Lilek
14. 08. 2017
Přečteno: 2626x
Lilek a jeho účinky na zdraví
- Přestože obvyklým způsobem konzumace je tepelná úprava, lidé mohou využívat také šťávu z čerstvého lilku, která má antibiotické účinky. Jelikož plody jsou z 90 % tvořeny vodou, šťávy bude vždy dostatek.
- Plody lilku jsou vhodné k přípravě mixovaného nápoje smoothie, který pomůže snížit cholesterol v krvi.
- Lilek zabraňuje vzniku volných radikálů v těle, což předchází vzniku rakovinotvorných buněk.
- Je také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, sodík zinek a mangan, které ovlivňují kvalitu vlasů a nehtů.
- V lilku můžeme nalézt také rutin, který brání lámavosti drobných krevních kapilár a působí jako prevence proti žilním onemocněním.
- Díky vysokému obsahu pektinů zlepšuje střevní mikroflóru a pomáhá s činností peristaltiky střev, což odstraní potíže se zácpou.
Zajímavosti o lilku
- Před smažením nebo pečením jej posypte solí, lilek vypotí velké množství vody a zbaví se případné hořkosti.
- Lilek obsahuje nikotin, avšak množství se nevyrovná ani pasivnímu kouření. Abyste tělu dopřáli tolik nikotinu, kolik je v jedné cigaretě, museli byste sníst 9 kg lilku.
- Arabové a Španělé považují lilek za afrodiziakum, zvláště díky obsahu vitamínu B3, který pomáhá tvorbě hormonů estrogenu, progesteronu a testosteronu.
- Lilku se také přezdívá šlechtic nebo král mezi zeleninou.
- Nové odrůdy lilku se zbarvují do růžové nebo bílé barvy a výjimkou nejsou ani lilky proužkované.
- V 15. století, kdy lilek přišel do Evropy, se jeho rostliny s růžovými květy považovaly za okrasné.
Diskuse k článku
RE : Lilek