Holubinka révová /Russula xerampelina/
▪ Holubinka révová - vzhled
Klobouk 5 – 10 cm, polokulovitý až prohloubený, tlustomasý, pevný, pokožka slupitelná pouze na okraji, za vlhka lepkavá až slizká, za sucha matná, někdy téměř sametová, většinou vínově červená, často i s hnědými, purpurově černými nebo fialovými tóny. Lupeny často vidlené, světle krémové, máslové až okrové, na otlačených místech hnědnoucí.
Třeň 4 – 7 x 1,5 – 3 cm, tvrdý, ojíněný, bělavý až růžově načervenalý, po otlačení hnědnoucí.
Dužnina v mládí tvrdá, v klobouku bělavá, pod pokožkou purpurově červená, na řezu žloutnoucí a potom žlutohnědnoucí, vždy se slanečkovým pachem a nasládlou chutí.
▪ Holubinka révová - výskyt
Holubinka révová roste hojně v borech a smrčinách. Má několik variant.
▪ Holubinka révová - vliv na zdraví
Houby mají v kuchyni mnoho využití, připravují se z nich výborné polévky, omáčky a guláše, můžeme je smažit, dusit nebo nakládat do soli a octa.
▪ Holubinka révová - možnosti využití
Holubinka révová je jedlá, dosti chutná houba, vhodná k úpravě za čerstva.
▪ Holubinka révová - recept
Houbový salát se špekáčky a vejci
300 g hub
3 vejce
3 špekáčky
2 rajčata
olej
ocet
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl
Nakrájené houby osolíme, pokapeme citrónovu šťávou a udusíme v malém množství vody. Po vychladnutí přimícháme pokrájená uvařená vejce, špekáčky a rajčata. Vše zalijeme nálevem, který připravíme z oleje, octa, pepře a soli.
Diskuse k článku
RE : Holubinka révová /Russula xerampelina/