Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného
Květen je měsícem, kdy bychom se měli zaměřit na své srdce. Venku vše krásné rozkvetlo a jaro získalo skutečně nadvládu, i naše srdce by měla rozkvést a zvládnout ten nápor lásky, který nás čeká. Důležitou částí péče o zdravé srdce jsou i potraviny pro zdravé srdce. Budete překvapeni, že mnoho z nich máte běžně doma. Zkuste je tedy zařazovat pravidelně, vždyť naše srdce za to stojí! Potraviny pro zdravé srdce vám mohou pomoci i jako prevence onemocnění srdce.
Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata
Pokud rozříznete rajče, má podobu srdečních komor. Snad nám příroda napovídá, že patří mezi potraviny pro zdravé srdce. Rajčata jsou bohatým zdrojem lykopenu a draslíku, kterým se přisuzuje výrazný vliv na naše cévy i krevní tlak. Lykopen například brání vytváření krevních sraženin a ovlivňuje hladinu cholesterolu, což snižuje riziko infarktu. Draslík zase snižuje krevní tlak a přispívá i ke správnému „rytmu“ srdce. Může být překvapením, že rajčata bychom měli konzumovat spíše tepelně upravená. Množství lykopenu pak výrazně stoupá.
Potraviny pro zdravé srdce: Ryby a rybí tuk
Mezi jednoznačně potraviny pro zdravé srdce patří ty, které obsahují Omega 3 mastné kyseliny. Nejlepším zdrojem Omega 3, které naše tělo využije až z 85 % jsou ty živočišného původu. Obsahují totiž prospěšné účinné látky DHA a EPA, jež kromě prevence onemocnění srdce podpoří i správnou funkci našemu mozku, zvyšují potenci, pomáhají dětem s ADHD anebo přispívají k hubnutí. Tradičním zdrojem jsou tučné mořské ryby v čele s tuňákem, sardinkami, lososem, ale také třeba krevety.
Potraviny pro zdravé srdce: Avokádo
Avokádo by mělo v naší domácnosti doslova bydlet. Toto ovoce je doslova zdraví prospěšnou bombou, i proto se řadí mezi potraviny pro zdravé srdce. Obsahuje například vitamin E (regeneruje buňky, snižuje riziko infarktu a mrtvice), vitaminy skupiny B (krvetvorba, nervy, mozek, optimalizuje krevní oběh aj.), ale také látky jako železo, draslík, hořčík, měď, zinek či fosfolipidy. Pomáhá tedy i se stresem, přispívá ke správné obranyschopnosti těla (díky fosfolipidům až na buněčné úrovni), snižuje podráždění a pomáhá s cholesterolem.
Potraviny pro zdravé srdce: Listová zelenina a červené potraviny
Zelenina je známá zejména vysokým podílem vlákniny, jež podporuje naše trávení. Zelenina však patří i mezi velmi důležité potraviny pro zdravé srdce, a to díky nitrátům, jež rozšiřují tepny, zvyšují průtok krve a celkově pečují o zdraví buněk hladkého svalstva cév. Mezi potraviny pro zdravé srdce a jako prevence onemocnění srdce je vhodné zařadit červenou řepu, celer, špenát, saláty, mrkev či ředkvičky (zde je však třeba nejprve zjistit stav štítné žlázy).
Potraviny pro zdravé srdce: Sklenka červeného vína k jídlu
Konzumace velkého množství alkoholu našemu zdraví rozhodně neprospívá, avšak řada vědeckých studií potvrzuje, že sklenka kvalitního „hutného“ červeného vína k jídlu podporuje naše zdraví. Za tím stojí účinné látky jako resveratrol, polyfenoly, kvercetin, melatonin a proantokyanidiny. Vedle prokazatelných pozitivních účinků na kardiovaskulární systém má červené víno vliv i na funkčnost mozku, snižuje záněty v těle a přispívá ke zdravému střevnímu mikrobiomu. Doporučuje se maximálně 1 dl na 25 kg tělesné váhy. Zdravé ženě postačí 2 dl a muži 3 dl červeného vína.
Nepodceňte ani psychosomatiku srdce
Oslabit správnou funkci srdce a zvýšení rizika onemocnění srdce mohou také naše emoce a prožívání. Zatímco radost, spokojenost, vyrovnanost, schopnost komunikovat své potřeby zdravým způsobem srdce posilují, nenávist, zatvrzelost, smutek či nechuť něco dělat jej výrazně oslabují. Respekt k sobě i okolí je jedním z dospělých projevů. Nejedná se o podřízenost či egoismus, ale naopak o přirozené zařazení do společnosti, vědomí, proč zde jsem a proč zrovna toto dělám. Abychom posílili své srdce a snížili riziko onemocnění srdce, je třeba se „vyrovnat“ se svou minulostí. Přijmout ji jako fakt, jež k nám patří, ale kterou nemůžeme změnit. Důležitým faktorem je zde odpuštění (nikoli souhlas, pouze akceptace stavu). Naše srdce tuto úlevu pocítí a my se budeme moci znovu nadechnout a hodit za hlavu i strach z onemocnění srdce.
Autor článku: Markéta Palatin
Diskuse k článku