Holubinka celokrajná /Russula integra/
▪ Holubinka celokrajná - vzhled
Klobouk 5 – 12 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý, plochý až prohloubený, ve stáří se zaobleným brázditým okrajem, masitý, pokožka za vlhka slizká, za sucha lesklá, lysá, červenohnědá, fialověhnědá nebo hnědá. Lupeny téměř břichaté, v mládí husté, stejně dlouhé, křehké, zpočátku bělavé potom nažloutlé až světle okrové.
Třeň 4 – 9 x 2 – 3 cm, v mládí často kyjovitě rozšířený, jinak válcovitý, vrásčitý, bělavý, na bázi někdy žlutě skvrnitý.
Dužnina v mládí tvrdá a pevná, bílá, s nenápadnou vůní a mírnou chutí.
▪ Holubinka celokrajná - výskyt
Holubinka celokrajná roste velmi hojně v jehličnatých lesích, zejména v podhorském a horském pásmu.
▪ Holubinka celokrajná - vliv na zdraví
Tato houba patří mezi nejčastěji sbírané holubinky.
▪ Holubinka celokrajná - možnosti využití
Holubinka celokrajná je chutná jedlá houba s všestranným využitím začerstva.
▪ Holubinka celokrajná - recept
Houbová majonéza se šunkou
250 g naložených hub
100 g šunky
2 vejce
olej
1 malý brambor
okurka
1 cibule
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl
Vejce rozšleháme s uvařeným nastrouhaným bramborem, pepřem, citrónovou šťávou, olejem a solí. Přidáme nakrájené houby, šunku, okurku a cibuli, vše dobře promícháme a necháme alespoň 8 hodin uležet v chladnu. Podáváme samostatně nebo k masu.
Diskuse k článku
RE : Holubinka celokrajná /Russula integra/