Rajčata - pěstování, recepty z rajčat
Původ rajčat
Rajčata mají svůj původ z oblasti Peru a Ekvádoru, tedy v horských oblastech u rovníku. Odtud se rozšířili do celého světa. Nyní jsou rajčata nejpěstovanějším druhem zeleniny, ročně se jich ve světě vypěstuje okolo 56 mil.tun.
Velká úroda rajčat nebo cuket? Poradíme vám, jak na zpracování zeleniny i ovoce chytře a snadno
Živiny v rajčatech
Výživově jsou rajčata velmi hodnotným druhem zeleniny. Čerstvé plody obsahují až 94 % vody a jsou velmi dietní. Obsahují až 5 % lehce stravitelných cukrů, málo vlákniny, bílkovin a tuků, jsou však bohatá na vitaminy. Rajčata obsahují 2-8 mg% karotenu, 20-100 mg% vitaminu C, vitaminy celé skupiny B, vitaminy K, H, a E, jsou zdrojem železa, chromu, draslíku, hořčíku a fosforu.
Zdravotní účinky rajčat
Rajčata posilují imunitu, díky močopudným účinkům posilují funkci ledvin a pročišťují krev, působí blahodárně na problémy s prostatou. Rajčata jsou vhodná pro osoby s nemocemi srdce, krevního oběhu a látkové výměny. Lykopen, dodávající rajčatům typické zbarvení, působí jako výrazný antioxidant. Pravidelná konzumace rajčat chrání před rakovinným bujením. Rajčata však také patří k častým potravinovým alergenům, takže alergici pozor!
Výsadba a pěstování rajčat
Pěstování rajčat není nijak složité. Pro to, abyste měli chutná a aromatická rajčata je však nutné zajistit jim slunné stanoviště, kompost, půdní kryt, vydatnou zálivku a doplňkové hnojení. V nabídce najdete množství druhů, základní dělení je podle vzrůstnosti na vysoká (tyčková – vyžadují oporu) a nízká (keříčková – nevyžadují oporu). Prodávají se semena i předpěstované sazenice. Různé zajímavé odrůdy rajčat však jako předpěstované v zahradnictví nekoupíte.
Semena rajčat vysejte začátkem dubna do malých květináčků po 2-3 kusech. Květináče umístěte na teplý okenní parapet nebo do skleníku a zeminu v nich udržujte stále vlhkou. Jakmile sazeničky trochu vyrostou, vyberte z nich tu nejsilnější, ostatní vytrhněte. Rajčata potřebují dostatek světla a místa, aby byly silné a zdravé. Jakmile rostlinky prokoření květináčky, přesaďte je do větších nádob. Na začátku května rajčata přesuňte do pařeniště nebo na chráněné místo u domu, aby se začala otužovat. Během chladných nocí však rostliny chraňte fólií nebo skleněnou tabulí.
Vysazování rajčat na záhon
Na záhon se rajčata přesazují po 20. květnu, jakmile pomine nebezpečí ranních mrazíků. Nejlépe se jim bude dařit na velmi slunném stanovišti. Rajčata zasaďte do půdy hodně hluboko, až k prvnímu řapíku. Můžete je vysadit i trochu našikmo, rostliny si tak vytvoří přídavné kořeny, díky nimž budou moci přijímat více vody a jsou pak silnější a výnosnější. Rajčata po vysazení vydatně zalijte. K rostlinkách zapíchněte silné a dlouhé tyčky, k nimž je budete přivazovat. Vhodnými sousedy rajčat jsou všechny druhy košťálové zeleniny, celer, pórek, špenát, lichořeřišnice, petržel a listový salát.
Ochrana rajčatových keříků
Rajčata plodí od července do září. Aby však keříky byly silné a nesly zdravou úrodu, potřebují naši péči. Kromě tepla vyžadují rajčata dostatek vody a živin. Při chladných a deštivých dnech je vhodné rajčata přikrýt ochrannou fólií na lehké konstrukci. Budou tak chráněná před chladem a deštěm. Nadměrná vlhkost může přispět k rozvoji houbových infekcí, ke kterým jsou rajčata náchylná. Tato průhledná střecha také zesílí dopad slunečního záření na keříky a rajčata budou dozrávat i později na podzim.
