Jeřáb ptačí /Sorbus aucuparia/
Jeřáb ptačí-popis
Jeřáb ptačí je opadavý strom. Dorůstá do výšky 20 m, má šedou a hladkou kůru, která se jen ve stáří stává lehce brázditou. Listy jsou střídavé, řapíkaté, lichozpeřené s 9-21 lístky. Ty jsou přisedlé, podlouhle kopinaté, lysé a na okraji pilovité. Květy rostou v bohatých vrcholících, jsou oboupohlavní, 5četné, bílé. Při přičichnutí ucítíte zatuchlý zápach. Plodem jsou malvice, mají oranžově červenou barvu a většinou se jim říká jeřabiny.
Jeřáb ptačí-léčivé účinky
Plody obsahují organické kyseliny, cukry, sorbit, sorbózu, vitamin C, třísloviny, silice, hořčiny a další látky, které na lidský organismus působí mírně projímavě a močopudně. Dále zvyšují vylučování žluče, užívají se jako antirevmatikum a k vyplavování močového písku a menších kaménků. Pomáhají i při regulování činnosti střev.
Podávají se ve formě macarátu-luhují se 6 hodin ve vodě, denně se pijí 2-3 sklenice, nebo ve formě odvaru, dále ve formě sirupu a v neposlední řade ve formě šťávy. Z květu se dělá horká léčebná koupel, ta pomáhá při některých ekzémech nebo při nedostatku ženských pohlavních hormonů.
Ale pozor! Jedení čerstvých jeřabin může vyvolat menší otravu v podobě nevolnosti, bolesti hlavy či dávení. Proto plody vždy buď sušíme, nebo vaříme!
Použitelné části jeřábu ptačího: Květy, plody
Období květu: květen-červen
Jeřáb ptačí-použití v kuchyni a pěstování
Z jeřabin se vyrábějí nebo jsou přidávány do nejrůznějších kompotů a marmelád. Ty mají kromě výborné chuti i léčivé účinky, podporují totiž vylučování trávicích šťáv. Z jeřabin se vyrábí i známá pálenka zvaná jeřabinka.
Pěstuje se v mnoha různých kultivarech, ty se od sebe liší vzrůstem, tvarem, barvou listů nebo chutí plodů. Jeřáb ptačí je nenáročná dřevina, dává přednost vlhkým půdám, pokud ale máte na zahradě půdy spíše sušší, chudé, písčité či kamenité, určitě vám tam jeřáb také poroste. Množí se semeny, ta se vysévají přímo do půdy.
Zdroj obrázku: Wikipedie
Diskuse k článku
RE : Jeřáb ptačí /Sorbus aucuparia/