Mochyně židovská třešeň /Physalis alkekengi/
čeleď: lilkovité
Mochyně židovská třešeň – popis
Mochyně židovská třešeň je snadno rozpoznatelná díky typickým, velkým oranžovým až červeným uzavřeným kalichům s bobulí uvnitř. Kalichy zůstávají po opadu listů na stoncích dlouho do zimy. Podobají se čínským lampionům.
Mochyně židovská třešeň je vytrvalá rostlina, silně odnožuje a tvoří souvislé porosty. Roste až do výšky 40 - 60 cm, má šroubovitě uspořádané listy 6 - 12 cm dlouhé a 4 - 9 cm široké, vejčité až trojhranné listy. Lodyhy jsou jednotlivé, nevětvené. Květ je nenápadný bělavý, typický pro lilkovité, podobný květu rajčete. Název „mochyně židovská třešeň“ odvozen od tvaru květního kalicha, který tvoří obal plodu. Je podobný zvláštnímu židovskému oděvu, předepsané frygické čapce, které byly běžné od raného středověku. Plody uvnitř obalu jsou bobule tvarem a barvou podobné třešním.
Mochyně židovská třešeň– léčivé účinky
Plody mochyně židovské jsou velice bohaté na vitamin C, obsahují ho dokonce více než citróny. Pro nás nejpřínosnější je ovšem kombinace látek s detoxikačním účinkem. Mochyně je známá hlavně jako přírodní prostředek pro léčbu dny a kloubních potíží, dokáže totiž rozpouštět a odvádět nebezpečné soli kyseliny močové, usazené v kloubech a tkáních. Tyto soli jsou příčinou bolestivé dny a zhoršují také průběh revma a dalších kloubních potíží. Konzumací plodů mochyně, nebo užíváním přípravků s jejím výtažkem, si tak můžeme přírodní cestou pomoci s léčbou těchto velice nepříjemných onemocnění.
Použitelné části mochyně židovské: plod
Období květu: červen až srpen
Mochyně židovská třešeň – použití a pěstování
Mochyni židovskou u nás najdeme na nejedné zahrádce, je známá především jako dekorativní rostlina. Někdy na ni můžeme narazit i ve volné přírodě, a to nejčastěji u cest, za ploty zahrad, na okraji lesů či na rumištích apod.
Tato víceletá rostlina je oblíbená díky svým zdobným "lampiónkům", které získávají v době zrání výrazně oranžovou barvu. Uvnitř těchto měchýřků najdeme kulatý plod oranžové barvy - tzv. židovskou třešeň, šťavnatou kuličku o průměru kolem 2 cm, která je jedlá, chutná a navíc léčivá. Židovská třešeň není, co se týče obsahovaných látek, ještě úplně prozkoumaným plodem.
Jako lilkovitá rostlina obsahuje jisté alkaloidy, které by nám při vysokých dávkách mohly způsobit lehčí otravu, doprovázenou zvracením apod. Pokud však budeme jíst jen plody úplně vyzrálé a striktně se vyhneme konzumaci jiných částí rostliny, nebezpečí nám nehrozí a můžeme si s klidem zdravě pochutnat. Oranžové plody mochyně jsou velmi šťavnaté kuličky s originální chutí, která snad lehce připomíná kiwi. Exotická chuť a příjemné aroma stojí za jejich atraktivitou u gurmánů, kteří je rádi přidávají např. do ovocných salátů, či k dekoraci cukrovinek.
Plody mochyně se také s oblibou používají ke zdobení alkoholických i nealkoholických koktejlů, masových a sýrových předkrmů a mís a mnohých dalších kulinářských kreací, kde zajímavě rozšiřují a obohacují paletu a kontrast chutí.
Tip: Míchaný kompot
350 g mochyně
350 g hrušek
300 g jablek
2 šálky vody
150 g cukru
1 g citronové šťávy
Plody mochyně očistěte, hrušky a jablka oloupejte, rozdělte na polovinu, zbavte jádřinců a uložte do okyselené vody. Dále svařte cukr s vodou a citronovou šťávou. Do sklenice pak rovnejte vrstvy jednotlivých druhů ovoce a zalijte je vroucím sirupem. Uzavřete a sterilizujte 20 minut při 85 °C.
Diskuse k článku
RE : Mochyně židovská třešeň /Physalis alkekengi/