Černá jeřabina /Aronia melanocarpa/

img

Černá jeřabina – popis

Listy černé jeřabiny jsou střídavé, jednoduché, celokrajné s vroubkovanými okraji. Na podzim listy září červenými a oranžovými odstíny. Květy jsou malé, s pěti okvětními a pěti kališními lístky složené v chocholičnatém květenství. Plodem je malá malvice, se svíravou, tříslovitou příchutí, jsou pojídány ptáky, s jejichž trusem jsou roznášeny na velké vzdálenosti.

Černá jeřabina – léčivé účinky

Plody aronie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce, obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Komplex účinných látek také podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu. Zdravotní význam má i arónie zavařovaná. Ale ještě přínosnější jsou plody čerstvé. Rozmačkané s trochou medu, nebo zjemněné kysanou smetanou budou pochoutkou i lékem v jednom.

Použitelné části černé jeřabiny: plody

Období květu: květen až červen

Černá jeřabina – použití v kuchyni a pěstování

Aronie je velmi nenáročná na půdu, stačí jí pouze slunné místo. Jako okrasné se pěstují tři druhy, z hlediska užitkovosti a léčivé hodnoty plodů je nejvhodnější právě Aronia melanocarpa. Plody aronie dozrávají v polovině léta, ale když je sklidíme přezrálé, po prvních mrazících, jejich chuť je méně tříslovitá. Chráníme je před ptáky, kteří je jinak mohou spást ještě před sklizní.

Aronie se snadno udržují zmražené, aniž by obsah cenných látek byl nějak snížen. Tepelná úprava způsobuje rozklad některých vitamínů, např. vitaminu C. Plody mají až 60% šťávy. Tato šťáva se dá s úspěchem také použít na přibarvování světlých vín, různých nápojů, šťáv a na výrobu biologicky aktivního potravinářského barviva. Z plodů jsou výborné kompoty, zavařenina, džem, vína, šťávy, plody se dají také sušit a nepodléhají snadno plísni, kvasinkám ani bakteriální hnilobě.

Tip: Kandované jeřabiny

Omyté aronie dejte do polévkové mísy s pokličkou. Nalijte na ně horký svařený cukr (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte a to dělejte asi osm dní, dokud se sirup nevyvaří. Potom černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.