Černý čaj
Léčivé účinky černého čaje
Silný antioxidant
Černý čaj je opravdu silný antioxidant. Pitím černého čaje se zbavujeme volných radikálů v našem těle, které můžou poškozovat naše buňky. Mezi antioxidanty černého čaje patří například polyfenoly, včetně katechinů, theaflavinů a karubinů. Přidáním mléka do čaje ztrácí tento nápoj některé ze svých antioxidačních vlastností.
Proti obezitě, cukrovce a špatnému cholesterolu
Černý čaj pomáhá jako prevence cukrovky a obezity, je prevencí zvýšeného cholesterolu. Redukuje totiž špatný LDL cholesterol. Pokud už zvýšený cholesterol máme, černý čaj ho sníží. Podobně sníží i zvýšenou hladinu cukru v krvi.
Zdravější srdce
Tento nápoj přispívá ke zdraví našeho srdce. Slouží jako prevence nejrůznějších srdečních onemocnění a snižuje vysoký krevní tlak. Jedna ze studií dokonce ukazuje, že pokud vypijeme tři šálky kvalitního černého čaje denně, snižujeme riziko srdečních chorob o 11 %.
Silnější imunita
Černý čaj je skvělý pro zlepšování zdraví střev. Bojuje proti škodlivým bakteriím, jako je třeba i salmonela. Navíc se celých 70 až 80 % imunitního systému nachází právě ve střevech. Pitím černého čaje nejen pomáháme střevům, ale i obranyschopnosti organismu.
Prevence mrtvice
Černý čaj slouží jako prevence mrtvice. Ta se objevuje, pokud jsou cévy v mozku ucpané anebo poškozené. Až 80 % případů mrtvice je kvůli špatnému životnímu stylu a stresu. Černý čaj také bojuje proti zánětům a snižuje riziko Parkinsonovy choroby.
Zlepšuje pozornost
Kofein a aminokyselina L-theanin zlepšuje pozornost a soustředění. Černý čaj totiž zvyšuje aktivitu mozku a pomáhá k jeho relaxaci. To dokazují i výzkumy. Na rozdíl od kávy působí kofein z černého čaje lépe.
Diskuse k článku
RE : Černý čaj