Chlorella a zelený ječmen – zdravé potraviny nebo jen reklamní tah?
Chlorella a ječmen jsou hity posledních let a hovoří se o nich jako o superpotravinách. Jak je to ale ve skutečnosti? Nikdo zřejmě nepochybuje o tom, že o své tělo i psychiku je třeba pečovat. Vždyť, jak praví klasik: „Ve zdravém těle, zdravý duch.“ Drobná komplikace však nastává v okamžiku, kdy se máme rozhodnout, jak o své tělo a psychiku pečovat konkrétně.
Každý člověk je totiž soubor unikátních informací. „Co je pro jednoho lék, pro druhého se může stát jedem,“ říkal již Paracelsus. Málokterá z látek je univerzálně prospěšná či škodlivá, vždy bude reagovat na náš organismus. A stejně tak je to i v případě zelených potravin, jejichž nejznámějšími představiteli je chlorella a zelený ječmen.
Zelené potraviny na talíři
Zelené potraviny, mezi které se patří chlorella, zelený ječmen, ale také spirulina či mladá zelená pšenice (v rozšířeném pojetí i mnoho dalších přirozeně zelených potravin) se pyšní obsahem mnoha prospěšných látek. Vedle bílkovin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů je hlavní složkou chlorofyl. Chlorofyl je pigment, který rostlinám dodává jejich typickou zelenou barvu. Někdy se také označuje jako krev rostlin. A překvapivě je té lidské i dost podobná. Jen místo železa (lidská krev je červená) obsahuje hořčík.
Chlorella i mladý ječmen - pár zajímavostí
- Chlorella patří mezi sladkovodní řasy, která kromě řady dalších významných látek obsahuje velké množství bílkovin.
- Zelený ječmen se pěstuje ze stejných zrn, jako ječmen pro výrobu piva. Jeho sklizeň však probíhá výrazně dříve (při výšce cca 20-25 cm), aby bylo zachováno co nejvíce živin.
- Typickou barvou chlorelly je smaragdově zelená.
- Zelený ječmen byl využíván již ve starém Řecku.
- Aby si zelené potraviny zachovaly své účinky, musí být uchovávány na tmavém místě.
Chlorella a zelený ječmen očima střízlivých poradců
Zelené superpotraviny si samozřejmě našli kromě mnoha zastánců také mnoho skeptiků a odpůrců. Někde uprostřed stojí řada výživových poradců a lékařských odborníků, kteří jejich užívání vnímají jako další z možných cest, jak tělu dodat látky potřebné k jeho správnému fungování. Pozitivní efekt však podmiňují „celým balíčkem“ kroků podporujících zdraví (pestrý vyživující jídelníček, pohyb, odpočinek atd.).
Chlorella a zelený ječmen pod vědeckou lupou
V současné době je účinnost látek vyhodnocována nikoli empirickým pozorováním (či historickou zkušeností), ale klinickými testy. Existuje řada vědeckých studií, ve kterých chlorella i mladý ječmen vyšly skutečně v pozitivním světle, avšak řada účinků na své testování zatím čeká. Mezi ty účinky, které byly v laboratorních podmínkách otestovány a potvrzeny patří:
- protizánětlivé působení
- ochrana a rychlejší regenerace svalů po zátěži
- prevence očních onemocnění, zejména šedého zákalu (katarakty)
- preventivní opatření neurodegenerativních onemocnění mozku (např. Parkinsonova choroba)
- regulace krevního tlaku
- antidepresivní působení
Kromě těchto laboratorně otestovaných účinků se zeleným potravinám připisují i antioxidační účinky, podpora detoxikačního procesů v těle, zlepšení stavu pokožky či zrychlení hojení ran. Některé zdroje uvádějí i protinádorové působení.
Kdy se chlorella a zelený ječmen nedoporučují
Podobně jako každá látka, i zelené potraviny mají své limity a omezení. Nejsou doporučovány v případě, že berete léky na srážlivost krve (obsahují vitamín K a mohou snížit účinnost léků), v případě ozařování nebo transplantace orgánů a při zánětech žil. Chlorella se nedoporučuje při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě (na rozdíl od zeleného ječmene může dráždit střeva, zelený ječmen sliznice zklidňuje). Sporné je také užívání chlorelly s vitamínem C, jelikož tato kombinace může umožnit navázání těžkých kovů v tělesných orgánech. Pokud užíváte léky, je třeba nechat alespoň hodinový odstup, jinak se mohou negativně ovlivnit.
Napsat komentář: Chlorella a zelený ječmen – zdravé potraviny nebo jen reklamní tah?
RE: Chlorella a zelený ječmen – zdravé potraviny nebo jen reklamní tah?