelené barvy, spodní strana je matná, s hnědavými tečkami. Květy rostou v hustých převislých hroznech, mají zvonkovitou korunu bílé nebo narůžovělé barvy a slabě voní. Plody jsou jasně červené, lesklé kulaté bobule. Jejich dužnina je moučnatá, nahořklá, s obsahem drobných semen. 

Brusinka obecná – účinné látky

Brusinky obsahují:

  • Vitaminy skupiny B, karotenoidy, vitamin C (silný antioxidant).
  • Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo.
  • Další látky, například: fenolové glykosidy, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny, anthokyany, rozpustnou vlákninu pektin. 

Brusinky lze samozřejmě konzumovat čerstvé, jejich chuť však není příliš lákavá, jsou dost hořké. Vzhledem k množství cenných látek se však jejich plody suší. Chutnají tak mnohem lépe a jsou zdrojem okamžité energie. Mohou se přidávat do jogurtů, müsli, jsou součástí mnoha čajových směsí. K dostání je také například i brusinkový extrakt.

Použitelné části brusinky obecné: list a plod

Období květu: květen až červenec

Brusinka obecná – pěstování a použití v kuchyni

Brusinka obecná je rozšířena po celé chladnější a mírné části Evropy, Asie a Severní Ameriky, zejména v pásmu tajgy. Na sever zasahuje až za polární kruh do oblasti tundry, roste i v Grónsku a Japonsku. Je velice nenáročná a vyskytuje se na sušších písčitých půdách i na rašeliništích, od nížin až vysoko do hor. Nesnáší však vápenné substráty a dává přednost silněji kyselým půdám. U nás se s ní nejčastěji setkáme v suchých borových lesích a na horských stráních.

Plody brusinky jsou velmi oblíbené ovoce, používané hlavně ke kompotování. Dozrávají od července do září. Obsahují podobné látky jako listy, ale mají navíc větší množství cukrů, barviv a vitamínu C . Také obsahují značně vysoké množství kyseliny šťavelové, takže nejsou vhodné při ledvinové dietě.

Tip: Marmeláda

1 kg brusinek
1 kg jablek
800 g cukru
skořice
1 citrón

Brusinky důkladně očistíme a omyjeme. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Brusinky s jablky dáme do hrnce a společně podusíme doměkka. Rozvařené ovoce prolisujeme a smícháme s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a počkáme, až se cukr v marmeládě rozpustí. Brusinkovou marmeládu ještě po částech povaříme za stálého míchání. Rozdělíme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu a temnu.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.