Brusinka obecná /Rhodococcus vitis-ideae/
Brusinka obecná – popis
Brusinka obecná je stálezelený nízký a hustě větvený keřík. Má plazivé, až 70 cm dlouhé výhonky, ze kterých vyrůstají vzpřímené olistěné stonky. Listy jsou silně kožovité, krátce řapíkaté, shora lesklé a tmavě zelené barvy, spodní strana je matná, s hnědavými tečkami. Květy rostou v hustých převislých hroznech, mají zvonkovitou korunu bílé nebo narůžovělé barvy a slabě voní. Plody jsou jasně červené, lesklé kulaté bobule. Jejich dužnina je moučnatá, nahořklá, s obsahem drobných semen.
Brusinka obecná – účinné látky
Brusinky obsahují:
- Vitaminy skupiny B, karotenoidy, vitamin C (silný antioxidant).
- Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo.
- Další látky, například: fenolové glykosidy, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny, anthokyany, rozpustnou vlákninu pektin.
Brusinky lze samozřejmě konzumovat čerstvé, jejich chuť však není příliš lákavá, jsou dost hořké. Vzhledem k množství cenných látek se však jejich plody suší. Chutnají tak mnohem lépe a jsou zdrojem okamžité energie. Mohou se přidávat do jogurtů, müsli, jsou součástí mnoha čajových směsí. K dostání je také například i brusinkový extrakt.
Použitelné části brusinky obecné: list a plod
Období květu: květen až červenec
Brusinka obecná – pěstování a použití v kuchyni
Brusinka obecná je rozšířena po celé chladnější a mírné části Evropy, Asie a Severní Ameriky, zejména v pásmu tajgy. Na sever zasahuje až za polární kruh do oblasti tundry, roste i v Grónsku a Japonsku. Je velice nenáročná a vyskytuje se na sušších písčitých půdách i na rašeliništích, od nížin až vysoko do hor. Nesnáší však vápenné substráty a dává přednost silněji kyselým půdám. U nás se s ní nejčastěji setkáme v suchých borových lesích a na horských stráních.
Plody brusinky jsou velmi oblíbené ovoce, používané hlavně ke kompotování. Dozrávají od července do září. Obsahují podobné látky jako listy, ale mají navíc větší množství cukrů, barviv a vitamínu C . Také obsahují značně vysoké množství kyseliny šťavelové, takže nejsou vhodné při ledvinové dietě.
Tip: Marmeláda
1 kg brusinek
1 kg jablek
800 g cukru
skořice
1 citrón
Brusinky důkladně očistíme a omyjeme. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Brusinky s jablky dáme do hrnce a společně podusíme doměkka. Rozvařené ovoce prolisujeme a smícháme s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a počkáme, až se cukr v marmeládě rozpustí. Brusinkovou marmeládu ještě po částech povaříme za stálého míchání. Rozdělíme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu a temnu.
Diskuse k článku
RE : Brusinka obecná /Rhodococcus vitis-ideae/