Vyrobte si domácí sirup z rýmovníku a zbavte se nachlazení i stresu
Nenáročná teplomilná rostlinka dokáže pro vaše zdraví udělat mnohé. Mezi její účinné látky patří thymol, kafr a carvacrol, dále omega-6 mastné kyseliny a vitamíny A a C. Díky nim listy rýmovníku ulevují při řadě zdravotních obtížích (nejen rýmě a nachlazení), a také dokážou odpuzovat hmyz. K tomu všemu báječně voní. Rýmovník lze bez potíží pěstovat doma. Přinášíme tip, jak jeho sílu efektivně využít - vytvořte si sirup z rýmovníku.
Sirup z rýmovníku - bojovník s nachlazením
- Uvolňuje hlen a umožňuje snadněji dýchat. Použijte i mast z rýmovníku v oblasti průdušek či pod nosem.
- Ulevuje při bolesti v krku - sirup i kloktadlo z čerstvých listů.
- Snižuje zánětlivé procesy v těle.
- Pomáhá snižovat horečku.
- Přečtěte si další účinky rýmovníku.
Sirup z rýmovníku - účinky
- Zlepšuje trávení a podporuje správnou mikroflóru. Je úlevou i při průjmových onemocněních nebo při syndromu dráždivého tračníku.
- Pomáhá při nevolnosti a pocitech na zvracení.
- Podporuje činnost močových cest, zejména ledvin - vhodný při detoxikační kůře, neboť pomáhá vyplavit toxické látky z organismu.
- Snižuje dopady stresu - sirup z rýmovníku působí na nervový systém - zklidňuje.
- Reguluje krevní tlak.
- Pomáhá při úzkostech či nespavosti.
- Zvyšuje produkci mateřského mléka. Přečtěte si, jak na pěstování rýmovníku.
Sirup z rýmovníku za studena - recept
- Pokud máte rýmovníku opravdu hodně, můžete zkusit i sirup z rýmovníku za studena.
- Potřebujete ideálně 1/2 litrovou sklenici, do které ve vrstvách dáváte na drobno nakrájené lístky rýmovníku, plátky citronu a vrstvu cukru.
- Vše opakujete až je sklenice plná.
- Pak uzavřete a dáte na teplé a slunné místo.
- Přibližně za 4-6 týdnů se vytvoří sirup, který propasírujte do nové sklenice.
- Pozor však, aby se nevytvořila plíseň nebo nezačal kvasit.
Co potřebujete na sirup z rýmovníku?
- cca 40 středních lístků rýmovníků
- citron / limetku v bio kvalitě (krájí se i s kůrou)
- pomeranč v bio kvalitě
- 1 litr vroucí vody
- dle chutí 3/4 - 1 kg cukru (pokud použijete třtinový, sirup bude tmavší)
- vymyté sklenice s víčkem
Pozor: recept na sirup z rýmovníku není složitý, avšak vyžaduje čas (24 - 48 hodin) na louhování surovin, proto si jeho výrobu naplánujte.
Sirup z rýmovníku - recept
- Rozkrájejte listy rýmovníku na malé kousky (aby z nich unikla šťáva)
- Nakrájejte citron / limetku a pomeranč na plátky. Pokud nemáte bio kvalitu oloupejte slupku. Jinak stačí omýt. Vyndejte pecky.
- Přiveďte k varu 1 l vody.
- Vložte listy i ostatní přísady do nádoby a zalijte vroucí vodou tak, aby všechny části byly ponořené.
- Pokud mají listy tendenci vyplouvat na povrch, je třeba je zatížit (čistým talířkem, pokličkou).
- Přikrytou nádobu (alobal, utěrka, poklička) nechte „odpočinout“ přibližně 24 hodin (maximálně 48 hodin).
- Sceďte obsah nádoby do čistého hrnce (přes plátýnko nebo dětskou plenu).
- Vzniklou směs pomalu ohřívejte a postupně přidávejte cukr.
- Míchejte do té doby než směs zhoustne (správná konzistence se podobá rozehřátému medu).
- Jakmile bude směs hotová, vlijte ji horkou do omytých a suchých skleniček a na cca 5 minut nechte otočené víčkem dolů.
- Sirup z rýmovníku je třeba uchovávat na tmavém a chladném místě.
Tip: Vyzkoušejte hustotu sirupu z rýmovníku tak, že kápnete na talířek a necháte zchladnout. Sirup totiž po vychladnutí ještě poměrně dost zhoustne.
A jak sirup z rýmovníku chutná nejlépe? Přidávat jej můžete do čaje, udělat z něj letní limonádua nebo jen tak na lžičce. Pokud se vám povede udělat hustější konzistenci, můžete jej mazat i na chleba místo medu. Přečtěte si ještě více informací o využití rýmovníku.
Napsat komentář: Vyrobte si domácí sirup z rýmovníku a zbavte se nachlazení i stresu
RE: Vyrobte si domácí sirup z rýmovníku a zbavte se nachlazení i stresu