Mulčování rajčat
Pravidelné mulčování rajčatového záhonu udrží v půdě vláhu a dodá jí živiny. K tomu dobře poslouží posekaná tráva, nastříhaný plevel, kopřivové a kostivalové natě, odpadlé a ulámané větvičky a listy z rajčatových keříků. Ty se dají výborně využít také jako hnojivo pro rajčata, pokud z nich připravíte rajčatovou jíchu. Jíchu připravíme tak, že dvě hrsti rostlinného materiálu z rajčat vložíme do 2 litrů vody a necháme 14 dní stát. Potom roztok zředíme v poměru 1:10 s vodou a rajčata jím lehce postříkáme a zalijeme. Po násadě prvních plodů už nestříkáme, jenom zaléváme. Stejně dobře poslouží také kopřivová jícha. Výsledky poznáte na rajčatech už během pár dní, listy se jim zbarví do tmavě zelena.
Vyvazování a vyštipování rajčat
K pravidelné péči o rajčata patří také jejich vyvazování k tyčkám a vylamování přebytečných výhonů, vyrážejících z paždí listů. Narůstající tyčková rajčata se pěstují na jeden, výjimečně na dva výhony do výšky, ostatní postranní výhony je třeba co nejdříve vyštipovat. Na konci léta odstraňte rajčatům poslední kvetoucí výhony, plody by již nestihly dozrát a zbytečně by ubírali rostlině sílu. Keříčkové odrůdy rajčat se nezaštipují.
Choroby a škůdci na rajčatech
Kromě obecných chorob napadá rajčata nejčastěji plíseň bramborová, z tohoto důvodu není ani vhodné vysazovat rajčata do blízkosti brambor. Houbové onemocnění, nazývané septorióza rajčat, se projevuje žlutými skvrnami na spodních listech, později celé listy opadají. K obávaných chorobám patří také virové mozaiky rajčete, kdy se střídají tmavá a světlá místa na listech a objevují se skvrny na plodech. Jako prevence chorob je dobré vybírat odolné odrůdy, střídat pěstební místa a napadené rostliny ihned zlikvidovat spálením nebo zakopáním hluboko do země.
RAJČATA V KUCHYNI
Rajčatové tipy a triky
- Zelená rajčata rychleji dozrají, když k nim přibalíme do papírového sáčku jablko
- Příliš měkké a přezrálé plody rajčat ponoříme na 10 minut do vody s několika kostkami ledu. Pak je nakrájíme bez problémů.
- Pro snadné odstranění slupky rajče opatrně na slupce nařízneme, přelijeme vařící a následně studenou vodou. Pak buď oloupeme nožíkem nebo promneme v bavlněné utěrce.
- Plody s nevýraznou chutí používáme spíš k přípravě omáček a pyré
RAJČATA - RECEPTY
Rajčata plněná zeleninou a sýrem
Suroviny: 8 rajčat (na porci podáváme 2 rajčata)
Náplň: 1 vařený brambor, 1 vařená mrkev, 2 lžíce čerstvého strouhaného celeru, citrónová šťáva, 1 malé jablko, 1 sterilovaná okurka, 2 lžíce strouhaného sýra, sůl, pepř, 3 lžíce majonézy smíchané se 2 lžícemi jogurtu nebo zakysané smetany, 1 lžíce nasekané pažitky, strouhaný sýr na ozdobu.
Příprava: Z rajčat seřízneme vršky, ostrou lžičkou vydlabeme vnitřky a naplníme je zeleninovým salátem. Ten připravíme smícháním strouhaného celeru pokapaného citrónem a s drobnými kostičkami brambor, mrkve, jablka, okurky, se strouhaným sýrem a vnitřky rajčat. Osolíme, opepříme a smícháme s majonézou, zjemněnou jogurtem nebo zakysanou smetanou. Povrch plněného rajčete posypeme jemně nasekanou pažitkou a nastrouhaným sýrem. Můžeme ještě zakápnou majonézou.
