4 rychlé a zdravé pomazánky
Ačkoli současná doba příliš návštěvám nepřeje, existují situace, kdy potřebujete naservírovat nějakou rychlou a zdravou svačinku či večeři. A k tomu se přesně hodí pomazánky. Při vyslovení zdravá pomazánka řadě lidí naskočí tik v oku, ale vězte, že i zdravá pomazánka může být chutná. Důležité totiž je zvolit správné kombinace, a hlavně kvalitní suroviny. Zkuste tedy naše tipy na čtyři rychlé a zdravé pomazánky.
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka patří mezi české klasiky. Není se čemu divit. Vajíčko je vyváženou potravinou, která obsahuje kvalitní bílkoviny, lipidy (tuky) a také například tolik žádaný vitamin D. Jsou cenná také pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin. A co je skvělé, je fakt, že jedno vajíčko má pouhých 80 kalorií. Takže jak na vajíčkovou pomazánku?
Potřebujete (2 porce): 3 vejce natvrdo, 1 lžička plnotučné hořčice, 3 lžíce pomazánkového másla (místo majonézy) a hrst nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, pepř, kyselá okurka (na oživení chuti)
Postup: Vajíčka uvařte natvrdo (cca 8 minut, ne déle než 10 minut) a nechte zchladnout. Mezitím nakrájejte okurky na drobné kousky (skutečně drobné) a nastrouhejte sýr, ten naopak na větší kousky. Poté vajíčka nakrájejte na menší kostičky. Přimíchejte sýr, okurku, vmíchejte hořčici a pomazánkové máslo. Dle chuti osolte a opepřete. V létě je vajíčková pomazánka chutná i s čerstvou okurkou, ze které je však potřeba vymačkat voda.
Česneková pomazánka
Další klasikou na českém stole je česneková pomazánka. Česnek patří mezi tzv. přírodní antibiotika. Jeho nejznámější účinnou látkou je allicin (ten dodává i typickou česnekovou vůni), ale najdete zde také řadu vitamínů a minerálů (železo, vápník, selen). V tradičním lidovém léčitelství se používal pro posílení imunity (je mu připisována antibakteriální a antivirová aktivita). Zkusme však typickou česnekovou pomazánku trochu oživit. Protože česnek patří mezi zahřívací potraviny, je vhodné jej konzumovat hlavně v zimě. A v zimě k nám dorazí i řada citrusů, které zase tělo ochlazují. Tím, že spojíme chutě i účinky, dosáhneme skvělé kombinace pro tělo i chuťové pohárky.
Potřebujete (2–3 porce): 5 stroužků česneku, ¼ citronu, 2 mandarinky, 1 ks lučiny Light ve vaničce, sůl, černý pepř a vlašský ořech a čerstvý koriandr na ozdobení
Postup: Společně se solí rozmačkejte česnek vidličkou na „kašičku“. Tu v misce smíchejte s lučinou, šťávou z citronu a nadrobno nakrájenými mandarinkami. Dle chuti osolte a opepřete. Nechte vychladnout. Servírujte ozdobené snítkou koriandru a vlašským ořechem.
Poznámka: Aby byl česnek co nejúčinnější, je třeba jej skutečně podrtit. Bohužel v nakrájeném česneku se neuvolní dostatečné množství.
Celerová pomazánka
Celerová pomazánka v sobě ukrývá řadu tělu prospěšných látek. Namátkou například vitaminy skupiny B, vitamin C, hořčík, železo, sodík či řadu aminokyselin. Celeru se tradičně připisují afrodiziakální účinky (dobře prokrvuje, čímž se stává citlivější i naše pokožka), ale údajně pomáhá i s detoxikací těla, ulevuje od zácpy a též se zmiňuje v souvislosti s bolestivými klouby. Zajímavostí může být, že jako jedna z mála zelenin při tepelné úpravě neztrácí své cenné účinky. Celerová pomazánka může využít i chutné a barevné kombinace s mrkví.
Potřebujete: půlka celeru, 1 větší mrkev, 1 malá lučina a 1 bílý jogurt, bylinky dle chuti, sůl, pepř a šťáva z citronu
Postup: Oškrábejte celer i mrkev na nastrouhejte najemno (poměr je cca 2:1, pro odvážlivé 3:1). Mrkev dodá pomazánce lehce nasládlou chuť. Přidejte lučinu a postupně jogurt dokud nevytvoříte pomazánkovou hmotu. Nakonec posolte a opepřete.
Avokádová pomazánka
Nic rychlejšího než avokádová pomazánka snad neexistuje. Stačí koupit jen kvalitní dozrálé avokádo, čerstvý koriandr, přidáte stroužek dva česneku, trochu soli a pepře. Vnitřek avokáda jednoduše vyndáte lžičkou a na prkénku podrtíte vidličkou spolu s česnekem. Koriandr nastříhejte na malé kousky a vmíchejte. Dle chuti opepřete či osolte. Nechte vychladit. Hodí se ke kukuřičným nachos.
Pokud chcete tuto pomazánku oživit, můžete vmíchat také cherry rajčátka a vše zakápnout troškou chilli omáčky. S tou však opatrně!
Pomazánkový tip
Zkuste místo tradiční veky nebo nakrájených bílých rohlíků zkusit něco jiného. Sáhněte například po celozrnném pečivu, kváskovém chlebu, knackebrotu, pitě anebo tortilách. A taková celerová pomazánka se skvěle nabírá i s řapíkatým celerem.
Autor: Markéta Palatin
Diskuse k článku