Máte rádi pistácie? Podpoří zdravé trávení, pečují o srdce a posílí mozek
Pistácie nejsou v našem jídelníčku rozhodně žádnou novinkou. Známy jsou už více než 300 000 let a patří mezi jedny z nejkonzumovanějších ořechů na světě. Pistácie vynikají nasládlou chutí, jemnou texturou a dá se z nich připravit spoustu sladkých i slaných dobrot.
Konzumace pistácií přináší lidskému tělu spoustu zdravotních výhod. Od snížení krevního tlaku až po ochranu před poklesem kognitivních funkcí. Ale jsou opravdu tak zázračné nebo mají i nějaká rizika?
Pistácie pro zdravé zažívání
Ořechy všeobecně jsou považovány za superpotravinu. Ostatně i pistácie mají spoustu benefitů, přičemž jedním z těch největších je podpora a ochrana trávicího systému. Pistácie totiž poskytují organismu rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, obě jsou pro zdravá střeva nezbytné. Nerozpustná vláknina pomáhá udržovat peristaltiku a rozpustná vláknina, mimo jiné, podporuje růst prospěšných bakterií (především bifidobakterií a lactobacilů) v tlustém střevě.
Kešu ořechy – zdravá dávka hořčíku
Lískové ořechy – proti stresu i špatné náladě
Vlašské ořechy podporují funkci mozku, srdce a cév a pomáhají proti depresi i stresu
Pistácie chrání kardiovaskulární systém
Pistácie obsahují spoustu živin, o nichž je známo, že pečují o zdraví srdce a cév. Obsahují třeba draslík, který je nezbytný pro regulaci krevního tlaku. A nechybí ani mononenasycené tuky, které podporují zdravou hladinu lipidového spektra. Ve výsledku mohou být pistácie zajímavým pomocníkem při vysokém cholesterolu a vysokém krevním tlaku.
Pistácie jsou plné antioxidantů
Barevně zajímavé jsou pistácie díky vysokému obsahu karotenoidních rostlinných pigmentů, jako je lutein a zeaxanthin. Což jsou protizánětlivé antioxidanty. Ze všech možných druhů ořechů obsahují pistácie luteinu a zeaxanthinu vůbec nejvíc. Jde o sloučeniny, které mají silné buněčné ochranné vlastnosti a jsou důležité pro naše zdraví. Mohou být například i prevencí některých druhů rakoviny. Kromě karotenoidů obsahují pistácie i další antioxidanty, jako jsou fenolové kyseliny, flavonoidy či vitamín E.
Pistácie podpoří kognitivní funkce
Potraviny s vysokým obsahem živin, mohou podpořit zdraví mozku i kognitivní funkce. Díky flavonoidům (především antokyanům a flavonům) mohou pistácie pomoci chránit před kognitivím poklesem snížením poškození buněk a snížením případného zánětu. A roli hrají opět i karotenoidy. Jejich vyšší příjem ve stravě je spojován i s lepší pamětí, kognitivní výkonností, ale i s nižším rizikem deprese.
Pistácie pro cukrovkáře
Pistácie jsou bohaté i na živiny nezbytné pro zdravou kontrolu hladiny cukru v krvi, včetně bílkovin a vlákniny. Rovněž mají nízký obsah sacharidů, což z nich dělá šetrnou potravinu. Flavonoidy pak pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Roli zde hrají zejména genistein, isoqurcetin, quercetin a rutin.
Další výhody pistácií
Pistácie jsou i skvělým zdrojem některých vitamínů skupiny B, včetně vitamínu B6. Což je živina, která je nezbytná pro správně fungující imunitní systém, metabolismus živin, tvorbu hemoglobinu, kognitivní vývoj a další. Ukrývá se v nich i měď, tedy minerál nezbytný pro růst a vývoj. Dále pro tvorbu červených krvinek, produkci energie, metabolismus železa a syntézu neurotransmiterů. Krom toho jsou pistácie plné dalších vitamínů, minerálů i rostlinných bílkovin či mononenasycených tuků.
I pistácie mají svá rizika
Pro většinu lidí mohou být pistácie zdravou volbou. Ovšem i tyto ořechy mají své stinné stránky. Především je nutné vzít v úvahu obsah kalorií a soli. Obojí je totiž u těchto ořechů poměrně hojně zastoupeno. Přičemž největší problém jsou v tomto směru pražené a solené pistácie, které obsahují obrovské množství sodíku.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Máte rádi pistácie? Podpoří zdravé trávení, pečují o srdce a posílí mozek
RE: Máte rádi pistácie? Podpoří zdravé trávení, pečují o srdce a posílí mozek