Hřib dubový /Boletus reticulatus/
▪ Hřib dubový - vzhled
Klobouk je masitý, široký 6-20 cm, v mládí pravidelně vyklenutý, později rozložený, světle až kozově hnědý, nelesklý.
Rourky jsou vysoké 1-3,5 cm, v mládí bělavé, později žlutozelené, ústí jsou okrouhlá, drobná, zbarvená stejně jako rourky.
Třen je dlouhý 10-25 cm a tlustý 2-8 cm, válcovitý, často soudkovitý, břichatý, většinou celý světle hnědý a nahoře s výraznou bělavou síťkou.
Dužnina je bílá, neměnlivá. Chuť i vůně jsou příjemně hřibovité. Výtrusy jsou velké 13-20 mm, vřetenovité, hladké, žlutavé. Výtrusný prach je olivově hnědý.
▪ Hřib dubový - výskyt
Hřib dubový roste od konce května do září, a to vždy po deštích. Vyskytuje se v listnatých lesích pod duby, buky, habry a někdy i pod jedlemi. Nalezneme jej však i pod břízami a lipami i v trávě na pokraji lesa. Celkově je okrově hnědý, ale ze všech pravých hřibů bývá nejsvětlejší. Snadno červiví, a to více než příbuzné druhy. Roste spíše v nížinách.
▪ Hřib dubový - vliv na zdraví
Už samotný sběr hub jako takový je pro naše tělo skvělou aktivní relaxací: při procházce v lese si pročistíme plíce, spálíme nějaké ty kalorie a u duše nás může hřát, že si domů doneseme výslužku hodnou návštěvy u strýčka na Moravě. Houby jsou z 95 procent tvořeny vodou. Proto se, když je usušíme, tolik scvrknou. Na sto gramů mají v průměru pouhých 100 kJ. Zbylá část hub je tvořena bílkovinami i vlákninou. Obsahují hodně minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, sodík, mangan) a vitaminů (vitamin A, vitaminy skupiny B).
▪ Hřib dubový - možnosti využití
Jedlý hřib dubový je velmi chutný všestranně použitelný v kuchyni. Nevýhodou je jeho značné červivění. Hodí se k většině kuchyňských úprav i k sušení. Nezkušení houbaři mohou zaměnit hřib dubový s hřibem žlučovým (Tylopilus fellus), který je velmi hořký, roste zejména v jehličnatých lesích, má růžové póry a hrubou síťku po celém hnědavém třeni.
▪ Hřib dubový - recept
Houbová smetanová omáčka
900 ml houbového bujonu
3 lžíce másla
5 lžic oleje
100 ml kysané smetany
100 ml smetany ke šlehání
300 - 400g hub
3 lžíce hladké mouky
pepř, kmín, sůl
ocet
Hřib dubový očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly. V hrnci necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky. Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem a necháme jen lehce podusit. Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem. Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.
Diskuse k článku
RE : Hřib dubový /Boletus reticulatus/