Využití vepřového masa v kuchyni

24. 04. 2018 Přečteno: 2060x

Vepřové maso je oblíbenou surovinou českých kuchyní. Je cenově dostupné a jej upravit na mnoho způsobů. Připravuje se pečením, dušením, smažením, grilováním i rožněním. Hodí se k němu téměř každý druh koření. Většinou si jej ale spojujeme s řízky, vepřovými koleny nebo bůčkem. A to nesmíme zapomenout na české národní jídlo „vepřo-knedlo-zelo“. Tyto varianty jsou sice chutné, nicméně vepřové maso můžeme využít i zdravěji a neméně chutněji. Dělíme ho do tří jakostních tříd. Každý druh vepřového masa je vhodný na jinou přípravu. Ideálně bychom se měli stravovat co nejkvalitnějším masem první jakosti.

1. První jakost

  • Pečínka – vhodná na přípravu minutek, pečeme vcelku i naporcované
  • Kýta – pečeme i dusíme, připravujeme z ní minutky
  • Panenská svíčková (panenka) – děláme z ní minutky, jedná se o velmi chutné a kvalitní maso

2. Druhá jakost

  • Plec – pečeme, dusíme
  • Krkovička – pečeme, dusíme, smažíme
  • Bůček – pečeme, meleme, dusíme

3. Třetí jakost

  • Koleno – pečeme, vaříme
  • Nožičky – pečeme, vaříme
  • Hlava – vaříme

Vepřové maso se tepelně upravuje delší dobu, než je tomu u masa drůbežího, ale naopak zase kratší dobu, než u masa hovězího nebo králičího. Abychom se nepřejídali, můžeme počítat s tím, že na jednu porci stačí 100 až 150 gramů syrového masa.

Tradice zpracovávání vepřového masa je v České republice velmi dlouhá. Aby toho co nejméně přišlo nazmar, již odedávna se zpracovává téměř vše, od hlavy až po vnitřnosti.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…