Rajčata se smetanovým sýrem
Suroviny: 4 rajčata, 1 smetanový sýr žervé, 1 cibulka, sůl, pepř, 1 červená paprika, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce sekané pažitky, citron, trochu mléka na zředění
Příprava: Cibulku a papriku nakrájíme nadrobno, přidáme kečup, petrželku a pažitku a vše smícháme se sýrem žervé, který jsme zředili mlékem. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Touto směsí plníme rajčata, kterým jsme seřízli vršky a vydlabali vnitřky.
Plněná rajčata se šunkou
Suroviny: 4 velká rajčata, 50 g šunky, 50 g tvrdého sýra, 2 cibule, 1 vejce, sůl, pepř
Příprava: Rajčatům odkrojíme vršky, vnitřky vydlabeme lžičkou. Nakrájíme na kostičky šunku a sýr, cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Vše smícháme, přidáme vajíčko, ochutíme solí a pepřem. Směsí naplníme rajčata a vložíme do pekáčku. Pečeme ve vyhřáté troubě, dokud se sýr na povrchu neroztaví. Pokrm podáváme teplý.
Rajčata v peřince
Suroviny: 4 velká rajčata, lžička čerstvé nebo sušené bazalky, 8 lžic strouhanky, 8 lžic oleje, 2 lžíce strouhaného parmezánu
Příprava: Strouhanku nasypeme do misky, smícháme s olejem a bazalkou. Rajčata omyjeme a rozkrojíme na půlky. Směs naneseme a rozkrojená rajčata a vložíme do pekáčku. Osolíme, posypeme parmezánem a pečeme v předehřáté troubě 10 – 15 minut.
Rajčata pečená s cuketou
Suroviny: 1 kg rajčat, 1 malá cuketa, 1 lilek, česnek, bazalka, sůl, pepř, olivový olej
Příprava: Lilek a cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a posolíme. Necháme asi půl hodiny odležet. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Zeleninu střídavě pokládáme na vymaštěný plech. Zakapeme olivovým olejem, do kterého jsme přidali prolisovaný česnek a bazalku. Pečeme či grilujeme v troubě cca půl h, dokud zelenina nezačne hnědnout. Poté směs nanášíme na tousty nebo topinky a konzumujeme. Směs je výborná i vychlazená
Rajská omáčka
Suroviny: 2 lžíce másla, 3 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, ½ lžičky tymiánu, ½ lžičky bazalky, špetka skořice, špetka papriky, 3 lžíce kořenové zeleniny (i zmrazené), ¾ l vývaru, 500 g rajčat nebo šálek kečupu či rajského protlaku, 1 lžíce cukru, sůl, 1 lžíce másla
Příprava: Na másle a žíci oleje osmahneme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Přidáme koření, kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, nakrájená rajčata (nebo ke konci varu protlak či kečup), promícháme a zalijeme vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme půl hodiny na mírném ohni. Pak omáčku propasírujeme, dochutíme cukrem a solí, necháme projít varem a zjemníme máslem.
Rajčatová omáčka se smetanou
Suroviny: 500 g rajčat nebo 1 konzerva rajského protlaku, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 cibule, vývar, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián,. Cukr, ocet, sůl, ¼ l smetany.
Příprava: Na másle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme ji studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do omáčky vložíme očištěná a pokrájená rajčata (nebo protlak) a rozvaříme je. Propasírujeme, přisladíme, okyselíme a osolíme. Pak přilijeme smetanu, prohřejeme, ale už nevaříme.
Rajčatová omáčka k těstovinám
Suroviny: 1 kg rajčat, 3 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžička cukru, tymián, bazalka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř
Příprava: Rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Dužinu nakrájíme nadrobno. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčata a osolíme. Dusíme pod pokličkou 10 minut, pak vaříme odkryté. Nakonec přidáme cukr, česnek, koření a ještě chvíli povaříme.
Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě
Příprava: Rajčata opereme, nakrájíme na čtvrtky a natlačíme do sklenic tak, aby uvolněná šťáva vytěsnila vzduch. Sklenice naplníme 10-15 cm pod okraj a uzavřeme. Sterilujeme 30 minut na mírném ohni. Polotovar je vhodný na omáčku i na šťávu.
Rajčatové čatní
Suroviny: 1,5 kg zelených rajčat, 250 g jablek, 300 g cibule, 150 g švestek, 180 g cukru, 150 g hořčičného semínka, 1ůžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření, 1 dl octa
Příprava: Umytá rajčata, oloupaná jablka a cibuli pokrájíme a umeleme na masovém strojku. Zasypeme cukrem a kořením a necháme v chladu stát do druhého dne. Druhý den vaříme na mírném ohni za občasného míchání do zhoustnutí. Před dokončením přilijeme ocet a ještě chvíli povaříme. Horké plníme do skleniček a uzavřeme.
Rajčatová marmeláda
Suroviny: 2,5 kg zralých rajčat, 1 kg cukru, 1 sáček Gelfixu, 1 vanilkový cukr, 1 lžička kyseliny citronové, 1 sklenka rumu.
Příprava: Rajčata omyjeme, pokrájíme a rozvaříme. Pak je rozmixujeme a propasírujeme. Šťávu vaříme asi 30 minut, až se zčásti odpaří. Vmícháme cukr. Gelfix rozmícháme s vanilkovým cukrem a vmícháme do marmelády. Přidáme kyselinu citronovou, necháme ji rozpustit a přilijeme rum. Stáhneme z ohně a ještě horkou marmeládu plníme do sklenic. Uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tuto marmeládu lze připravit i v kombinaci s jablky, hruškami a švestkami nebo jenom s jablky, s variantou s rumem i bez rumu.
Rajčatový kečup
Suroviny: 3 kg vyzrálých rajčat, 100 g cukru, 0,2 octa, 30 g soli, 4 hřebíčky, 10 zrnek pepře, 10 zrnek nového koření
Příprava: Rajčata omyjeme a pokrájíme, přisypeme sůl, koření a dusíme do rozvaření. Propasírujeme přes síto a šťávu vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Přidáme cukr, ocet, ještě krátce povaříme a horké plníme do nahřátých sklenic, které omotáme vlhkou utěrkou, aby nepraskly. Sterilujeme 25 minut při 85 st.C. Potom sklenice ochladíme.
Rajská šťáva a protlak
Suroviny: 1,5 kg vyzrálých rajčat, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, špetka pepře
Příprava: Rajčata omyjeme, rozpůlíme a dáme vařit. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody. Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto, vrátíme do hrnce, slupky a semínka vyhodíme. Šťávu ochutíme solí, cukrem a pepřem, necháme projít varem, vlijeme do sklenic a 10 minut sterilujeme při 90 st.C. Stejně připravíme i protlak, jen šťávu vaříme více do zhoustnutí.
Rajčatový džus
Omytá rajčata podlijeme vodou a rozvaříme. Rozmixujeme, přecedíme přes síto, kde se zachytí slupky a jadérka. Protlak znovu umixujeme a na 1 l přidáme 800 ml vody, 45 g cukru a 15 g soli. Mícháme, dokud se vše nerozpustí a plníme do lahví. Sterilujeme.
Rajčatový životabudič
Suroviny: 6 dl čerstvé rajčatové šťávy, 3 lžičky cukru, 2 lžičky citronové šťávy, několik kapek worcesterské omáčky, 1 lžička nasekané cibule, mletý bílý pepř, sůl, lístky meduňky nebo máty na ozdobu.
Příprava: Rajčatovou šťávu smícháme s cukrem, citronovou šťávou worcesterem, cibulí a ochutíme pepřem a solí. Nápoj dáme do chladna a necháme 2 hodiny uležet. Potom přecedíme do sklenic a ozdobíme lístky meduňky nebo máty.
Ochutnejte také vynikající a zdravé recepty z dýně hokaido nebo recepty z cukety.
Diskuse k článku
Pavel