Kapusta
Kapusta a zdraví
- Snižuje cholesterol, zlepšuje cévy a posiluje imunitu
Kapusta snižuje "špatný" cholesterol, posiluje cévy a redukuje riziko kardiovaskulárních chorob. Stará se o silnější obranyschopnost organismu a také ho pročišťuje. Tento účinek je nejsilnější, když je kapusta připravená v páře. Tato potravina slouží i jako prevence osteoporózy.
- Při hubnutí, nachlazení a chřipce
Kapusta slouží jako dobrá prevence proti nachlazení a pokud dostaneme chřipku, usnadní její průběh. Podíl vitamínu C má kapusta tak vysoký, že několikrát převyšuje obsah vitamínu C v citrusových plodech. Kapusta nám kromě toho pomůže s hubnutím. Má málo kalorií, ale zároveň nás dobře zasytí.
- Proti ekzémům a bolavým zádům
Pokud vás pobolívají záda od páteře, vyzkoušejte na noc obklady z rozmělněných kapustových listů. Kapusta také pomůže v boji proti stresu. Zlepšuje hojení ekzémů a vyrážek, zvyšuje pevnost tkání a zkvalitňuje pleť a vlasy.
- Antioxidant, který zlepšuje zrak a chrání před rakovinou
Kapusta je silný antioxidant. Pomáhá nám zbavovat se volných radikálů, snižuje riziko rakoviny a pomáhá přispívat k pomalejšímu stárnutí. Obsahuje také látky zvané lutein a zeaxatin. Ty snižují riziko vzniku okulární degenerace a šedého zákalu, nemocí očí spojených se stářím.
- Zlepšuje zažívání a játra
Kapusta má také dobré účinky na zažívání, zklidňuje ho a usnadňuje trávení. Pomůže s problémy se žaludkem, podobně i s játry.
Mezi negativa kapusty patří to, že nás může nadýmat. A proto by se jí raději měly vyhnout těhotné a kojící ženy.
Diskuse k článku
RE : Kapusta