Vyzkoušejte nejlepší recepty na švestkový koláč 7x jinak
Švestkový koláč je nepochybně podzimní klasikou. Navíc se dá udělat na mnoho způsobů a švestky v září a říjnu koupíte na každém rohu. Připravili jsme proto pro vás sedm různých variant, jak si švestkový koláč snadno a rychle připravit. Na své si tedy přijdou všichni, ať už dávají přednost tvarohu, povidlím, máku nebo třeba ořechům.
Švestky, slívky, slivoně, mirabelky. Názvů má tento fialový zázrak opravdu hodně a oblíbené jsou nejen kvůli své vynikající chuti, ale také kvůli zdravotním účinkům. Švestky totiž obsahují vitamíny ze skupiny B, dále vitamín B12, vlákninu a v malém množství také zinek. Pomáhají tlumit depresi a potlačují stres. Dále čistí střeva a výborně slouží při zácpě. Jejich pravidelná konzumace je tedy vhodná pro všechny, kdo žijí hektickým a stresujícím životním stylem.
Švestkový koláč s mákem
Ingredience
Těsto
- 400 g mouky
- 150 ml mléka
- 80 g cukru
- půlka kostky droždí
- 1 vejce + 1 žloutek
- 80 ml oleje
Makovo-švestková náplň
- 200 g mletého máku
- 50 g cukru
- 50 ml mléka
- 350-400 g vypeckovaných švestek
Drobenka
- 80 g polohrubé mouky
- 40 g másla
- 40 g cukru
Švestkový koláč s mákem - recept
V hrníčku si ohřejeme polovinu mléka, ve kterém rozpustíme 3 lžičky cukru a droždí. Do mísy si nasypeme mouku, přidáme špetku soli a přidáme droždí. Zamícháme a přidáme zbytek teplého mléka, cukr, vejce a olej. Vymícháme těsto a necháme ho hodinu pod utěrkou kynout. Poté si ho ještě promícháme a přendáme na vysypaný a vymazaný plech, kde ho necháme ještě 15 minut nakynout. Mezitím si připravíme makovou náplň. V rendlíku si ohřejeme mléko s cukrem a mletým mákem, povaříme 5 minut, dokud nebude mít správně hustou konzistenci, a poté makovou náplň namažeme na švestkový koláč. Na náplň nakonec poklademe vypeckované švestky a hotový koláč posypeme drobenkou, kterou si vytvoříme z cukru, mouky a másla. Švestkový koláč s mákem pečeme při 180 stupních asi 40 minut, dokud není zlatavý.
Přečtěte si také velký speciál o nejlepších drobenkách na koláč.
Švestkový koláč s drobenkou (moravský)
Ingredience
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 250ml mléka
- 60 g cukru
- 200 ml oleje
- kostka droždí
- 4 vejce
- sůl
Švestková náplň
- povidla
- rum
Drobenka
- 80 g polohrubé mouky
- 40 g másla
- 40 g cukru
- žloutek na potření
Švestkový koláč s drobenkou - recept
Kynuté těsto si zpracujeme tak, jak v jiných receptech. Tedy nejprve rozděláme kvásek, který přidáme do mouky se solí. Rozmícháme a až poté smícháme s ostatními přísadami. Poté necháme kynout na teplém místě a můžeme jednou až dvakrát promíchat. Po vykynutí se těsto rozdělíme na deset stejných dílů, které prsty vytvarujeme do malého koláčku. Potřeme povidlím smíchaným s rumem, posypeme vytvořenou drobenkou a okraje koláčku pomažeme žloutkem. Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.
Kynutý švestkový koláč
Ingredience
Těsto
- 500 g polohrubé pšeničné mouky
- 250 mléka
- 80 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1/2 kostky droždí
- lžička soli
Náplň
- 500 g vypeckovaných švestek
Drobenka
- 60 g pšeničné mouky
- 80 g másla
- 100 g cukru
- žloutek na potření
Kynutý švestkový koláč - recept
Nejprve si připravte kvásek. V hrnečku si ohřejte 100 ml mléka, přidejte tři lžíce cukru a rozdrobené kvasnice. Nechte 5 minut odležet na teplém místě. Mezitím si na vál nebo do mísy vsypejte veškerou mouku a doprostřed nalijte droždí. Osolte a vidličkou promíchejte. Pak k těstu přidejte zbytek mléka, cukru, dále rozpuštěné máslo i vejce. Těsto promíchejte a vypracujte. Poté nechte pod utěrkou kynout asi hodinu. Pak si těsto přelijte do vymazané formy a prsty roztáhněte do všech stran. Na těsto poklaďte omyté a vypeckované švestky a udělejte si v jiné míse drobenku. Nakonec nasypejte drobenku na švestky a koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 45 minut. Nezapomeňte okraje koláče potřít žloutkem. Kynutý švestkový koláč po upečení rozkrájejte na malé kousky a případně dodatečně posypejte skořicí.
