Žampión císařský /Agaricus augustus/
▪ Žampión císařský - vzhled
Klobouk je široký 10 - 25 cm, v mládí palicovitě kulovitý, později polokulovitě klenutý, nakonec téměř plochý. Na žlutookrovém podkladě je poset hustými, do soustředných kruhů uspořádanými, pomerančově rezavými nebo hnědorezavými přitisklými šupinkami. Pokožku lze lehce sloupnout.
Třeň je dlouhý 10 - 15 cm a dost tlustý asi 1,5 - 3,5 cm, téměř válcovitý, bělavý až žlutavý, snadno vylomitelný, tvrdý, pod velkým nažloutlým prstenem drobně šupinkatý, zpočátku pevný, později dutý. Prsten je vespod vločkatý.
Dužnina je bílá až žlutavě rezavá, tuhá a jemná. Má příjemnou chuť a voní po anýzu. Výtrusy jsou vejčitě elipsoidní, hladké, průsvitné, tmavě purpurově hnědé. Výtrusný prach je čokoládově hnědý.
▪ Žampión císařský - výskyt
Žampión císařský roste někdy sporadicky, jinde hojně v jehličnatých i listnatých lesích, zejména na okraji smrčin. Vyskytuje se od června do října, nejhojněji v srpnu.
▪ Žampión císařský - vliv na zdraví
Žampión císařský se používá proti některým kožním alergickým chorobám. Ve Francii se práškovaná droga užívala u některých forem alergického astmatu. V Itálii byla v pečárkách objevena látka snižující hladinu krevního cukru. Též byly objeveny antibiotické látky působící proti bakteriím, a dokonce i látky kancerostatické.
▪ Žampión císařský - možnosti využití
Žampión císařský je jedlá a velmi chutná houba stejně jako ostatní pečárky a je všestranně použitelná v kuchyni. Její mohutné plodnice jsou vydatné. Vzhledem k menšímu výskytu není mezi houbaři běžně známa a dosud se málo sbírá. Je to krásná, velká houba a její botanické jméno tomu odpovídá.
▪ Žampión císařský - recept
Asijské závitky se žampióny
300 g hladké mouky
1 lžíce sezamového oleje
1 mrkev
1 paprika
1 cuketa
4 pórky
50 g sladkých lusků
100 g žampiónů
50 ml suchého cherry
2 lžíce sojové omáčky
koriandr
2 stroužky česneku
Do misky dáme mouku, doprostřed vytlačíme důlek a do něj nalijeme vroucí vodu. Promícháme ručním mixérem, na hladké těsto, které dáme na několik minut odpočinout. Těsto rozválíme a vykrájíme na kolečka o průměru cca 6 cm. 4 plátky potřeme sezamovým olejem a na každý položíme další kolečko, vyválíme větší placku (asi 16 cm). Potřete opět sezamovým olejem a dáme opéct na pánev 1 - 2 minuty z každé strany. Nadrobno nakrájíme mrkev, pórek, lusky, a žampióny. Rozmačkáme česnek a se zeleninou osmažíme na pánvi na lžíci oleje. Smícháme cherry se sojovou omáčkou, 1 lžící sezamového oleje a promícháme se zeleninou. Přidáme koriandr a dochutíme cukrem a pepřem. Zeleninu dáme na placky a srolujeme.
Diskuse k článku
RE : Žampión císařský /Agaricus augustus/