Usušte si vitamíny na zimu! Připravte si domácí sušená rajčata po italsku
Baví vás středomořská lehká kuchyně? Chtěli byste umět vařit jako Italové? Pak budete potřebovat jednu věc - domácí sušená rajčata. Pokrmům dodají jedinečnou chuť, jsou snadná na přípravu, a navíc při jejich výrobě zužitkujete přebytky ze zahrady.
Italové vaří stejně lehce, jako žijí. Jejich recepty jsou jednoduché, plné kvalitních surovin a lásky k jídlu. Podomácku připravená sušená rajčata se vám v kuchyni budou hodit častěji, než byste řekli.
Můžete je nakrájet do chlebového těsta, přidat do pomazánky nebo s nimi ochutit polévku. Že vám to nestačí? Podívejte se, jak sušená rajčata využívají Italové.
Typické italské způsoby, jak využít sušená rajčata
- rajčata jezte jen tak s kouskem křupavé italské bagetky
- použijte je jako topping na domácí pizzu
- přidejte je do italských těstovin - připravte si italské těstoviny se sušenými rajčaty
- nakrájejte je do ranní frittaty - recept
8 tipů, jak na opravdu autentická italská sušená rajčata
- Použijte co nejlepší rajčata. Taková co zrála na přímém slunci a chutnají jako samo léto.
- Italové neřeší velikosti. Sušit můžete velká rajčata, stejně jako malá cherry rajčátka.
- Sušení si ale ulehčíte tím, pokud na jednu várku použijete vždy zhruba stejně velká rajčata.
- Z rajčat nevydlabávejte vnitřek (semínka a dužinu). Byla by to zbytečná práce.
- Rajčata sušte opravdu pomalu (říká se tomu slow cooking). Tím si zachovají maximum vitaminů.
- Sušená rajčata zalijte kvalitním olivovým olejem, nejlépe extra panenským.
- Do sklenice přidejte oblíbené bylinky, chilli nebo česnek. Tím zároveň ochutíte olivový olej.
- Pokud máte čas, rajčata můžete usušit venku na slunci. Zabere vám to 7 dní.
Sušená rajčata po italsku - recept
Recept na domácí sušená rajčata je opravdu jednoduchý, budete potřebovat jen pár ingrediencí a výsledek vás ohromí.
Ingredience
- rajčata
- hrubozrnná mořská sůl
- olivový olej
- bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn…)
- stroužky česneku
- uzavíratelná skleněná dóza
Postup
- Rajčata si omyjte a rozkrojte napůl.
- Připravte si plech, který vyložte pečicím papírem a potřete olivovým olejem.
- Na plech naskládejte rajčata nerozkrojenou stranou dolů.
- Každé rajče posolte mořskou solí - sůl urychlí sušicí proces.
- Pečte v troubě vyhřáté na 120 stupňů 1 až 5 hodin (podle velikosti rajčat).
- Sušená rajčata jsou hotová, jakmile se zmenší a začnou chytat zlatavou barvu.
- Sušená rajčata nechte vychladnout, poté naskládejte do sklenice. Přidejte bylinky, celý pepř, stroužky česneku nebo chilli papričky (podle chuti) a zalijte olivovým olejem.
- Uchovávejte v lednici.
- Naložené ve sklenici v oleji vám vydrží rajčata v lednici až 6 měsíců!
Napsat komentář: Usušte si vitamíny na zimu! Připravte si domácí sušená rajčata po italsku
RE: Usušte si vitamíny na zimu! Připravte si domácí sušená rajčata po italsku