Švestkový koláč s tvarohem
Ingredience
Těsto:
- 350 g špaldové mouky
- 2 vejce
- 150 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 100 ml mléka (nebo podle potřeby)
Náplň:
- 500 g tvarohu
- vanilkový pudink
- 3 lžíce cukru
- 2 vejce
- 350-450 g vypeckovaných švestek
Drobenka:
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 30g cukru
- 50 g másla
Švestkový koláč s tvarohem - recept
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte změklé máslo, cukr i mléko. Poté si zvlášť smíchejte mouku s práškem do pečiva a zvolna přidávejte, dokud nebude těsto hladké. Nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem a připravte si náplň. Smíchejte si tvaroh s pudinkem, cukrem a vejci a vymíchejte dohladka. Náplň přidejte rovnoměrně na těsto a švestkový koláč s tvarohem poklaďte rozpůlenými švestkami. Nakonec rovnoměrně posypejte drobenkou, kterou jste si vytvořili z mletých ořechů, mouky a másla. Švestkový koláč s tvarohem pečte dozlatova při 185 stupních asi 45 minut.
Švestkový táč
Ingredience
- 300 g cukru krystal
- 6 vajec
- 150 ml mléka
- 150 ml oleje
- 430 g polohrubé mouky
- vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- prášek do pečiva
- 300 g pokrájených vypeckovaných švestek
- 3 lžíce hladké mouky
Švestkový táč - recept
Vejce si vyšleháme s cukrem krystal a vanilkovým cukrem do hladké pěny, šleháme minimálně 10 - 15 minut. Pak postupně přidáváme olej, mléko a nakonec mouku s kypřícím práškem. Těsto vlijeme na vymaštěný pekáček a poklademe pokrájenými švestkami, které jsme si předtím obalili ve třech lžících hladké mouky. Švestkový táč pečeme na 180 stupňů, že je hotový poznáme podle špejle. Upečený švestkový koláč můžeme zdobit šlehačkou
Švestkový koláč hrníčkový
Ingredience
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 hrnek pšeničné polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 500 g švestek
- 200 g mandlových plátků
- cukr
Švestkový koláč hrníčkový - recept
Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce, olej a vanilkový extrakt. Postupně do těsta vmíchávejte veškeré suché přísady, které jste si předtím zvlášť smíchali. Těsto dobře promíchejte, ať je hladké a nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto poklaďte pokrájené švestky na plátky, které zasypejte cukrem a mandlovými plátky. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Švestkový koláč podávejte se zakysanou smetanou.
Švestkové buchty
Ingredience
- 500 g polohrubé pšeničné mouky
- 250 mléka
- 80 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1/2 kostky droždí
- lžička soli
- čerstvé vypeckované švestky
- třtinový cukr
- žloutek na potření
- moučkový cukr na posypání
Švestkové buchty - recept
Do zhruba 100 ml vlažného mléka si přidáme lžičku cukr a rozdrobené droždí, necháme si vzejít kvásek. Do mísy si dáme mouku, přidáme sůl a uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme vzešlý kvásek a začneme vidličkou pomalu zpracovávat. Přidáme také změklé máslo, vajíčko a zbylé mléko. Vypracujeme těsto, které poté zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Poté si pomoučíme vál, na který si přendáme těsto. Těsto si rozdělíme na 20 - 30 stejných kousků a do každého vložíme poloviny švestek, které posypeme cukrem. Buchty balíme a klademe na vymaštěný plech spojem dolů. Švestkové buchty necháme ještě asi 15 minut nakynout, poté pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 200 stupňů. Poté teplotu stáhneme na 170°, pomažeme vajíčkem a necháme dopéct dozlatova. Po upečení ještě švestkové buchty posypeme moučkovým cukrem.
A jaký recept na švestkový koláč máte nejradši vy?
Napsat komentář: Vyzkoušejte nejlepší recepty na švestkový koláč 7x jinak
RE: Vyzkoušejte nejlepší recepty na švestkový koláč 7x jinak