Vlašské ořechy - recepty, účinky na zdraví

Vlašské ořechy - recepty, účinky na zdraví

Ořešák královský (Juglans regia)

Tento krásný, mohutný strom je ozdobou každé zahrady a označení „královský“ je mu plně souzené i díky jeho četným léčivým účinkům na zdraví. Tento strom je původem z Indie, odkud ho do Evropy dopravil Karel Veliký. V Římě byl ořešák zasvěcený Bohu Jupiterovi a nazývali ho tam „Jupiterův žalud“. Vlašské ořech se staly symbolem plodnosti a byly považovány za „Božské jídlo“.  Ořešák dorůstá výšky až 45 m a patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě. Listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, proto dříve bylo doporučováno sázet ořešáky do blízkosti hnojišť. Vlašské ořechy, plody ořešáku, jsou velmi výživné a chutné. Ještě nezralé se používají k výrobě léčivých směsí a nápojů. K léčebným účelům se používají také listy a oplodí.

Sběr vlašských ořechů

Ořech kvete v květnu, ještě před vypučením listů. Sbírají se čerstvé listy v červnu, zelené ořechy do 24. června, když jsou ještě nezralé a dají se lehce propíchnout, zelené ořechové slupky (oplodí) se sbírají v létě, krátce před dozráním ořechů, ještě dříve než zčernají. Zralé vlašské ořechy se sbírají v září.

Vlašské ořechy a jejich skladování

Nevyloupané ořechy se uskladňují na suchém a chladném místě, vydrží tak i pár let. Vyloupaná jádra se musí hermeticky uzavřít v nejlépe skleněné nádobě, protože přejímají pachy jiných potravin.

Vlašské ořechy - co obsahují

Vlašské ořechy jsou ceněny nejen pro svoji chuť, ale také pro vysoký obsah důležitých látek, potřebných pro naše tělo. Obsahují více než 70% tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy a provitaminy jako B-karoten (provitamin A), vitamin B3, B5, B6, vitamin C a E. Ze stopových prvků je to draslík, fosfor a hořčík.

Kvůli svému nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné i vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je depresestres, podrážděnost, úzkost apod. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá. Vlašské ořechy také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění.

Využití ořešáku v lidovém léčitelství

Vnitřní užití:

Léčivá síla ořešáku se projevuje při vnitřním i vnějším užívání. Připravují se z něj nápoje, odvary a výluhy, čaje i obklady. Čaj z listů silně čistí krev a je tak výborným prostředkem na různé kožní problémy. Má blahodárný vliv na žaludek a střeva, zlepšuje trávení, má odhleňovací účinky. Užívá se při nechutenství a zácpě a také při žloutence a cukrovce. Odvary z ořešáku mírně snižují krevní tlak. Ořešák má antiseptické účinky, proto se také používá ke kloktání a výplachům ústní dutiny, je účinný i proti kašli.

Vnější použití:

Zevně se používají zejména obklady nebo omývání výluhem ze spařených listů, které vytahují hnis z otevřených ran a vředů a hojí otoky. Ořešák je tedy účinný na akné a hnisavé vyrážky. Koupel s výluhem z listů snižuje nadměrné pocení (i nohou) a je účinná při křivici, zánětech nehtů na rukou a nohou, výtoku a také při tbc krčních uzlin. Silný výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Je možné ho použít i při silném vypadávání vlasů, tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy. Je také výborným prostředkem proti vším ve vlasech, které se někdy objevují. Známý je i ořechový olej na vlasy, který vlasům dodává lesk a oživuje tmavou barvu vlasů.

  • Přísada do koupelí a na umývání

100 g listů ořešáku na plnou koupel, pro omytí jedna vrchovatá čajová lžička na 1/4 litru vody. Pro silnější výluh dáme dvojnásobné množství listů.

RECEPTY Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

  • Ořechovka  z režné

20 ks zelených nezralých vlašských ořechů rozkrájíme na čtvrtky a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalijeme 1 litrem režné vodky tak, aby byla asi 5 cm nad ořechy. Dobře uzavřenou láhev postavíme na 2 až 4 týdny na slunné, teplé místo. Pak scedíme do lahví. Podle potřeby užíváme jednu kávovou lžičku. Tato pálenka pročišťuje žaludek, játra a krev, odstraňuje slabost žaludku a hnilobné procesy ve střevech. Kromě toho je vynikajícím prostředkem proti husté krvi.

