Výživové hodnoty květáku
31. 08. 2017
Přečteno: 6470x
<
strong>Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů, ale téměř žádný tuk. Z vitamínů v květáku najdeme provitamín A (betakaroten), vitamíny B, E, a významné množství vitamínu C, přičemž v syrovém květáku je dvojnásobek vitamínu C, než ve vařeném. Obsahuje i velké množství minerálních látek, jako je například vápník, hořčík, fosfor, železo, chrom, zinek, mangan, měď a selen. Nechybějí ani fotochemické antikarcinogeny, které jsou obsaženy ve všech druzích brukvovité zeleniny.Ve 100 g květáku nejdeme jen něco málo přes 100 kJ, chcete-li 25 kcal. Díky těmto hodnotám je vhodný v jakékoliv dietě i při zdravém životním stylu. Významnou složkou je i kyselina listová.
Diskuse k článku
RE : Výživové hodnoty květáku