Holubinka bukovka /Russula rigida/
▪ Holubinka bukovka - vzhled
Holubinka bukovka má klobouk 6 – 12 cm, v mládí polokulovitý, brzy plochý a na středu vtlačený, masitý, na okraji dlouho hladký, až ve stáří krátce rýhovaný, pokožka za vlhka slizká, za sucha matná, nejvýše do třetiny slupitelná, většinou šedoolivová, žlutozelená nebo hnědoolivová, často rezavě skvrnitá. Lupeny jsou husté, ojediněle s kratšími lupénky, při třeni nápadně zúžené a příčně spojované, často vidlené, na bázi široké, na ostří tenké, křehké, v mládí krémově bělavé.
Třeň 5 – 11 x 1,5 – 4 cm, robustní, v mládí tvrdý a pevný, jemně vrásčitý, bělavý, na bázi skvrnitý.
Dužnina v mládí tvrdá a kompaktní, později křehne, bělavá, na poraněných místech rezavě žloutne, s nenápadnou vůní a nasládlou chutí.
▪ Holubinka bukovka - výskyt
Holubinka bukovka roste hojně v listnatých lesích, především v bučinách, vzácněji i pod jehličnany. Vyskytuje se na vápenatém i křemičitém podkladě, na světlejších, prohřátých místech.
▪ Holubinka bukovka - vliv na zdraví
Houby i přes nízkou energetickou hodnotu, mají dost vysokou hodnotu výživovou. Obsahují látky, které lidský organismus potřebuje ke své činnosti (bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny).
▪ Holubinka bukovka - možnosti využití
Holubinka bukovka je jedlá a chutná houba, vhodná k libovolné úpravě.
▪ Holubinka bukovka - recept
Houbový salát se špekáčky a vejci
300 g hub
3 vejce
3 špekáčky
2 rajčata
olej
ocet
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl
Nakrájené houby osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a udusíme v malém množství vody. Po vychladnutí přimícháme pokrájená uvařená vejce, špekáčky a rajčata. Vše zalijeme nálevem, který připravíme z oleje, octa, pepře a soli.
Diskuse k článku
RE : Holubinka bukovka /Russula rigida/