Suchohřib plstnatý /Xerocomus subtomentosus/
▪ Suchohřib plstnatý - výskyt
Klobouk o šířce 3–12 cm je polokulovitého tvaru, má olivově hnědou až žlutohnědou barvu.
Rourky jsou vysoké 4–14 mm, zpočátku sytě žluté, později tmavnou. Chuť houby je mírná, vůně jemně houbová až ovocná. Výtrusy jsou elipsoidního tvaru.
Třeň je světlejší než klobouk, válcovitý, světle hnědý, někdy plošně zmáčknutý, dole často zúžený, někdy zahnutý. Vysoký je 3-15 cm a tlustý 1-4 cm.
Dužnina je bělavá, po rozkrojení nad rourkami slabě modrá. Má dobrou chuť a příjemnou hřibovou vůni.
▪ Suchohřib plstnatý - výskyt
Suchohřib plstnatý lze najít v jehličnatých lesích, méně v lesích listnatých. Daří se mu zejména ve vysokých borových a smrkových lesích mezi mechem, spadaným dřevem a jehličím. Bývá velmi hojný. Často roste ve skupinkách, takže se určitě vyplatí se porozhlédnout po okolí naleziště vašeho úlovku. Pozná se snadno, při neopatrnosti se může zaměnit za hřib žlučník (Tylopillus felleus), jehož barva ústí rourek je bílá až narůžovělá a povrch třeně má zřetelnou velkookou síťku.
▪ Suchohřib plstnatý - vliv na zdraví
V současné medicíně jsou léčivé složky z hub používány k léčbě alergií, astmatu, autoimunitních nemocí, jako je revmatoidní artritida, dále se užívají při ateroskleróze, trombóze, infekcích, listerióze a tuberkulóze, a dokonce i v terapii zhoubného bujení. Podle odborníků léčivé složky byly nalezeny u více než 651 druhů hub, z jejich plodnic i mycelií. Biochemicky jsou to hlavně o polysacharidy, polysacharidopeptidy a proteiny, ale také lipidy, fenoly a triterpeny. Mezi tyto druhy patří i hřibovité.
▪ Suchohřib plstnatý - možnosti využití
Suchohřib plstnatý je jedlá a velmi dobrá houba. Má všestranné upotřebení, dobře se převáží, suší i konzervuje. Výborný je do polévek, omáček, smaženic, či naložený v octě nebo soli.
▪ Suchohřib plstnatý - recept
Houbové placky se sýrem
150 g hub
1 cibule
2 rohlíky
2 lžíce másla
1 hrnek smetany nebo mléka
2 vejce
150 g sýra
sůl a pepř
strouhanka
olej na smažení
Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na másle. Přidáme houby a dusíme, dokud se neodpaří přebytečná voda. Pokrájené rohlíky přelijeme smetanou nebo mlékem a necháme je nasáknout. Pak rohlíky rozmačkáme vidličkou a přidáme k houbám. Dodáme ještě vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a trochu strouhanky. Ze směsi vypracujeme menší placky, které usmažíme po obou stranách na oleji.
Diskuse k článku
RE : Suchohřib plstnatý /Xerocomus subtomentosus/