Pěstování a skladování zeleného čaje
13. 05. 2019
Přečteno: 1092x
Pěstování zeleného čaje
Zelený čaj nemusíme pouze kupovat, můžeme si vypěstovat svůj vlastní. Budeme si jistí jeho původem, ušetříme nějakou tu korunu a k tomu budeme mít zásoby zeleného čaje přímo po ruce. Díky příznivým účinkům nám jen prospěje a na jaře obroste bílými kvítky s krásnou vůní.
Co bychom měli před pěstováním čajovníku vědět?
- Pro pěstování čajovníku nám stačí větší balkon.
- Potrvá tři roky, než rostlinka začne dávat použitelné lístky.
- Z čajovníku si uděláme nejen zelený čaj, ale i čaj černý anebo oolong.
- Keřík je nutno zastříhávat, aby měl výšku 1 až 2 metry.
Jak na to?
- Pořídíme si semínka Camellia sinensis neboli čajovníku čínského. Semínka necháme naklíčit a až z nich budou menší rostlinky, můžeme je zasadit. Druhou variantou je pořídit si rovnou rostlinu. Tu pro co nejlepší výsledky pěstujeme jeden rok doma a až poté ji přesuneme ven.
- Pro pěstování čajovníku ze semínek je na 24 až 48 hodin namočíme do misky s vodou. Měly by být ve vodě úplně ponořené.
- Nachystáme větší misku. Pokud budeme chtít vypěstovat rostlinek více, do jedné misky by měly přijít dvě až tři semínka čajovníku.
- Semínka pokropíme vodou, pár minut počkáme a nasypeme na ně vermikulit. Dáme je na teplé a slunné místo, ideálně přímo pod okno.
- Takto je necháme 6 až 8 týdnů. Každý den kontrolujeme, že je vermikulit vlhký. Pokud je suchý, zalijeme jej, ale nepřeléváme. Ideální je postřikovač na rostliny.
- Rostlinky připravené na zasazení by měly mít kořínky a pučet třemi až čtyřmi lístky.
- Připravíme si prostor, kde budeme čajovník pěstovat. Zatímco menším rostlinkám stačí květináč, dospělá rostlina potřebuje zhruba 1 metr čtvereční.
- Čajovník potřebuje suchou a písčitou půdu s vyšší kyselostí.
- Pravidelně jej kropíme a až rostlinka povyroste, zaléváme. Pokud máme možnost, až bude čajovník větší, přesadíme jej na záhonek do polostínu.
Skladování zeleného čaje
Zelený čaj skladujeme v uzavíratelné a vzduchotěsné nádobě, ideálně na suchém místě. Tak máme jistotu, že se k čaji nedostane vlhkost ani škůdci. Ideálně by měl být mimo přímé sluneční záření.
Zelený čaj, který se nechal odstát příliš dlouho, může obsahovat karcinogenní látky.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování zeleného čaje