Svatební koláčky – upečte je na svatbu nebo jen tak pro radost
Každý region má své typické svatební koláčky. Ty se také liší v různých rodinách a často se recept dědí z generace na generaci. Dnes si také často nevěsty nechávají koláčky péct u profesionálů. Vy si ale můžete svatební koláčky připravit doma, ať už na svatbu nebo jen tak na chuť ke kávě.
Svatební koláčky – recept
Na těsto budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 200 ml oleje
- 80 g cukru
- špetku soli
Na náplň si připravíme:
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 1 žloutek
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
Na náplň používáme tvaroh v kostce, ne z vaničky, který je příliš tekutý. Do náplně můžeme přidat i rozinky, které předem namočíme v teplé vodě nebo v rumu.
Drobenku připravíme z:
- 6 lžic hladké mouky
- 6 lžic másla
- 6 lžic cukru moučka
Dále budeme ještě potřebovat:
- 1 vejce
- máslo
- moučkový cukr
Tvarohové svatební koláčky – postup
Nejprve si zaděláme kvásek na těsto. Na kvásek smícháme droždí s jednou lžící cukru, přidáme k tomu část vlažného mléka a lžíci mouky a necháme kvásek na teplém místě vzejít. Zbylou mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní zbylý cukr, sůl, žloutky, změklé máslo, zbytek mléka a vzešlý kvásek a vše vymícháme do vláčného těsta. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si připravíme náplň na svatební koláčky. Tvaroh se žloutkem a vanilkovým a moučkovým cukrem utřeme dohladka. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a připravíme si plech s pečícím papírem. Rozšleháme si vajíčko na potření a připravíme si drobenku. Na drobenku v míse smícháme mouku, cukr a změklé máslo a rukou směs hněteme, dokud nevznikne drobivá hmota.
Těsto přendáme na pomoučený vál a odkrajujeme z něj lžící kousky, ze kterých rukama uhněteme placičku, na ni dáme lžičku náplně, konce těsta spojíme a budoucí koláček položíme na pečící papír. Když máme plný plech koláčků, necháme je ještě asi 15 minut dokynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, lehce posypeme drobenkou a vložíme plech do předehřáté trouby. Svatební koláčky pečeme cca 10 minut dozlatova. Přečtěte si další recepty na drobenku na koláč.
Rozpustíme si malé množství másla, a ještě horké svatební koláčky s ním potřeme, aby byly krásně lesklé. Do másla můžeme přidat i pár kapek rumu. Hotové svatební koláčky necháme vychladnout a lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.
Vzhledem k tomu, že je koláčků větší množství, můžeme část uchovat v mrazničce. Vydrží nám tam i několik měsíců.
Máte rádi svatební koláčky? Podívejte se také na další recepty na svatební koláčky nebo si jen tak přečtěte, jaké máme nejznámější svatební tradice.
Napsat komentář: Svatební koláčky – upečte je na svatbu nebo jen tak pro radost
RE: Svatební koláčky – upečte je na svatbu nebo jen tak pro radost