Ořechovka neboli ořechovice patří do každé domácnosti. Čistí žaludek a má antibiotické účinky

Ořechovka neboli ořechovice patří do každé domácnosti. Čistí žaludek a má antibiotické účinky
15. 06. 2018 Přečteno: 48455x

Jednou z rostlin, které mají na lidské tělo blahodárný účinek, je ořešák, ze kterého se vyrábí lahodná ořechovka. Nejenže je velmi chutná, ale také oplývá mnohými léčivými účinky. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, podle kterého zvládne ořechovici každý.

Ořech obsahuje vzácnou látku juglon, která má antibiotické účinky

Ořech královský začíná růst v květnu a od poloviny června až do srpna se sbírají jeho plody i listy. Naši babičky říkaly, že nejlepší je sbírat ořechy na Svatojánskou noc, kdy mají byliny největší léčivou sílu

Čtěte také:

Vlašské ořechy - recepty, účinky na zdraví

Látka juglon, která je obsažena v nezralých zelených plodech, má antibiotické účinky a pomáhá v bojích s plísní. Listy se dají vyluhovat a lze z nich připravit výtečný čaj, který má zdravotní účinky při poruchách s trávením, při zácpě, nechutenství nebo se skvěle hodí na pročištění krve. Výluhy z listů jsou také účinnou přísadou do koupelí, a to třeba proti akné nebo pocení. 

Ořechovka, kterou vás naučíme připravovat, má také mnoho léčivých účinků. Pomáhá především při:

  • Pročištění žaludku, jater i krve
  • Zbavuje střeva hnilobných procesů
  • Odstraňuje slabost žaludku
  • Ředí krev
  • Podporuje krvetvorbu

Jak lze ořešák využít v domácím léčitelství?

Ořešák není vhodný jen pro výrobu ořechovice, lze jej užívat pro mnohé účely a také různými způsoby:

  • Čaj z ořešáku - spařte v hrnku vrchovatou čajovou lžičku pokrájených listů.
  • Přísada do koupele - naložte se do vany a přidejte si do ní listy. Na celou koupel stačí bohatě 150 g, pokud však chcete výluh silnější, nebojte se přidat. 

Ořešák královský

Největší radost však udělá vám i rodině výtečná ořechovka, kterou si snadno doma připravíte. Pojďme na ni!

Ořechovka potřebuje čas a trpělivost

Aby byla pálenka opravdu lahodná a měla správné účinky, na ořechy běžte od poloviny června nebo začátkem července, kdy ještě nejsou plody dozrálé. Potřebovat pak budete jen dobrý alkohol a trochu trpělivosti. Výroba zahrnuje totiž několik fází, které musíte dodržovat.

Ořechovice - recept

Ingredience

  • 15 až 20 nezralých ořechů
  • 1 l vodky nebo jiné čiré pálenky
  • 0,5 l vody
  • 500 g cukru krystal
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • Půlka citronu
  • Celá skořice

Postup krok za krokem

  • Nejprve ořechy pečlivě omyjeme a usušíme na sluníčku. Poté je nakrájíme na malé kousky nebo na plátky a všechny postupně vložíme do asi třílitrové sklenice. Do sklenice nalijeme 1 l vodky (použít lze také rum nebo slivovici - pálenka tak dostane trochu jinou chuť). Sklenici uzavřeme víčkem. Nejlépe dáme přes víčko ještě mikrotenový sáček a ovážeme gumičkou. Poté dáme sklenici na teplé místo (nejvhodnější bude parapet, kam svítí sluníčko po celý den). 
  • Ořechovka musí být na na teple a světle 4 až 6 týdnů. Nic se nestane, pokud necháte ořechovici zrát trochu déle, protože ořechy jsou v lihu hezky konzervované. Tekutina se začne postupně zbarvovat do tmavé, až z ní nakonec bude tmavě hnědá až černá barva. 

Důležité je, aby byly všechny ořechy ponořené - jinak by mohly chytat plísně. 

  • Protože takto připravená ořechovice nemá dobrou chuť a je hořká, musíme ji dochutit. Do vody dáme cukr, nastrouhanou kůru z půlky citronu a necháme povařit, dokud se cukr nerozpustí. Poté necháme vychladnout. Smícháme s alkoholovým výluhem a okořeníme podle chuti. Přidáme tedy jalovec, skořici, hřebíčky, zkusit ale můžete také vanilku, badyán nebo muškátový oříšek.
  • Poté necháme asi ještě 24 hodin vyluhovat. Ořechovka se poté může scedit do lahví, které lze šroubovat. Nezapomínejme, že je musíme před tím dobře sterilizovat. Necháme odležet ještě měsíc. Čím déle ji necháte, tím lepší bude mít chuť. Mnozí znalci a gurmáni vám řeknou, že nejlepší je až na Vánoce. Proč tak neobdarovat své blízké o chutný a zdravý nápoj? Lahve skladujeme ve sklepě v chladu, aby se nám nezkazila a byla vždy dobře vychlazená. 

Domácí ořechovice2

Tipy pro lepší chuť

Jestli si chcete ořechovici ještě něčím vylepšit a máte rádi experimentování, zkuste ke koření přidat kousek chilli papričky nebo kuličky pepře. Ořechovka tak dostane ještě větší grády, což ocení především mužské osazenstvo vaší rodiny a přátel. Některé koření také můžete do lahve vhodit a nechat na ozdobu nebo pro intenzivnější chuť. 

Doma vyrobenou pálenku můžete pít hlavně při žaludečních potížích, a to po jídle nebo rovnou hned po ránu v podobě malého panáčku pro upevnění zdraví. Rozhodně proto neváhejte a vydejte se na ořechy, i když od nich budete mít hnědé ruce. 3 hrsti nezralých ořechů totiž vydají na jednu lahev, která vám vydrží alespoň rok. Pokud ji tedy nebudete usrkávat na tajňačku každý den. 

Vyzkoušejte si vyrobit také domácí lipové víno.



Napsat komentář: Ořechovka neboli ořechovice patří do každé domácnosti. Čistí žaludek a má antibiotické účinky

RE: Ořechovka neboli ořechovice patří do každé domácnosti. Čistí žaludek a má antibiotické účinky

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Gajdy Rajmštajn Šarlatán

    30. 7. 2024 09:35
    Používám med, který zesílí lečivost.
  • Rocky

    10. 5. 2022 20:09
    máte pravdu, já navíc ani moc cukr nemusím, stejně jako sůl bere jídlu reálnou chuť, všeho s mírou :-)
  • Misa

    10. 5. 2022 18:36
    Tolik cukru? Proboha proč?? Podotýkám, že mám ráda sladké likéry, ale tady to skutečně s množstvím cukru přeháníte. Já ořechovku vyrábím každoročně, ale sladím ji medem, a to jen decentně :)
  • Alimary

    19. 1. 2022 14:42
    Do receptu jde přidat i bylinky na zklidnění žaludečních šťáv
  • Mates

    10. 7. 2020 12:08
    Sterilizovat lahve před tím, než do nich nalejeme etanol (který sám je silný dezinfikátor) není třeba, jen je umejeme od nečistot.