Fazol šarlatový /Phaseolus coccineus/
Fazol šarlatový-popis
Je jednoletá bylina dlouhá 100-400cm. Má levotočivě ovíjivou lodyhu, zaobleně hranatou. Listy jsou 3četné, vejčité, postraní lístky asymetrické a krátce řapíkaté. Květenství je úžlabní, stopky jsou delší než podpůrný list. Květenství je 5-35četné, květy jsou dvoubarevné nebo jednobarevné, dlouhé 20-25 cm.
Fazol šarlatový-léčivé účinky
Fazol obsahuje dostatečné množství výživných látek a vlákniny. Ve 120 g vařených lusků je obsažena čtvrtina denní dávky vitaminu C pro dospělého člověka.
Použitelné části fazolu šarlatového: Semena, lusky.
Období květu: červen-srpen
Fazol šarlatový-použití v kuchyni a pěstování
Hodně lidí lusky vaří, mladé křehké fazolky, tence nakrájené, jsou velmi chutné do salátů. Musíme je ale dobře umýt, abychom je zbavili nežádoucích látek z postřiků. Lusky obsahují hodně živin, které ztrácejí vařením
Původ fazolu je v tropické Americe, kde je tato rostlina trvalka. U nás je pěstován jen občas a zplaňování je velmi řídké. Najdeme ho v zahradách či na balkonech, díky jeho popínavosti zakryje plot či zídku. Je velmi náročný na světlo a teplo, proto se pěstuje výhradně na teplejších místech.
Tip: vařené lusky
Nasbírané lusky zprvu pořádně omyjeme, následné odřízneme stopky a špičky lusků, úhlopříčně je nakrájíme a vaříme 5-7 minut. Po okapání je ihned podáváme, nejlepší jsou s kouskem másla. Vařit je můžeme i vcelku a nakrájet je až nakonec.
Zdroj obrázku: Wikipedie
Diskuse k článku
RE : Fazol šarlatový /Phaseolus coccineus/