Hřib dubový /Boletus reticulatus/

img
05. 12. 2011 Přečteno: 3873x

▪ Hřib dubový - vzhled

Klobouk je masitý, široký 6-20 cm, v mládí pravidelně vyklenutý, později rozložený, světle až kozově hnědý, nelesklý.

Rourky jsou vysoké 1-3,5 cm, v mládí bělavé, později žlutozelené, ústí jsou okrouhlá, drobná, zbarvená stejně jako rourky.


Třen je dlouhý 10-25 cm a tlustý 2-8 cm, válcovitý, často soudkovitý, břichatý, většinou celý světle hnědý a nahoře s výraznou bělavou síťkou.

Dužnina je bílá, neměnlivá. Chuť i vůně jsou příjemně hřibovité. Výtrusy jsou velké 13-20 mm, vřetenovité, hladké, žlutavé. Výtrusný prach je olivově hnědý.

▪ Hřib dubový - výskyt

Hřib dubový roste od konce května do září, a to vždy po deštích. Vyskytuje se v listnatých lesích pod duby, buky, habry a někdy i pod jedlemi. Nalezneme jej však i pod břízami a lipami i v trávě na pokraji lesa. Celkově je okrově hnědý, ale ze všech pravých hřibů bývá nejsvětlejší. Snadno červiví, a to více než příbuzné druhy. Roste spíše v nížinách.

▪ Hřib dubový - vliv na zdraví

Už samotný sběr hub jako takový je pro naše tělo skvělou aktivní relaxací: při procházce v lese si pročistíme plíce, spálíme nějaké ty kalorie a u duše nás může hřát, že si domů doneseme výslužku hodnou návštěvy u strýčka na Moravě. Houby jsou z 95 procent tvořeny vodou. Proto se, když je usušíme, tolik scvrknou. Na sto gramů mají v průměru pouhých 100 kJ. Zbylá část hub je tvořena bílkovinami i vlákninou. Obsahují hodně minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, sodík, mangan) a vitaminů (vitamin A, vitaminy skupiny B).

▪ Hřib dubový - možnosti využití

Jedlý hřib dubový je velmi chutný všestranně použitelný v kuchyni. Nevýhodou je jeho značné červivění. Hodí se k většině kuchyňských úprav i k sušení. Nezkušení houbaři mohou zaměnit hřib dubový s hřibem žlučovým (Tylopilus fellus), který je velmi hořký, roste zejména v jehličnatých lesích, má růžové póry a hrubou síťku po celém hnědavém třeni.

▪ Hřib dubový - recept

Houbová smetanová omáčka

900 ml houbového bujonu
3 lžíce másla
5 lžic oleje
100 ml kysané smetany
100 ml smetany ke šlehání
300 - 400g hub
3 lžíce hladké mouky
pepř, kmín, sůl
ocet

Hřib dubový očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly. V hrnci necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky. Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem a necháme jen lehce podusit. Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem. Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…