Avokádová pomazánka na 10 různých způsobů
Chcete obohatit váš jídelníček a dopřát si něco zdravého, ale přesto dobrého? Řešením je avokádová pomazánka. Nutričně vyvážená pochoutka, která zasytí, ale i zachutná. Připravili jsme ji pro vás v 10 různých kombinacích. Která bude ta vaše?
Avokádo je plodem hruškovce přelahodného, což je strom, který se nachází zejména v subtropických oblastech. Avokádo se sem dováží a jeho obliba nejen ve světě, ale u nás rok od roku stoupá. Avokádo má máslovou konzistenci, jednoduše se roztírá a dá se kombinovat nasladko i naslano (přestože avokádo je ovoce).
Proč do svého jídelníčku zařadit avokádo?
- Je bohaté na vitamíny B, C, E, H a K a další minerály
- Obsahuje železo a hořčík, který pomáhá na svalové křeče
- Patří mezi ovoce s nejnižším podílem vody a nejvyšším podílem zdravých tuků
- Je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, proto se používá i jako avokádový olej
- Snižuje cholesterol v těle při dlouhodobější konzumaci avokáda
- Obsahuje vlákninu, která je nezbytná pro naše zdravé fungování střev
- Ve 100 gramech avokáda se nachází asi 14 % doporučené denní dávky draslíku
- Obsahuje lutein, který je nezbytný pro fungující zrak (lutein je obsažený také v mangoldu)
- Avokádo bychom měli do jídelníčku zařadit zhruba 1x týdně (1 avokádo)
- Avokádo mohou těhotné ženy, sportovci i fitness nadšenci
Jak vydlabat avokádo?
- Avokádo si podélně rozkrojte pomocí ostrého nože.
- Opatrně odstraňte pecku, kterou si můžete zasadit a vypěstovat si vlastní avokádovník.
- Jak vypěstovat avokádo si přečtěte v našem článku.
- Dužinu opatrně vydlabejte pomocí lžíce.
- Pokud potřebujete kostičky nebo plátky avokáda, pomocí nože si avokádo ve slupce nakrájejte (aniž byste prořízli slupku).
- Velkou lžící kousky nebo plátky jednoduše vyjměte.
- Avokádo tak nemusíte loupat, stačí jen rozkrojit a vyjmout dužinu.
Avokádová pomazánka – recept 10x jinak
Připravili jsme pro vás avokádovou pomazánku v 10 různých kombinacích. Nejlepší je ihned po připravení, ale v lednici vám vydrží i pár dní. Dejte si ale pozor na černání avokáda na světle, čemuž můžete částečně zabránit citrónovou šťávou a extra panenským olivovým olejem.
-
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S RAJČATY
Suroviny: 2 zralá avokáda, 3 rajčata, ¼ salátové okurky, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 kávové lžičky olivového oleje, 1 prolisovaný stroužek česneku, čerstvý koriandr, sůl, pepř
Příprava: Avokáda si podélně překrojíme nožem a vyjmeme pecku. Pomocí lžičky si vydlabeme dužinu a vložíme jí do misky. Dužinu rozmačkáme vidličkou, přidáme citrónovou šťávu, olivový olej a dáme stranou. Rajčata si překrojíme a lžičkou z nich vydlabeme semínka, která nebudeme potřebovat. Poté si rajčata nakrájíme na velmi malé kostičky a přidáme k avokádu. Na stejně malé kostičky si nakrájíme také oloupanou okurku. Všem promícháme, osolíme, opepříme a přidáme česnek a čerstvý koriandr. Avokádová pomazánka je nejlepší s pečivem nebo například jako dip k plněným tortillám.
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S VEJCEM
Suroviny:1 avokádo, 250 g polotučného tvarohu, 3 vejce, 50 g jarní cibulky, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička hořčice, sůl, pepř
Příprava: Nejprve si uvaříme vejce natvrdo a oloupeme je. Avokádo podélně přepůlíme, opatrně vyjmeme pecku a lžičkou do mísy vydlabeme dužinu. Vezmeme si vidličku a avokádo v misce spolu se žloutky rozmačkáme na kaši. Přidáme polotučný tvaroh, nakrájenou jarní cibulku, citrónovou šťávu, lžičku hořčice, sůl a pepř. Dobře promícháme, a nakonec přidáme bílky, které jsme si nakrájeli na malé kostičky. Avokádová pomazánka s vejcem ji fitness jídlo, které si bez obav mohou dopřát i sportovci.
