Využití květáku v kuchyni
Pro květák je typická jeho nasládlá chuť a výraznější aroma, které ještě více zvýrazníme vařením ve vodě. Touto úpravou si zachová v sobě nejvíce vitamínu C.
Květák lze připravit na spousty způsobů. Kromě asi nejznámějšího smaženého květáku můžeme připravit dušený nebo vařený květák, který můžeme jíst jako přílohu, nebo ho přidat do různých zeleninových či masových směsí. Známý je také tzv. květákový mozeček nebo zapékaný květák se sýrem.
Květák ale nemusí být jenom hlavní jídlo. Můžeme z něj připravit i výbornou krémovou polévku, nebo ho přidat do zeleninového vývaru. Může sloužit i jako příloha k masu.
Často také můžeme vidět nakládaný květák. Hlávka květáku se rozdělí na malé kousky, ty se následně převaří, aby byly měkčí. Do vyvařených sklenic naskládáme květák a přelijeme ho nálevem z vody, octa, cukru, soli a tablet Deko. Podle chuti přidáme koření, nejčastěji se dává bobkový list, celé kuličky pepře a nového koření. Takto připravené sklenice dáme do většího hrnce, na jehož dno položíme utěrku. Následně je zalijeme horkou vodou asi do výše 2 cm. Přikryjeme pokličkou, zahřejeme na teplotu 85 °C a takto necháme 25 minut. Po vyndání je obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Diskuse k článku
RE : Využití květáku v kuchyni