Holubinka jahodová /Russula paludosa/
▪ Holubinka jahodová - vzhled
Klobouk 6 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později plochý až prohloubený, často zvlněný, masitý, zpočátku pevný až pružný, ve stáří křehký, na okraji dlouho hladký, nakonec krátce rýhovaný, pokožka za vlhka slizká a lesklá, až do poloviny slupitelná, zbarvená v různých červených odstínech, často vybledávající do růžové až žlutavé.
Lupeny tenké, vidlené, v mládí tuhé a pružné, později řidší a dosti křehké, zpočátku mandlově bělavé, později máslově žluté.
Třeň 6 – 14 x 1,5 – 4 cm, většinou mohutný, v mládí plný a pevný, ojíněný, bělavý, často s růžovými skvrnami.
Dužnina dosti silná, kompaktní, ve třeni vatovitá, trvale bělavá, a to i pod pokožkou klobouku, se zcela nenápadnou nebo slabou ovocnou vůní a nasládlou chutí, v mládí mírně palčivá a nahořklá.
▪ Holubinka jahodová - výskyt
Holubinka jahodová roste hromadně ve vlhkých a bažinatých borech a smrčinách, obvykle v mechu nebo borůvčí, často i na rašeliništích.
▪ Holubinka jahodová - vliv na zdraví
Houby, jelikož jsou těžce stravitelné, nekonzumujte ve větších dávkách, abyste si nepřetěžovali trávicí ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby s nemocemi žlučníku a žaludku.
▪ Holubinka jahodová - možnosti využití
Holubinka jahodová je velmi chutná houba, použitelná především za čerstva.
▪ Holubinka jahodová - recept
Houbový paprikáš
500 g hub
1 lžíce mleté papriky
2 dl sladké smetany
2 žloutky
40 g másla
20 g hladké mouky
1 cibule
sůl
Nakrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme pokrájené houby, sůl a papriku, směs udusíme a zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali žloutky a mouku. Jakmile paprikáš přejde varem, odstavíme ho. Podáváme s knedlíkem.
Diskuse k článku
RE : Holubinka jahodová /Russula paludosa/