Máta - nenáročná bylinka s širokým využitím
Máta peprná je rostlina typické mentolové vůně, se kterou se můžeme potkat v mnoha podobách, více i méně obvyklých. Ať už jde o mátový čaj, mátový sirup, mátový olej, mátu jako nezbytnou součást mojita a dalších koktejlů, nebo třeba netradiční přísadu v hořké čokoládě. Máta má díky své svěží chuti a vůni využití zejména v kuchyni, ale i v oblasti kosmetiky.
Máta na tisíc způsobů
Tato velmi oblíbená bylinka nachází využití v mnoha oblastech. Je možné ji použít do celé řady pokrmů i nápojů - od okurkového salátu přes lososa až po ovocné smoothie, domácí limonádu nebo třeba na osvěžující zmrzlinu. Kromě využití v kuchyni ji jistě znáte i z oblasti kosmetiky. V každé druhé koupelně možná najdete šampon právě s vůní této rostliny. No a mentolové žvýkačky nosí po kapsách také snad každý z nás. Máta peprná však zdaleka není jen rostlina s nezaměnitelnou chutí i vůní - za zmínku stojí především její zdravotní benefity. Snadno si ji pěstujete i doma - přečtěte si, jak na to.
Máta peprná a její výhody pro zdraví
Máta má celou řadu zdravotních benefitů a může pomoci v mnoha případech. Často místo prášků lépe poslouží obyčejný mátový čaj. K zahnání potíží tak mnohdy ani nemusí být zbytečně použity léky.
Máta značně povzbuzuje mysl a posilňuje organismus - zvyšuje kondici a posiluje celou nervovou soustavu. Nejčastěji se máta peprná používá při léčbě žaludečních potíží. Žaludek uklidní, uvolní křeče a zastaví zvracení, a stejně tak má pozitivní účinky při střevních problémech nebo při ztrátě chuti k jídlu. Máta tlumí bolest při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluči a pomáhá proti plynatosti.
Jelikož je hlavní složkou máty mentol, působí chladivým pocitem, který se využívá zejména při potřebě zklidnění, případně mírného znecitlivění. Máta peprná se kromě vnitnřního užití dá různými způsoby aplikovat i na pokožku v podobě různých krémů, mastí a obkladů. Výplachy z máty dobře poslouží při bolesti zubů nebo dásní, při čemž zároveň osvěží dech. Máta ve formě obkladů pomáhá s kožními problémy, a bylinná koupel s přídavkem máty je obzvlášť příjemná. Mátový olej může pomoci na mnoha frontách. Inhalace máty zase pomáhá při zánětech dýchacích cest.
Máta je bylina, u které se nemusíte bát žádného předávkování nebo vedlejších účinků ani při pozření většího množství. Sama o sobě je však tak intenzivní, že vám mátový čaj bude bohatě stačit v jednom či dvou šálcích.
Jak máta působí na náš organismus?
- zvyšuje pozornost
- díky mentolu má chladivý efekt
- zvyšuje tělesnou kondici
- tlumí žaludeční potíže
- pomáhá proti nespavosti a stresu
- zmírňuje krvácení
- pomáhá při žaludečních křečích
- působí při problémech s trávením
- zklidňuje záněty dásní
- osvěžuje dech
- léčí vyrážky a záněty kůže
- zmírňuje bolest způsobenou žlučníkovými kameny
- inhalace máty pomáhá dýchacím cestám
Jak se máta pěstuje
Chcete si pravidelně dopřávat mátový čaj z čerstvých listů, nebo si třeba vyrábět domácí mátový sirup, mátový olej, nebo si třeba lísky máty přidávat do koktejlů? Zkuste si mátu vypěstovat doma. Je sice potřeba dbát na to, aby byla na správném místě, kde je chráněna před chladem i větrem a aby měla dostatek vody, avšak péče o ni je časově nenáročná.
Máta peprná se pěstuje ze sazenice, pěstování ze semen zpravidla nebývá úspěšné. Sazenice jsou však snadno dostupné v květinářstvích i na trzích, a později si i samotné sazenice můžete vypěstovat sami z oddenkových či stonkových lístků, které necháte zakořenit ve vodě. Máta má tu výhodu, že ji můžete vysadit jak s příchodem jara, tak i v období teplejšího podzimu.
Máta těžce nese sucho, proto ji sázejte vždy do vlhké půdy. Vhodným místem je zahrada či balkon, kde bude máta chráněna před větrem - je totiž choulostivá a těžce nese jak chlad, tak i sucho. Máta peprná se musí pravidelně zalívat, ale když o ni budete správně pečovat, vydrží vám několik let.
Co si z máty připravit?
Mátový čaj
Není nic snadnějšího, než si připravit mátový čaj z čerstvé máty. Stačí otrhat lístky máty, důkladně je omýt, zalít vařící vodou a nechat minimálně 5 minut vylouhovat. Poté mátové lístky sceďte a do čaje přidejte pár kapek citronové šťávy, případně medu nebo třtinového cukru. A pokud byste chtěli mátový čaj ještě o stupeň lepší, přidejte mátový sirup.
Mátový sirup
Mátový sirup je výborná přísada do koktejlů, čajů, nebo třeba k přípravě domácí limonády, která se s těmi kupovanými nedá srovnávat.
Na mátový sirup budete potřebovat:
- 1kg třtinového cukru
- 20g kyseliny citronové
- 2 litry vody
- svazek čerstvé máty
Vodu převaříme a lístky máty otrháme a důkladně opláchneme. Do vychladlé převařené vody namočíme lístky, a necháme je louhovat minimálně 24 hodin. Poté listy vyjmeme a vodu v hrnci zahřejeme, přidáme cukr i kyselinu citronovou a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Až se cukr rozpustí, přivedeme mátový sirup k varu a necháme vařit přibližně 3 minuty. Hotový mátový sirup přelijeme do pěkných lahviček, které krásně poslouží i jako dárek.
Mátový olej
Mátový olej poslouží jak v kuchyni, kde dodá nezaměnitelnou chuť například salátům nebo zelenině či masům, tak i jako kosmetický pomocník - s jeho pomocí můžete provádět masáže nebo třeba léčit suchou či podrážděnou pokožku.
Není nic snadnějšího, než přelít nejlépe kvalitní olivový olej (ale i jakýkoli jiný) do pěkné lahve, přidat hrst čerstvých lístků máty a nechat louhovat po dobu minimálně tří týdnů. Za tu dobu olej díky mátě získá jak chuť, tak svěží vůni.
Napsat komentář: Máta - nenáročná bylinka s širokým využitím
RE: Máta - nenáročná bylinka s širokým využitím