Holubinka namodralá /Russula cyanoxantha/
▪ Holubinka namodralá - vzhled
Klobouk 5 – 12 cm, v mládí polokulovitý, pak plochý až prohloubený, masitý, pevný, pružný, pokožka paprsčitě vrostle vláknitá, v mládí a za vlhka lepkavá a lesklá, v odstínech modré, olivové, růžové, fialové, šedé až načervenalé barvy. Lupeny nepříliš vysoké, na obou koncích zúžené, dosti husté a tenké, často vidlené, měkké, nelámavé, krémové.
Třeň 5 – 12 x 2 – 3 cm, válcovitý, v mládí pevný, pak houbovitě vycpaný, lysý, bělavý, občas nafialovělý.
Dužnina tvrdá, šťavnatá, konzistencí a zbarvením připomíná ovčí sýr, voní nenápadně, chutná příjemně.
▪ Holubinka namodralá - výskyt
Holubinka namodralá roste hojně pod listnáči, zejména v doubravách a bučinách, méně často pod jehličnany. Dává přednost teplejším polohám.
▪ Holubinka namodralá - vliv na zdraví
Holubinka namodralá je jedna z nejchutnějších holubinek.
▪ Holubinka namodralá - možnosti využití
Tato houba je vhodná do polévek, omáček a nádivek, mladé plodnice jsou výborné naložené v octě.
▪ Holubinka namodralá - recept
Omáčka z čerstvých hub
250 g hub
1 žloutek
1,5 dl mléka
20 g hladké mouky
40 g másla
olej
citrónová šťáva
mletý pepř
zelená petrželová nať
sůl
Pokrájené houby udusíme na oleji. Z másla a mouky uděláme zásmažku, zalijeme ji třetinou mléka, přidáme udušené houby, sůl, pepř, žloutek rozšlehaný ve zbytku mléka a nasekanou petrželovou nať. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme k masu, vařenému květáku atd.
Diskuse k článku
RE : Holubinka namodralá /Russula cyanoxantha/