Hrušky
Léčivé účinky hrušek
Snižují krevní tlak a riziko infarktu
Pokud trpíme hypertenzí, hrušky nám pomůžou. Snižují totiž krevní tlak. Je to díky jejich diuretickým účinkům a zároveň díky tomu, že neobsahují žádný sodík, který by v těle zadržoval vodu. K snižování krevního tlaku pomáhá i vysoký obsah draslíku. Hrušky snižují také riziko infarktu, jiných onemocnění srdce a taky mozkové mrtvice. Abychom těchto účinků hrušek využili naplno, konzumujme je i se slupkou.
Lepší imunita a rychlejší hojení ran
Hrušky nám pomůžou bojovat proti zánětům. Je to díky jejich organickým kyselinám a taninům. Toto ovoce urychluje hojení ran a modřin. Hrušky mají také absorpční účinky. Zbavují naše tělo virů a celkově se nám s jejich konzumací zlepší imunita. Hrušky pomáhají obnovit hladinu minerálů v našem těle, mají totiž demineralizační účinky. Obsahují vyšší obsah bóru, který nám pomáhá k udržení vápníku v organismu.
Zdravější ledviny
Hrušky jsou výborné na fungování našich ledvin. Pokud trpíme selháváním ledvin anebo nefrózou, hrušky nám pomohou. To stejné platí i pro kardiální a ledvinový edém. Je to díky tomu, že obsahují draslík a naopak neobsahují žádný sodík.
Detoxikují a snižují riziko rakoviny
Hrušky snižují hladinu kyseliny močové a jiných dusíkatých látek, podporují totiž jejich vylučování. Proto jsou velmi vhodné také pro očistu těla, mají alkalizující účinky. V těle neutralizují nadbytečné kyseliny, které se do něj dostávají třeba nadměrnou konzumací masa. Antioxidant Quercetin, který hrušky obsahují, dokonce snižuje riziko výskytu rakoviny. Hrušky eliminují i riziko výskytu osteoporózy.
Vhodné i pro diabetiky
Sladkou chuť hrušek si můžou dopřát i diabetici. Toto ovoce sice obsahuje velký obsah sacharidů, ale většina z nich je fruktóza. Hrušky mají nízký glykemický index.
Proti zácpám a poruchám trávení
Skvělým pomocníkem jsou hrušky také při trávících obtížích. Jsou lehce stravitelné a velmi rychle se dostávají do tlustého střeva. Bojují proti hnilobným procesům ve střevech, mají stahující účinek a působí i proti plynatosti střev v důsledku zánětu tlustého střeva. Bojují i proti poruchám trávení. Vláknina, kterou obsahují, je převážně tvořená ligninem. Ten má projímavé účinky, proto jsou hrušky užitečné, pokud trpíme zácpou.
Věděli jste o hruškách?
- Plané hrušky mají víc léčivých účinků, než hrušky ušlechtilé.
- Kojenci by jako své první ovoce měli sníst právě hrušky. Je totiž nejmenší šance, že na ně budou mít alergickou reakci.
- Existuje kolem 1500 odrůd hrušek.
Diskuse k článku
RE : Hrušky