Chlorella a zelený ječmen – zdravé potraviny nebo jen reklamní tah?

Chlorella a zelený ječmen – zdravé potraviny nebo jen reklamní tah?
10. 01. 2020 Přečteno: 1242x

Chlorella a ječmen jsou hity posledních let a hovoří se o nich jako o superpotravinách. Jak je to ale ve skutečnosti? Nikdo zřejmě nepochybuje o tom, že o své tělo i psychiku je třeba pečovat. Vždyť, jak praví klasik: „Ve zdravém těle, zdravý duch.“ Drobná komplikace však nastává v okamžiku, kdy se máme rozhodnout, jak o své tělo a psychiku pečovat konkrétně.

Každý člověk je totiž soubor unikátních informací. „Co je pro jednoho lék, pro druhého se může stát jedem,“ říkal již Paracelsus. Málokterá z látek je univerzálně prospěšná či škodlivá, vždy bude reagovat na náš organismus. A stejně tak je to i v případě zelených potravin, jejichž nejznámějšími představiteli je chlorella a zelený ječmen.

Čtěte také:

České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?

Zelené potraviny na talíři

Zelené potraviny, mezi které se patří chlorella, zelený ječmen, ale také spirulina či mladá zelená pšenice (v rozšířeném pojetí i mnoho dalších přirozeně zelených potravin) se pyšní obsahem mnoha prospěšných látek. Vedle bílkovin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů je hlavní složkou chlorofyl. Chlorofyl je pigment, který rostlinám dodává jejich typickou zelenou barvu. Někdy se také označuje jako krev rostlin. A překvapivě je té lidské i dost podobná. Jen místo železa (lidská krev je červená) obsahuje hořčík.

Chlorella i mladý ječmen - pár zajímavostí

  • Chlorella patří mezi sladkovodní řasy, která kromě řady dalších významných látek obsahuje velké množství bílkovin.
  • Zelený ječmen se pěstuje ze stejných zrn, jako ječmen pro výrobu piva. Jeho sklizeň však probíhá výrazně dříve (při výšce cca 20-25 cm), aby bylo zachováno co nejvíce živin.
  • Typickou barvou chlorelly je smaragdově zelená.
  • Zelený ječmen byl využíván již ve starém Řecku.
  • Aby si zelené potraviny zachovaly své účinky, musí být uchovávány na tmavém místě.

Chlorella a zelený ječmen očima střízlivých poradců

Zelené superpotraviny si samozřejmě našli kromě mnoha zastánců také mnoho skeptiků a odpůrců. Někde uprostřed stojí řada výživových poradců a lékařských odborníků, kteří jejich užívání vnímají jako další z možných cest, jak tělu dodat látky potřebné k jeho správnému fungování. Pozitivní efekt však podmiňují „celým balíčkem“ kroků podporujících zdraví (pestrý vyživující jídelníček, pohyb, odpočinek atd.).

zelene potraviny

Chlorella a zelený ječmen pod vědeckou lupou

V současné době je účinnost látek vyhodnocována nikoli empirickým pozorováním (či historickou zkušeností), ale klinickými testy. Existuje řada vědeckých studií, ve kterých chlorella i mladý ječmen vyšly skutečně v pozitivním světle, avšak řada účinků na své testování zatím čeká. Mezi ty účinky, které byly v laboratorních podmínkách otestovány a potvrzeny patří:

  • protizánětlivé působení
  • ochrana a rychlejší regenerace svalů po zátěži
  • prevence očních onemocnění, zejména šedého zákalu (katarakty)
  • preventivní opatření neurodegenerativních onemocnění mozku (např. Parkinsonova choroba)
  • regulace krevního tlaku
  • antidepresivní působení

Kromě těchto laboratorně otestovaných účinků se zeleným potravinám připisují i antioxidační účinky, podpora detoxikačního procesů v těle, zlepšení stavu pokožky či zrychlení hojení ran. Některé zdroje uvádějí i protinádorové působení.

Kdy se chlorella a zelený ječmen nedoporučují

Podobně jako každá látka, i zelené potraviny mají své limity a omezení. Nejsou doporučovány v případě, že berete léky na srážlivost krve (obsahují vitamín K a mohou snížit účinnost léků), v případě ozařování nebo transplantace orgánů a při zánětech žil. Chlorella se nedoporučuje při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě (na rozdíl od zeleného ječmene může dráždit střeva, zelený ječmen sliznice zklidňuje). Sporné je také užívání chlorelly s vitamínem C, jelikož tato kombinace může umožnit navázání těžkých kovů v tělesných orgánech. Pokud užíváte léky, je třeba nechat alespoň hodinový odstup, jinak se mohou negativně ovlivnit.



Napsat komentář: Chlorella a zelený ječmen – zdravé potraviny nebo jen reklamní tah?

RE: Chlorella a zelený ječmen – zdravé potraviny nebo jen reklamní tah?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.