Keramika pro začátečníky: 8 kroků k úspěšnému točení na kruhu

Keramika pro začátečníky: 8 kroků k úspěšnému točení na kruhu

Točení na kruhu vypadá na první pohled jako snadná disciplína, horší je ovšem toto umění přenést do praxe. V následujícím článku vám poradíme, jak na točení na kruhu pro začátečníky. 

1. Přilnutí keramické hmoty

Propracovanou hroudu hlíny, nejlépe kulovitého tvaru, vhodíme do středu roztočeného kruhu. Pro ještě efektivnější přilnutí hmoty k povrchu kruh zastavíme a několikrát do hlíny udeříme. Poté znovu kruh roztočíme a v prvním kroku navhčenýma rukama hlínu vycentrujeme.

2. Vytvarování keramické nádoby

Položíme ruce na hlínu, obejmeme ji a malíkovými hranami hlínu zatlačíme k sobě, následně jednou rukou vytvoříme jakoby hradbu a druhou rukou na tuto stěnu hlínu namáčkneme směrem ze spodu nahoru a palcem ruky, která tvoří pevnou hradbu zamezíme hlíně, aby se v ní vytvořil kráter. V druhém kroku je směr opačný. Hlínu tlačíme proti ruce tvořící stěnu směrem dolů. Postup opakuje podle potřeby 2x až 3x. Při správném provedení vycentováná hlína na kruhu jakoby sedí (neskáče ze strany na stranu ani nahoru a dolů) a je zbavena vzduchových bublin.

3. Otevření nádoby a základ rovného dna

Dalším krokem je otevření, jež lze provést zatlačením palce či jiného prstu do středu vycentrované hlíny, následné skrčení prstu v prvním článku a jeho opětovné narovnání. Výsledkem by mělo být rovné dno a kolmé stěny. Důležité je mít ruce i hlínu stále vlhké a ponechat ze spodu přibližně 1,5 cm až 2 cm na dno.

4. Vyrovnání dna a zbavení bublin

Následuje utemování dna, kdy palce ruky zatlačíme do dna a nejprve směrem středu a poté obráceně. Zbavíme se tak nerovností a případných bublin.

5. Vytvoření kachle

Vytvoříme tzv. kachel (kachlice), kdy dostatečně navhčený palce přiložíme zvenku ke dnu vznikající nádoby a zbylé prsty vložíme dovniř těsně nade dno a zatlačíme palcem proti prstům k sobě a směrem vzhůru, přičemž palec se pohybuje rychleji než zbylé prsty uvnitř nádoby. Výsledný kachel má tvar kuželu bez špičky, dole je širší a směrem vzhůru se zužuje.

6. Srovnání tloušťky stěny

V pátem kroku pak pomocí prstů či čepelky zajistíme stejnou tloušťku stěny a určíme tvar nádoby. Při rovném tvaru vytahuje rovnoměrně hlínu obvykle pomocí čepelky. Pro začátečníky je vhodné, aby okraj byl vždy o něco silnější než stěna a aby měl z počátku měnší nebo stejný obvod než dno nádoby.

7. Finální úpravy

Mezi finální úpravy patří zaoblení okraje, nejčastěji pomocí vlhké kůže a vysušení dna nádoby a vnitřšních stěn pomocí žinky či kulmíku.

8. Odříznutí keramické nádoby

Poslední a závěrečnou fází točení je odříznutí nádoby od kruhu pomocí struny a umístění nádoby na savý rovný povrch, kde bude schnout.

Při všech krocích je nezbytné mít stále vlhké ruce i kachel. Rychlost otáček kruhu se měníme v průběhu točení (zpočátku rychleji) a zavisí i na schoponostech hrnčíře.  

artkeramika.cz



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.