Využití okurek v kuchyni
Při přípravě pokrmů z okurky je třeba mít na mysli, že porcování, jako třeba strouhání, může zničit velkou část jejích prospěšných látek. Oloupané nebo nakrájené okurky totiž rychle ztrácejí své vitamíny. Nejlepší je okurku naporcovat až těsně před jejich servírováním.
Skvěle se hodí do salátů, kromě klasického kyselého s octem a cukrem nebo oblíbeného šopského salátu si z ní můžeme připravit chutný salát s koprem a bílým jogurtem, takzvané tzatziki. Okurky mohou nahradit pečivo při přípravě dietní verze jednohubek, tlustá kolečka okurky jednoduše potřeme pomazánkou a přidáme sýr nebo šunku. Z okurky si kromě nejrůznějších salátů můžeme připravit i studenou okurkovou polévku. Okurka se výborně hodí také k přípravě nápojů. Vodu s citrónem známe všichni, ale co takto voda s okurkou? Díky kouskům okurky bude voda chutnat svěžeji. V odšťavňovači si také z okurky můžeme udělat chutnou a výživnou šťávu.
Zatímco okurku salátovou konzumujeme nejčastěji za syrova, okurku polní zase nakládáme do kyselých nálevů. Tato pochoutka je v Česku zvlášť oblíbená, ale nadměrná spotřeba kyselých okurek našemu tělu příliš živin nepřinese. Tepelně upravená okurka sice není tolik obvyklá, ale přesto se z ní dají připravit chutné recepty. Můžeme si ji uvařit, podusit nebo zapéct.
Diskuse k článku
RE : Využití okurek v kuchyni