Chia semínka jako náhrada vajec i pro zahušťování polévek

Chia semínka jako náhrada vajec i pro zahušťování polévek
26. 07. 2016 Přečteno: 3076x

Ačkoli se chia semínka do popředí zájmu v oblasti zdravé výživy dostaly až poslední dobou, rozhodně nejde o moderní objev. Už před stovkami a tisíci let byly potravinou Aztéků, kteří i díky nim vynikali fyzickou kondicí a pevným zdravím. Chia semínka mají mnoho pozitivních vlastností a působí blahodárně na lidské tělo. Pomáhají zvýšit energii, výdrž a prodloužit pocit hydratace. Ne nadarmo jsou označována jako superpotravina.

Chia jsou semínka šalvěje hispánské, která roste v Jižní a Střední Americe. V posledních letech jsou velmi populární a vypadá to, jako by se objevily teprve nedávno. Opak je však pravdou a chia semínka jsou tradiční potravinou v oblasti svého původu. Tvořila základ jídelníčku aztéckých válečníků při výpravách do boje. Jako zdroj energie je využívali také indiáni na svých dlouhých cestách za obchodem. Proč je tedy do svého jídelníčku nezařadit i dnes?

Čtěte také:

Zařaďte chia semínka do vašeho jídelníčku. Získáte zdraví a sílu!

Co chia semínka obsahují?

Drobná a nenápadná černá či bílá semínka, která chutnají jemně po oříšcích, jsou doslova nutriční bombou. Jejich součástí jsou důležité živiny, navíc v čisté a přírodní, tedy i lehce stravitelné formě. Chia semínka jsou vydatným a kvalitním zdrojem bílkovin, tuků i sacharidů. Obsahují dvakrát více vlákniny než ovesné vločky a pětkrát více vápníku než mléko. Navíc vápník v semínkách je lépe stravitelný než v mléce.

Kromě toho jsou také bohatá na fosfor, železo, zinek a mangan, obsahují i velké množství antioxidantů vitamínů C a E. Díky tomu mají protizánětlivé účinky a skvělou schopnost povzbudit imunitní systém. Jsou také nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Vynikající nutriční obsah dělá z chia semínek potravinu, která pozitivně ovlivňuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

Chia jako potravina běžců

Zásadní vlastností chia semínek je to, že jsou vysoce hydrofilní. Znamená to, že mají úžasnou schopnost absorbovat a navázat na sebe velké množství tekutiny. Jedno semínko během několika minut může pojmout až desetinásobek svého objemu. Namočením chia tak vznikne hustý gel, který při požití může prodloužit stav hydratace uvnitř těla, což je důležité při zvýšené fyzické námaze. Ocení to hlavně sportovci, zejména vytrvalostní, na příklad běžci na dlouhou trať. Často se tak můžeme setkat s označení chia semínek jako potravina běžců.

Sportovcům se doporučuje před tréninkem nebo závodem vypít nabobtnalá chia semínka, která jim pomůžou udržet v trávicím traktu vláhu. Vlastnost dlouhodobé hydratace ale využijí i všichni, kdo se vydávají například na vysokohorskou túru, výlet na kole či se chystají k vytrvalostní sportovní aktivitě. I díky tomu se chia řadí mezi superpotraviny.

Jak chia semínka používat - náhrada vajec, zahušťování

Chia semínka se dají konzumovat samotná, namočená ve vodě, nebo je lze přidat do různých jídel a nápojů. Neovlivňují chuť daného pokrmu, a proto se dají přidat v podstatě kamkoliv. Semínky lze posypat salát, přidat je do kaše, jogurtu či pudinku, ale také do ovocných a zeleninových šťáv. Všechny potraviny tak chia semínka obohatí o slušnou porci živin.

Používají se také k zahuštění polévek a omáček nebo jako přísada do těsta. Při pečení mohou nahradit vajíčka jakožto hmota spojující ingredience. Hodí se tak při pečení nejrůznějších dezertů, buchet a muffinů, ale i pečiva.

Chia semínka jsou vhodná pro každého

Chia semínka jsou velmi výživná, účinky ocení zejména sportovci. Obsah bílkovin a vápníku z nich dělá ideální doplněk stravy pro vegetariány, vegany a děti. Zařadit do svého jídelníčku by je však měl každý. Jedna až dvě lžičky chia semínek denně prospějí lidskému tělu mnohem více než vitamínové doplňky stravy.

Díky vysokému obsahu vlákniny působí blahodárně na střeva a trávení. Chia semínkům se připisuje i pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárních onemocnění. Do svého jídelníčku by je měly zařadit i osoby s onemocněním srdce, krevního oběhu nebo lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu. Chia semínka jsou celkově vhodná pro podporu zdraví.

Chia pomůžou i s hubnutím

Nasátím vody a tvorbou gelu semínka zvětší svůj objem, což v těle přispívá k pocitu sytosti. Dále obsahují vlákninu, která zasytí a při konzumaci před jídlem tak zabraňuje přejídání. Hodit se tak mohou i pro lidi, kteří se snaží snížit svou hmotnost.

Chia semínka navíc zvětšují objem jídla, ale nepřidávají mu kalorie, což ocení zejména lidé, kteří se snaží snížit svou hmotnost. Proto je dobré přidávat tuto superpotravinu do polévek, omáček a používat ji i při pečení.

Chia gel zavodní tělo a sníží hladinu cukru

Základem je vytvoření chia gelu namočením semínek v tekutině, a to buď v čisté vodě, mléce, ovocné nebo zeleninové šťávě či v jogurtu. Díky tomu, že jsou chia semínka hydrofilní a dokážou na sebe navázat vodu, během pár minut kolem sebe vytvoří hustý gel. Ten lze poté vypít nebo přidat do jiného pití či jídla. Chia semínka tak hydratují tělo a podporují tím jeho fyzický výkon.

Kromě toho chia gel zpomaluje činnost trávicích enzymů, a tím tedy i trávení polysacharidů na glukózu. Zabraňuje tak zvyšování hladiny krevního cukru, díky tomu jsou chia semínka vhodná pro diabetiky.

Jak z uvedeného vyplývá, chia semínka jsou právem řazena mezi superpotraviny. Ke všem výhodám připočítejme ještě jejich dlouhou trvanlivost. Nutno také podotknout, že podobně blahodárně na lidské tělo působí i další semínka, například lněná či slunečnicová, na která bychom rovněž neměli zapomínat.



Napsat komentář: Chia semínka jako náhrada vajec i pro zahušťování polévek

RE: Chia semínka jako náhrada vajec i pro zahušťování polévek

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.