Pokud milujete pomazánky s vejci, přečtěte si také článek vajíčková pomazánka 10x jinak
-
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S LUČINOU
Suroviny: 2 zralá avokáda, 250 g domácí lučiny, 2 lžičky olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl, pepř
Příprava: Avokáda si podélně rozřízneme a vyjmeme pecku. Lžičkou z avokád vydlabeme dužinu a vložíme do mixéru. Přidáme lučinu, olivový olej, česnek, sůl, pepř a mixujeme do hladkého krému. Avokádovou pomazánku využijete například jako podklad pod jednohubky nebo kanapky.
-
POMAZÁNKA NA AVOKÁDOVÝ TOUST
Suroviny: 1 avokádo, 2 vejce, 2 tousty, citrónová šťáva, 1 lžička olivového oleje, sůl, pepř, černé sezamové semínko
Příprava: Nejprve si připravíme vejce. Na avokádový toust se hodí vejce natvrdo, zastřené vejce i volské oko. Dužinu z avokáda rozmačkáme vidličkou, přidáme sůl, pepř, olivový olej, citrónovou šťávu a důkladně promícháme. Avokádovou pomazánku namažeme na rozpečené tousty (1/2 pomazánky na 1 toust). Na pomazánku položíme vejce a posypeme černým sezamovým semínkem. Podáváme jako snídani, svačinu i večeři.
Přečtěte si, jak připravit ztracené vejce.
-
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA FITNESS
Suroviny: 2 avokáda, 200 g Cottage, lžička olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy 50 g semínek z granátového jablka, sůl, pepř
Příprava: Z avokád si vydlabeme dužinu a vidličkou nebo mačkadlem na brambory rozmačkáme v misce. Přidáme Cottage (bez přebytečného nálevu), olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promícháme a ozdobíme granátovým jablkem. Avokádová pomazánka s tímto složením je vhodná pro sportovce i všechny, kteří si hlídají váhu.
-
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S TVAROHEM
Suroviny: 1 až 2 zralá avokáda, 250 g tvarohu, 1 jarní cibulka, 1 stroužek česneku, 1 lžíce zakysané smetany, citrónová šťáva podle chuti, sůl, pepř
Příprava: Z avokáda si vydlabeme dužinu a v misce smícháme s tvarohem, nakrájenou jarní cibulkou, prolisovaným česnekem, zakysanou smetanou, citrónovou šťávou a solí i pepřem podle chuti. Důkladně promícháme. Avokádová pomazánka nám vydrží v lednici až 3 dny, nejlepší je ale čerstvá.
-
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S TUŇÁKEM
Suroviny: 1 velké avokádo, 150 g tuňáku v konzervě, 1 řapíkatý celer, malá červená cibule, hrst vlašských ořechů, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř
Příprava: Avokádo si vydlabeme, rozmačkáme a vložíme do mísy. Přidáme tuňáka z konzervy včetně šťávy, nadrobno nakrájený řapíkatý celer a červenou cibulku, nasekané vlašské ořechy, lžíci citrónové šťávy, sůl, pepř a dobře promícháme. Podáváme mírně vychlazené.
-
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA SE SÝREM FETA
Suroviny: 2 zralá avokáda, 150 sýru feta, malá cibule, citrónová šťáva, sůl, pepř
Příprava: Avokádo si rozmačkáme a přidáme rozdrobený sýr feta. Osolíme, opepříme, ochutíme citrónovou šťávou a najemno nasekanou cibulkou. Promícháme a podáváme s celozrnným chlebem nebo jako náplň v tortillách. Avokádová pomazánka nám v lednici sice nějaký ten den vydrží, ale nejlepší je čerstvě připravená.
-
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA – GUACAMOLE
Suroviny: 3-4 zralá avokáda, 3 střední rajčata, 1 menší cibule, 2 chilli papričky, 2 stroužky česneku, 50 g čerstvé natě z koriandru
Příprava: Z avokád si vydlabeme dužinu a vložíme do misky. Přidáme rajčata nakrájená na malé kostičky, nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Z chilli papriček si vyjmeme semínka a také nakrájíme nadrobno. Koriandr nasekáme a vše přidáme k avokádu. Promícháme a podáváme vychlazené nejlépe s mexickými kukuřičnými lupínky.
-
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA SE SUŠENÝMI RAJČATY
Suroviny: 2 avokáda, 2 kostky taveného sýra, 4-5 sušená rajčata, sůl, pepř
Příprava: Avokádovou dužinu si rozmačkáme a smícháme s taveným sýrem. Přidáme najemno pokrájená sušená rajčata, osolíme, opepříme a podáváme. Mažeme na topinky, jednohubky nebo tousty.
Diskuse k článku