  • Ořechovka s kořením

Nasbíráme nezralé zelené ořechy a nakrájíme je na kousky. Přidáme podle chuti hřebíček, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Směsí naplníme sklenice do dvou třetin a zalijeme po vrch bílým alkoholem. Postavíme na slunné místo a necháme tak 3-4 týdny. Občas sklenicí zatřeseme. Potom scedíme a nápoj osladíme medem. Slijeme do lahví. Užíváme 2x denně 0,5-1 dcl nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.

  • Ořechovka rumová

Zelené ořechy s ještě měkkou skořápkou pokrájíme, smícháme s 300 g cukru, 3 ks hřebíčku a kouskem vanilky. Nasypeme do skleněných lahví a zalijeme rumem. Necháme stát v chladu až do změknutí. Potom scedíme a stočíme do lahví.

  • Ořechové víno

Do 1 l bílého vína namočíme 50 mladých nasekaných ořechových listů a necháme 2-3 týdny louhovat. Občas sklenicí zatřeseme. Poté směs scedíme a užíváme 1-2 stopky denně nalačno.

  • Ořechovka s mandlemi

20 ks mladých zelených ořechů nakrájíme na kousíčky, přidáme hrst nasekaných mandlí a nasypeme do široké sklenice. Zalijeme bílým alkoholem tak, aby hladina alkoholu ořechy přesahovala o 3 - 5 cm. Postavíme na slunné místo a necháme 2-3 týdny louhovat. Poté scedíme a pijeme malou skleničku 1-2 x denně před hlavním jídlem.

  • Ořechový med

2 hrnky nasekaných vlašských ořechů smícháme s 1 hrnkem medu, zakapeme 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a užíváme denně jednu lžičku.

  • Vlašské ořechy v medu I.

500 g vyloupaných ořechových jader, 200 g medu, 1 hrnek vody, 1 lžíce jablečného octa
Svaříme vodu, ocet a cukr a do toho dáme ořechy. Zamícháme a necháme zchladnout na 70 st.C. Poté vmícháme med a plníme do sklenic.

  • Vlašské ořechy v medu II.

300 g jader vlaškých ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
Vyloupané ořechy spaříme vroucí vodou, ve které je chvíli necháme. Potom přilijeme studenou vodu a oloupeme kůžičku, která je hořká. Jádra dáme do mísy, zalijeme ohřátým medem a necháme stát do druhého dne. Poté dáme jádra na síto, aby med protekl. Ořechy obalíme v moučkovém cukru. Do rozehřátého oleje vkládáme ořechy a necháme mírně zkaramelizovat. Mlsáme buď hned teplé nebo je uskladníme ve sklenicích v chladu a temnu.

  • Čaj z listů ořešáku

Jednu vrchovatou čajovou lžičku pokrájených listů spaříme v 1/4 litru vroucí vody, krátce vyluhujeme.

  • Ořechový čaj na kašel

12 ořechů roztlučeme a skořápky z nich namočíme do 1/2 l vody. Necháme 12 hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povaříme a nakonec scedíme. Tento čaj pijeme vlažný několikrát denně, můžeme ho přisladit medem. Čaj rozpouští hleny, účinek je znatelný po 2 dnech.

  • Ořechovka s malinami

1 kg zelených vlašských ořechů, 1 kg cukru, 1 l vody, kůra z 1 citronu, 1 hrnek malin, asi 1,5 l lihoviny (dle chuti – jak kdo má rád silnou)
Ořechy nakrájíme na plátky a nasypeme do skleněné lahve se širokým hrdlem. Přidáme všechny ostatní suroviny a láhev uzavřeme. Postavíme na slunné místo a necháme louhovat 4-6 týdnů. Potom přecedíme a stočíme do lahví.

