Pýchavka dlabaná /Calvatia utriformis/
▪ Pýchavka dlabaná - vzhled
Plodnice Pýchavky dlabané dorůstají v průměru až 15 cm. Tvar připomíná spíše hrušku než kouli – směrem k zemi se mírně zužuje, na vršku je houba mírně zploštělá.
Tuto bělavě zbarvenou houbu pokrývají v mládí pyramidovité ostny. Časem ale mizí a pokožka pýchavky začíná šupinatět a praskat. Stářím se také mění barva – z bělavé po šedavou až do žluté.
Třeň není vyvinutý.
Dužnina je v mládí bělavá, později žlutozelenavá a nakonec hnědá až černohnědá. Nejprve je pórovitá a pružná, po dozrání výtrusů se mění na prach.
▪ Pýchavka dlabaná - výskyt
Najdete ji na horských pastvinách, suchých loukách i u lesů. Roste od léta až do konce podzimu. Pýchavka dlabaná je konzumovatelná dokud se vnitřek nezbarví do hněda. Roste hlavně ve vyšších polohách, jak jednotlivě, tak i ve skupinách, především na sušších travnatých místech.
▪ Pýchavka dlabaná - vliv na zdraví
V několika ojedinělých případech byla zaznamenána zdravotní rizika související s vdechnutím drobných prachových výtrusů. Toto onemocnění se někdy označuje jako lykoperdonóza. Většinou vdechováním velkého množství výtrusů pýchavek, někdy v souvislosti s pověrami o jejich léčivých účincích (zastavují prý krvácení z nosu). Následky byly kašel, horečka, myalgie, únava a potíže s dýcháním, všechny symptomy postupně odezněly.
▪ Pýchavka dlabaná - možnosti využití
Názor houbařů na to, zda je vhodné pýchavky také sušit, nebývá vždy jednotný. Pokud je houba kompaktní, tvrdá a na řezu bílé či smetanové, nanejvýš krémové barvy, čiňte tak bez obav. Jak její celé suché plátky, tak v podobě houbové drti či jemně semletého prachu je pýchavka dlabaná vhodnou surovinu k přípravě mnoha chutných jídel.
▪ Pýchavka dlabaná - recept
Pýchavka dlabaná na mozeček
1 cibule
500 g pýchavky dlabané
2 lžíce másla
3 vejce
sůl
pepř
Nadrobno nakrájíme cibuli, osmažíme na másle, přidáme na malé kousky nakrájené pýchavky dlabané a podusíme doměkka. Vejce rozšleháme se solí, vegetou, přidáme je k houbám a za stálého míchání necháme ztuhnout. Podáváme posypané sekanou petrželkou například s hranolky.
Diskuse k článku
RE : Pýchavka dlabaná /Calvatia utriformis/