  • Ořechový kompot

1 kg zelených ořechů, 800 g cukru, 1 l vody, hřebíček, celá skořice
Nezralé zelené ořechy propícháme a dáme do studené vody na 10 dní. Vodu denně měníme. Poté ořechy uvaříme v čisté vodě doměkka, scedíme a zalijeme cukerným roztokem. Odstavíme do druhého dne. Pak cukr slijeme, povaříme až zhoustne a opět nalijeme na ořechy. Třetí den vše opakujeme, ale ořechy již dáme do sklenic a cukerný roztok nalijeme na ně. Do každé sklenice přidáme hřebíček a skořici. Sterilujeme 20 minut při 90 st.C.

Zdraví prospěšné ingredience do receptů s ořechy

Součástí některých receptů s ořechy také cukr. Zdravou, chutnější, 100% čistou a přírodní nízkokalorickou variantou je palmový cukr. Vyrábí se zahuštěním palmové mízy a jeho chuť je podobná medu. Snadno si ho objednáte ZDE.

Do ořechových likérů a kompotů se přidává také skořice a my vám nabízíme toto koření v  BIO KVALITĚ! :-) Naše PRAVÁ skořice je mnohem aromatičtější, než jak ji znáte z běžných obchodů, ve kterých se většinou neprodává pravá skořice, ale její náhražka. Naší BIO skořice  je v sáčku velké množství – 100 g.  Cenově vás tedy vyjde ještě podstatně levněji a vaše domácí ingredience jsou zase o něco zdravější a chutnější. Skořice i cukry si objednáte pohodlně v našem eshopu.

Přejeme skvělou chuť a výtečné a dlouhé zdraví s naším kořením!



Diskuse k článku

  • Pepek

    08:09 1. 7. 2018 -1
    zelený plody jsem hodil do mixéru, zalil šípkovým horkým čajem, ted to nechám do rána vylouhovat, scedím a začnu popíjet...
  • Redakce - Spektrum Zdraví

    10:21 28. 5. 2018 0
    Dobrý den,
    v případě nejasností ohledně zdravotních účinků bylin obecně, doporučuji poradit se o možnosti užívání s lékařem.

    Pěkný den, Redakce SZ
  • Tereza

    09:12 26. 5. 2018 +2
    Dobrý den, mám na Vás otázku. Je možné užívat listy ořešáku i období kojení? Jde mi o pročištění krve a doplnění látek... Děkuji
  • Redakce Spektrum Zdraví

    12:07 5. 2. 2018 +1
    Dobrý den pane Hluchníku,

    takhle na dálku je těžké poradit, neboť nevidím, jak nálev vypadá. Pro výrobu ořechovice se ale ořechy nechávají louhovat jen zhruba měsíc, pak se vyhazují, nálev se svařuje a uchovává se už bez samotných ořechů.

    Osobně bych řekla, že nálev může být o takové době nahořklý, nebo mít jiné závady. jak ale říkám, na dálku je těžké radit...

    Pěkný den, Anička, Redakce, SZ
  • Milan Hluchník

    12:12 4. 2. 2018 +2
    Zdravím,měl bych dotaz.Nechal jsem vyluhovat zelene ořechy v 65% alkoholu několik let cca 2-4. Můžu to použít třeba na likér nebo jiné zpracovaní.
  • Hana

    14:04 9. 2. 2017 +1
    Oříšky také miluji. U nás na vesnici je velký problém je sehnat, a ani bližší města nenabízí velký výběr. Poslední dobou je nakupuji na stránce https://www.zodo.cz/ a jsem nadšena.
  • Jarmila Kocmanová

    01:06 18. 10. 2016 -1
    Ahoj všem ze "Spektra zdraví",
    přivezla jsem si listy ořešáku a věděla o nich jen to, že odpuzují hmyz.
    Díky Vašim receptům a informacím o léčebných účincích tohoto užitečného stromu jsem o něco chytřejší a hlavně jsem hned listy použila na čaj, který je moc dobrý.
    Sice trochu skepticky jsem nechala louhovat skořápky na čaj proti kašli....krásně se voda zbarvila do hněda, po převaření i chutná (jen se opravdu musí odvar pít vlažný a ne studený) a věřím, že mi pomůže.....dám za pár dní vědět.

    S přáním hezkých dnů a hlavně poděkováním za přehledné recepty
    zdraví Jarmila :-)
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?